רגולטור, משפטן ומנכ״ל חברת אשראי נכנסים לבנק - מי יהיה היו״ר?
רגולטור, משפטן ומנכ״ל חברת אשראי נכנסים לבנק - מי יהיה היו״ר?
אסיפת בעלי המניות של לאומי תבחר ביולי שלושה דירקטורים, ואחר כך יואץ תהליך בחירתו של היו"ר החדש במקומו של הנוכחי, סאמר חאג' יחיא. יש לא מעט מתמודדים שלוטשים עיניים לכיסא הבנק הגדול ביותר בישראל. כלכליסט משרטט את מאזן הכוחות
ביום שלישי פרסם בנק לאומי זימון לאסיפת בעלי המניות השנתית, שתיערך ב־17 ביולי. במסגרת האסיפה ייבחרו שלושה דירקטורים, ולאחר שייקבע הרכב הדירקטוריון, יואץ תהליך בחירת היו"ר החדש לבנק, שייבחר על ידי הדירקטוריון. היו"ר הנוכחי סאמר חאג' יחיא יסיים את תפקידו בחודש אוקטובר לאחר שישלים 9 שנות כהונה כדירקטור בבנק - משך הזמן המקסימלי שבו ניתן לכהן כדירקטור בבנק ללא גרעין שליטה. ישנה אי־ודאות לגבי המתמודדים לתפקיד שכן הדבר תלוי בתוצאות אסיפת בעלי המניות שבה ייבחרו שלושה דירקטורים, אולם מסתמן כי יש לא מעט אנשים שלוטשים עיניים לתפקיד.
תפקיד יו"ר בנק לאומי נחשב לאחד מהיוקרתיים במשק. אמנם בעקבות חוק שכר הבכירים, התגמול מוגבל: כך למשל חאג' יחיא קיבל ב־2022 שכר בעלות של 3.33 מיליון שקל, אולם מדובר עדיין בשכר נאה ובעיקר בתפקיד יו"ר הבנק הגדול בישראל, המנוהל על ידי המנכ"ל הדומיננטי חנן פרידמן. מבין המתמודדים באסיפה הקרובה לתפקיד הדירקטור הרגיל צפויים להתמודד על תפקיד היו"ר אבי בזורה, פרופ' עודד שריג, וככל הנראה גם פרופ' ידידיה שטרן ואתי דויטש, אבל הם, כאמור, יצטרכו לצלוח את אסיפת בעלי המניות. מבין חברי הדירקטוריון הנוכחיים צפויה להתמודד על תפקיד היו"ר אירית שלומי, וייתכן שגם דני קולר.
על תפקיד דירקטורים רגילית מתמודדים אורי אלון, לשעבר משנה למנכ"ל ישראכרט; בזורה, שמכהן כיום כדירקטור בלאומי; ודויטש שמכהנת כיום כיו"ר כאל ומרכנתיל מקבוצת דיסקונט. מבין השלושה ייבחרו שניים. סיכויו של בזורה להיבחר לדירקטוריון גבוהים, שכן בעלי המניות מצביעים לרוב בעד כהונה נוספת לדירקטורים קיימים. בזורה, שמכהן 3.5 שנים כדירקטור בלאומי, נחשב לאהוד יחסית בדירקטוריון, וככל שהמירוץ לתפקיד היו"ר מתקדם הוא גם דואג לחזק את קשריו עם שאר הדירקטורים. בזורה כיהן בעבר כמנכ"ל בנק ירושלים, ולפני כן עבד במשך 19 שנה בבנק הפועלים בתפקידים שונים. לפני שהצטרף לדירקטוריון בנק לאומי היה בזורה מנכ"ל ויו"ר חברת המימון החוץ־בנקאית גיבוי במשך 3 שנים, עד לשנת 2020. לאחר עזיבתו נקלעה גיבוי לקשיים ואף התגלו בה חשדות לאי־סדרים. הבעיות בגיבוי אמנם החלו אחרי עזיבת בזורה והתחלפות הבעלים בחברה, אך נראה שהוא לא ממש מתגאה בקשר שלו לגיבוי. בעת הצגת מועמדותו, במכתב שצירף לבעלי המניות, הוא ציין ברזומה שלו שכיהן גם כמנכ"ל ויו"ר של חברה ציבורית בתחום האשראי החוץ־בנקאי, מבלי לנקוב בשמה של גיבוי, זאת בעוד הוא כותב שכיהן כמנכ"ל בנק ירושלים, ולא רק "מנכ"ל בנק". יחד עם זאת, בקורות החיים המצורפים למסמך, נכתב במפורש כי כיהן בגיבוי.
