סגור
ג'רמי בלנק
ג'רמי בלנק, מייסד קרן קומיוניטי. חלק ממגמה כוללת בשוק (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
בלנק משקיע 80 מיליון שקל בהתחדשות העירונית של רייק

המשקיעים ממשיכים לנהור לדירות: קרן קומיוניטי מבצעת את ההשקעה בחברה של משפחת רייק לפי שווי של 270 מיליון שקל. קבוצת רייק פעילה בתחום ההתחדשות העירונית בת"א, חיפה וירושלים, ומקדמת כיום בנייה של 5,000 דירות. זו ההשקעה השלישית בתחום עבור הקרן של ג'רמי בלנק

ג'רמי בלנק מרחיב את ההשקעות שלו בתחום ההתחדשות העירונית. ל"כלכליסט" נודע כי קרן קומיוניטי (Community Fund), שבראשה עומד בלנק, תשקיע 80 מיליון שקל בקבוצת רייק — יזמית נדל"ן בתחום ההתחדשות העירונית. ההשקעה של בלנק משקפת לרייק שווי חברה של 270 מיליון שקל לפני הכסף.
קבוצת רייק, שבבעלות יוסי רייק — דור שלישי למשפחת קבלנים, שמכהן גם כמנכ"ל החברה — פעילה בתחום ההתחדשות העירונית זה 12 שנים, בעיקר בת"א, שם היא יזמה את פרויקט התמ"א השלישי. הקבוצה, שמקדמת פרויקטים שבהם 5,000 דירות, מתמחה בפרויקטים של דירות פרימיום, בת"א, חולון, בת ים, ירושלים, חיפה ונשר, וטירת כרמל. עם הפרויקטים הבולטים של החברה ניתן למנות את הפרויקט ברחוב ויצמן 27—29 בת"א; פרויקט של הריסת 200 דירות בטירת כרמל ובניית 1,300 דירות במקומן, כולל 13 אלף מ"ר של מסחר ו־5,500 מ"ר של תעסוקה; ופרויקט קריית אליעזר בחיפה, שם יקומו 1,050 דירות לצד 5,000 מ"ר של תעסוקה.
עבור קומיוניטי ובלנק, שהוביל את רכישת פסגות ב־2006 בעת שהיה הנציג של קרן ההשקעות יורק בארץ, מדובר בהשקעה שלישית בתחום ההתחדשות העירונית. בחודש אפריל האחרון השקיעה קומיוניטי 100 מיליון שקל ברכישת 49% מחברת יעז יזמות ובנייה שמתמחה גם היא בהתחדשות עירונית. העסקה כללה הזרמת הון לתוך החברה לצד רכישת מניות ממשפחת יקואל, הבעלים של החברה, שבראשה עומד אברהם יקואל, שייסד את יעז. לאורך השנים הקימה החברה פרויקטים למגורים וביצעה עבודות הנדסיות גדולות, דוגמת גשר גולדה במתחם הבימה בת"א. בשנים האחרונות החברה נכנסה גם לתחום ההתחדשות העירונית, בעיקר בת"א. החברה מקדמת כיום פרויקטים שכוללים 2,500 דירות. סמוך להשקעה ביעז ביצעה קומיוניטי השקעה נוספת בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בחברת יושפה, שמצויה בבעלות של המנכ"לים המשותפים יואל אורן ושרון יושפה. החברה מקימה פרויקטים של התחדשות עירונית בעיקר בצפון ת"א, חולון, רמת השרון, רמת גן והרצליה.
בכל ההשקעות המדוברות, סכומי הכסף שמשקיעה קומיוניטי לא מוזרמים באופן מיידי לחברות, אלא על פי ההתקדמות של הפרויקטים השונים.
ההשקעות של קומיוניטי בתחום ההתחדשות העירונית הן חלק ממגמה שהולכת ומתחזקת בעולם ההשקעות. מחירי הדיור בישראל עלו בכ־18% בשנה האחרונה, והדבר דוחף גופי השקעה שונים להיכנס לתחום ההתחדשות העירונית שהסיכון בו קטן יותר, משום שהפרויקטים לא כוללים את הרכיב של רכישת הקרקע. כך, בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי בנק מזרחי טפחות מנהל מגעים לרכישת 20% ממניות אלמי (ALMI) שפועלת בתחום ההתחדשות עירונית לפי שווי של כ־240 מיליון שקל. באוקטובר 2021, השקיע הבנק 60 מיליון שקל בחברת התחדשות עירונית נוספת, ראדקו, לפי שווי של 240 מיליון שקל לפני הכסף.
בנק הפועלים השקיע באמצעות פועלים אקוויטי 115 מיליון שקל באופנים שונים בתחילת 2021 בחברת אקו סיטי, שפועלת בעיקר בצפון ת"א ובאזורי העיר הלבנה.
בנק לאומי, באמצעות לאומי פרטנרס, רכש 20% ממניות חברת ההתחדשות העירונית אנגלאינווסט שבבעלות יעקב אנגל ביולי 2021 בהשקעה של 60 מיליון שקל לפי שווי חברה של 240 מיליון שקל. החברה בונה פרויקטים, בין היתר, ברמת השרון, הרצליה, ירושלים, גבעתיים, רמת גן, אשדוד ות"א.
קומיוניטי היא קרן גידור שהקים בלנק ב־2020 לאחר שעזב את יורק. הקרן משקיעה במניות ואג"ח של חברות פרטיות בתחומי הנדל"ן, הטכנולוגיה והתקשורת. בקרן מושקעים גופים דוגמת בנק לאומי, הפניקס, IBI ומור.