סגור

ברק רוזן: "אני מעריך שבאלרוב יהיו חילופי דורות כמו במנרב"

מנכ"ל ישראל קנדה הסביר את הסיבות לנתח של 13.6% שרכשה החברה באלרוב: האחרונה נסחרת מתחת להון העצמי שלה, וההערכה שלפיה אקירוב לא עומד להוריש את החברה לילדיו פותחת פתח להשתלטות עתידית שתיצור ענקית נדל"ן ישראלית

ישראל קנדה אורבת לשליטה באלרוב: האם ברק רוזן ואסי טוכמאייר מתכננים להפוך לבעלי השליטה בחברת הנדל"ן אלרוב? בשבוע שעבר נערך בבורסת תל אביב כנס של חברות הנדל"ן גב־ים וישראל קנדה שבשליטת רוזן וטוכמאייר. רוזן, שמכהן כמנכ"ל החברה, התייחס בכנס, בין היתר, לרכישה של 12.9% ממניות אלרוב תמורת 382 מיליון שקל, שישראל קנדה ביצעה במרץ האחרון. את המניות רכשה החברה מידי כלל ביטוח.


לדברי רוזן, ישנן שלוש סיבות לכך שישראל קנדה תפסה פוזיציה גדולה בחברת נדל"ן אחרת. ראשית, לדעת רוזן, אלרוב נסחרת בשווי נמוך. המניה של אלרוב אמנם טיפסה ב־47% מתחילת השנה ושווי השוק שלה עומד על 4.1 מיליארד שקל, אולם לא מדובר בשווי שיא. בינואר 2020, רגע לפני משבר הקורונה, החברה הגיעה לשווי שיא של 4.4 מיליארד שקל.

1 צפייה בגלריה
מימין ברק רוזן מנכ"ל ישראל קנדה ו אלפרד אקירוב בעל השליטה באלרוב
מימין ברק רוזן מנכ"ל ישראל קנדה ו אלפרד אקירוב בעל השליטה באלרוב
מימין ברק רוזן מנכ"ל ישראל קנדה ואלפרד אקירוב בעל השליטה באלרוב
(אוראל כהן)

בנוסף, כיום אלרוב נסחרת לפי מכפיל הון של 0.9. כלומר, מתחת להון העצמי שלה. לשם השוואה, ישראל קנדה, ששווי השוק שלה עומד על 4.5 מיליארד שקל, נסחרת לפי מכפיל הון של כמעט 3.9. שנית, רוזן אומר כי ישראל קנדה זיהתה הזדמנות להיכנס לאלרוב בשל הסכסוך בין אלפרד אקירוב, בעל השליטה באלרוב (78%), וכלל ביטוח, שהיתה בעלת המניות השנייה בגודלה בחברה.
הסכסוך נסב על החברה־הבת לוקה (80%) שעוסקת בתחום המלונות באירופה. בנו של אקירוב, ג'ורג'י, היה המנכ"ל שלה וכן קיבל במתנה 15% מהמניות. כלל ביטוח סירבה לאשר את העמדת המימון לחברה, גם עבור חלקו של ג'ורג'י, שנחשבת לעסקת בעלי עניין. במקביל, נוצר מאזן אימה מול אקירוב, שכן האחרון, באמצעות אלרוב, הפך לבעל מניות משמעותי בכלל ביטוח. כיום לכלל ביטוח אין אחזקות באלרוב, אולם אלרוב היא בעלת המניות הגדולה בכלל ביטוח, עם 15%, והיא אף נערכת להגשת בקשה לקבלת היתר שליטה בחברה מרשות שוק ההון.
שלישית, וזה אולי הדבר המעניין ביותר, רוזן אמר שהוא מעריך שבאלרוב יתרחשו חילופי דורות, בדומה לאלו שהתרחשו במנרב. עד לא מזמן מנרב נשלטה בידי אברהם קוזניצקי (58.3%), מייסד החברה. קוזניצקי החליט לא להעביר אותה לילדיו ולהנזיל את נכסיו. באוגוסט האחרון מכר את השליטה בחברה תמורת 435 מיליון שקל, במסגרת עסקה שבה קבוצת משקיעים רכשה את מלוא המניות של החברה תמורת 750 מיליון שקל ומחקה אותה מהבורסה.
עוד לפני כן, ביולי 2020, השלימה מנרב את מכירת החברה־הבת מנרב פרויקטים לישראל קנדה עצמה ולחברת ראם של האחים נקש ב־574 מיליון שקל. גם במקרה זה, הרוכשים קנו את מלוא המניות של החברה, ש־72% מהן הוחזקו על ידי מנרב, מחקו אותה מהבורסה ושינו את שמה ל־ICR. במילים אחרות, רוזן מעריך שאקירוב לא יעביר את החברה לילדיו, או שהם יבקשו לממש את האחזקה שלהם, ואז ישראל קנדה תוכל לרכוש את השליטה בחברה או אף את החברה כולה.
אם אכן מהלך כזה ייצא לפועל, יעלה בידו של רוזן ליצור את אחת מקבוצות הנדל"ן הגדולות בישראל. כבר היום כל אחת מהחברות נמנית עם רשימת החברות הגדולות, אולם מיזוג שלהן ייצור כיום חברה בשווי שוק של 8.7 מיליארד שקל — שיהפוך אותה לאחת מ־7 החברות הגדולות במדד ת"א נדל"ן.
כך או כך, ישראל קנדה מורווחת באופן משמעותי על הנייר. מאז העסקה עם כלל ביטוח החברה הגדילה מעט את האחזקות שלה לנתח של 13.6%, ושווי השוק שלהן עומד על 558 מיליון שקל. כלומר, הרווח של ישראל קנדה על הנייר גבוה מ־150 מיליון שקל.