מי שעוד ככל הנראה מכוונת לתפקיד יו"ר לאומי היא דויטש. שיתרונה הגדול הוא בניסיון המשפטי והרגולטורי הרב שלה. היא כיהנה בעבר בכמה תפקידים ברשות ני"ע, וכן כיהנה 13 שנים כיועמ"שית של בנק דיסקונט, שם גם הייתה מעורבת במהלכים עסקיים בבנק. בנוסף היא מכהנת מזה 4 שנים כיו"ר מרכנתיל וכאל, כך שיש לה ניסיון בתפקיד יושבת ראש. גם היותה אישה מהווה יתרון, לאור הייצוג הנמוך ביותר של נשים בצמרת המערכת הבנקאית כיום. יחד עם זאת, היות שהיא מתמודדת חדשה, הדבר עלול להקשות עליה להספיק וליצור קשרים עם חברי הדירקטוריון ולזכות באמונם ובבחירתם בה לתפקיד. דויטש ככל הנראה תחליט אם להתמודד על תפקיד היו"ר לאחר שתעריך את סיכויה. השאלה המעניינת, מחד, היא האם תרצה לכהן כדירקטורית רגילה בלאומי, במחיר של ויתור על תפקיד יו"ר כאל ומרכנתיל, או שאולי בכלל תפרוש - וזו אינה בחירה טריוויאלית. מנגד, היות שכאל ממילא צפויה להימכר, וסביר להניח שהבעלים החדש ימנה יו"ר מטעמו, וייתכן שמרכנתיל תמוזג לתוך דיסקונט, אז יכול להיות שמשתלם לדויטש לבחור בתפקיד דירקטורית בלאומי על פני אי־ודאות לגבי המשך כהונתה כיו"ר כאל ומרכנתיל.
במקצה השני מתמודדים לתפקיד דח"צ (לפי כללי בנק ישראל) הם שטרן ושריג, כאשר רק אחד מהם ייבחר. תנאי הפתיחה של שטרן טובים יותר, היות והוא כבר היום דירקטור מכהן בבנק, ויש לו ניסיון רב בדירקטוריון לאומי - הוא כיהן כדירקטור בבנק בשנים 2018-2012, וכן בשלוש השנים האחרונות. שטרן מודע ליתרונו בעניין הוותק, ובמכתב שצירף לבעלי המניות שם דגש על כך ציין כי יתרון זה מהותי בעיקר בתקופה זו של הבנק: "לאחרונה התבצע סבב מינויים מקיף (ומוצלח לדעתי) בהנהלה, שכתוצאה ממנה הוחלפו שלושה העומדים בראש שלוש חטיבות שעיקרן הוא 'בשמירת הסף'. היועצת המשפטית הראשית, מבקרת הפנים ומנהל הסיכונים הראשי כמו גם החשבונאית הראשית וקצין הציות, כולם נמצאים בשנה הראשונה בתפקיד. בנוסף, יו"ר הבנק עומד לסיים את תפקידו בחודשים הקרובים. על רקע זה יש חשיבות מיוחדת לבחור מבין המועמדים לכהונת דירקטור את מי שהפרופיל המקצועי שלו והניסיון המעשי יכולים לחזק היבטים של בקרה ופיקוח על כלל פעילות הבנק. הרקע המקצועי שלי כמשפטן והניסיון המעשי שלי בבנק לאומי ספציפית עשויים להיות חשובים במיוחד בהקשר זה". שטרן מוסיף שדירקטוריון לאומי זקוק לחיזוק בתחום המשפטי, היות שבהרכב הנוכחי שלו אף אחד מחבריו אינו משפטן למעט היו"ר הפורש. "דברים אלה נכונים תמיד, אך קל וחומר בתקופה שבה כל שומרי הסף בבנק הוחלפו", כותב שטרן.
כאמור, מול שטרן מתמודד שריג, שאם ייבחר גם הוא צפוי להתמודד על תפקיד היו"ר. במכתב לבעלי המניות כתב שריג כי "נוכח השינויים המהותיים שיגיעו בשנים הקרובות לעולם הבנקאות, more of the same אינה אסטרטגיה אפשרית. בנק לאומי צריך להיערך לשינויים שהסביבה המאתגרת בכלכלה ובבנקאות תציב בפניו בשנים הקרובות". שריג נחשב לאדם נעים הליכות, מה שיכול לסייע לו להתחבב על חברי הדירקטוריון. כמו כן הוא היה המפקח על הביטוח ושוק ההון, כך שהוא מביא עימו ניסיון רגולטורי משמעותי. בצד הפחות חיובי שריג זכור כמי שנתן היתר שליטה לשלמה אליהו במגדל, ובהמשך מונה על ידו ליו"ר מגדל. אלא שבדומה לבכירים אחרים, גם שריג לא שרד תחת אליהו זמן רב, וכשעזב עשה זאת בטריקת דלת, תוך פרסום מכתב חריג שבו כתב בין היתר: "אינני יכול להמשיך לשאת באחריות לכספים שהפקידו בידי מגדל כשניים וחצי מיליון מבוטחים".
בנוסף למתמודדים בבחירות על תפקיד הדירקטור, צפויים להתמודד על תפקיד היו"ר גם דירקטורים מכהנים. שלומי, המכהנת כדירקטורית בבנק מזה קרוב לארבע שנים, נחשבת למועמדת לתפקיד היו"ר, אמנם היותה אישה מהווה יתרון, אולם לא ברורים סיכויה היות ויש לה יחסים מתוחים עם חלק מחברי הדירקטוריון. קולר, שמכהן בדירקטוריון לאומי מזה שנה וחצי עשוי גם כן להתמודד לתפקיד היו"ר. לקולר ניסיון רב במערכת הבנקאית, והוא כיהן בתפקידי הנהלה בכירים בבנק הפועלים, חלקם בתקופת החקירה של הרשויות בארה"ב בחשד שהבנק סייע ללקוחותיו להעלים מס, מה שעלול להעיב עליו במירוץ לתפקיד היו"ר.