סגור
 יניב ביטון מייסד ומנכל מיכמן אשראי לעסקים
יניב ביטון מייסד ומנכ"ל מיכמן (צילום: סיון פרג')

בלעדי
חברת האשראי מיכמן מסתירה את גובה הריבית שהיא גובה על אשראי קצר

בחסות פער רגולטורי: חברת האשראי החוץ בנקאי לא מוסרת גילוי על אשראי של עד שנה, לטענתה "בהתאם להוראות הדין". רשות שוק ההון: "רואה בחומרה הטעיית לקוחות"

האם חברת האשראי החוץ־בנקאי מיכמן פועלת על מנת להסתיר את הריבית שהיא גובה מהלקוחות שלה? ל"כלכליסט" הגיעו עדויות על הלוואות שאותן סיפקה מיכמן, שבהן היא לא מציינת מהי הריבית השנתית או החודשית שאותה היא גובה מהלקוחות. בעלי עסקים שפנו למיכמן בבקשה לקבל את פירוט הריביות להלוואה או הצעה שסופקה להם על ידי מיכמן, נענו על ידי נציג החברה כי "אין לנו חישובי ריבית, אלא עלויות" מכיוון שמיכמן מספקת "אשראי קצר".
החשיבות לגילוי הריבית השנתית נובעת מהצורך לנרמל את ההצעות השונות של גופי אשראי ולאפשר ללקוחות להשוות בין ההצעות השונות שכוללות משך הלוואה ושיעורי ריבית שונים. להשקפת מיכמן, גובה הריבית השנתית אינו "עניין מהותי" לחברה שמבקשת אשראי לטווח קצר של עד שנה.
הבדלים בין החוקים: אי־גילוי הריבית השנתית מתאפשר באופן חלקי למיכמן במסגרת חוק האשראי ההוגן, שלפיו פועלת רשות שוק ההון שמפקחת על פעילותה של מיכמן. חוק זה קובע כי חובה לגלות את שיעור הריבית רק לעוסק מורשה או אדם פרטי ולא לתאגידים. החוק נקבע מתוך הכרה כי תאגידים אינם צריכים הגנה דומה לזו של הצרכנים.
לעומתו, חוק פיקוח על שירותים פיננסיים, שעל פיו פועלים בנק ישראל והפיקוח על הבנקים, כולל סעיפים שמחייבים לפעול בצורה שקופה ולא להסתיר פרטים כמו שיעורי ריבית ועלויות כוללות מכל הלקוחות, כולל גילוי מלא של תנאי ההלוואה — גם עבור אשראי לחברות — מתוך איסור הטעיה. כלומר, קיים פער רגולטורי בין הגופים המפקחים שאותו מנצלת מיכמן. העדויות שהגיעו לידי "כלכליסט", נוגעות לאשראי שניטל ממיכמן, אך סביר להניח כי חברות אשראי חוץ־בנקאי נוספות מנצלות את הפער בחוק ואינן נוקטות גילוי מלא כלפי החברות שנוטלות מהן אשראי.
מיכמן בס"ד, שהוקמה ב־2015 על ידי המנכ"ל יניב ביטון (68.3%), הפכה לציבורית במרץ 2021 כאשר גייסה 25 מיליון שקל לפי שווי של 70 מיליון שקל לפני הכסף. כיום היא נסחרת בשווי של 275 מיליון שקל לאחר שבשנה האחרונה שמרה על יציבות וירדה 2% בלבד, לעומת מדד ת"א־ביטוח ושירותים פיננסיים שעלה 6% באותו הזמן. מעבר למסגרת האשראי בבנקים, החברה גייסה שתי סדרות אג"ח: מיכמן א' בהיקף של 96 מיליון שקל, שנסחרת בתשואה לפדיון של 14.8%, ומיכמן ב' בהיקף של 108 מיליון שקל, שנסחרות בתשואה לפדיון של 13%. מיכמן גם חתמה עם חברת קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים על אספקת מסגרת אשראי בהיקף של 120 מיליון שקל.

1 צפייה בגלריה
אינפו עיקר התוצאות של מיכמן
אינפו עיקר התוצאות של מיכמן
עיקר התוצאות של מיכמן

נכון לסוף הרבעון השני, חילקה מיכמן אשראי בהיקף של 611 מיליון שקל לטווח הקצר ו־133 מיליון שקל לטווח הארוך. הכנסות החברה ממימון נטו עמדו על 23.6 מיליון שקל, עלייה של 36.5% מהרבעון המקביל, והיא רשמה רווח נקי של 11 מיליון שקל, זינוק של פי 6 לעומת 1.8 מיליון שקל ברבעון המקביל. הזינוק ברווח נעשה, בין היתר, בעקבות הפרשה של 4.5 מיליון שקל בלבד עבור חובות מסופקים, מתוך תיק הלוואות בהיקף כולל של 744 מיליון שקל.
מדובר על הפרשה של פחות מ־1% שאינה מאפיינת את שאר חברות האשראי שהפרישו עבור חובות מסופקים בין 3% ל־5% ברבעון האחרון על רקע עליית הריבית והעלייה בסיכון גבייה מלקוחות. בנוסף, ברבעון השלישי התגלה כי מיכמן הלוותה 8 מיליון שקל לקבוצת אבנון שנמצאת בהסדר חוב עם נושיה, אך בחרה שלא להפריש עבור החוב את הסכום מההון העצמי שלה מאחר שלטענתה היא מחזיקה בשעבוד על דירות שבבעלות תומר אבנון, בעל השליטה בקבוצת אבנון.
"הטעיה בעניין מהותי": בשנתיים האחרונות קרסו שלוש חברות אשראי חוץ־בנקאי ציבוריות — יונט קרדיט, גיבוי אחזקות ובול אשראי. שתי הראשונות קרסו בעקבות מעילות לכאורה שהתרחשו בהן וחלוקת אשראי ללא בדיקת יכולת השבה, ואילו השלישית קרסה עקב התנהלות עסקית לא נכונה.
תגובת רשות שוק ההון: "רשות שוק ההון רואה בחומרה הטעיית לקוחות, בין שמדובר בצרכנים פרטיים ובין שמדובר בחברות. מבלי להידרש למקרה פרטני, יצוין כי הוראות הדין אוסרות הטעיה בעניין מהותי לעסקה, וכעניין מהותי רואים, בין היתר, גם את התשלומים שעל הלקוח לשלם, שיעורם, לרבות שיעור הריבית המרבי המותר על פי דין".
ממיכמן נמסר בתגובה כי ״מיכמן רואה חשיבות גדולה בשקיפות מלאה ללקוחותיה העסקיים שלהם היא נותנת שירות חיוני וייחודי, ומחוללת בכך תחרות בתעשייה, תוך פעולה בהתאם להוראות הדין והגילוי הנדרש בהסכם הנחתם בהתאם להנחיות הרשות המפקחת״.