רצים למקלט המט"ח: המשקיעים עוזבים את השקל, הרובל מתרסק ב-27%
רצים למקלט המט"ח: המשקיעים עוזבים את השקל, הרובל מתרסק ב-27%
הדולר מטפס מעל ל-3.28 שקלים, היורו עולה ל-3.57 שקלים; בשוק העולמי המטבע הרוסי נופל לשפל נוסף - 153 רובל לדולר; היורו נחלש ל-1.088 דולר; מיטב דש: "הקשר לאורך שנים בין העלייה במדד מחירי הסחורות בשקלים לבין העלייה בקצב האינפלציה בישראל מאוד ברור"
נסיגה חזקה בשקל מול הדולר, המטבע האמריקאי שנחשב למקלט הבטוח בתקופה של אי ודאות - מול המלחמה הנוראית באוקראינה והדיווחים על אפשרות הרחבת הסנקציות גם לסקטור הנפט הרוסי.
הדולר מטפס מעל ל-3.28 שקלים, היורו עולה ל-3.57 שקלים; באירופה נסוג היורו מול מקבילו האמריקאי ל-1.088 דולר ליורו. הרובל הרוסי בינתיים ממשיך לאבד גובה במהירות - נפילה של 27% מציבה אותו בסביבת 153 רובל לדולר.
"ההשפעה העיקרית של המלחמה צפויה להיות האצה באינפלציה דרך עלייה במחירי הסחורות בעולם. כעת אנו צו פים עלייה של 2.5% באינפלציה בישראל שנה קדימה. האצה באינפלציה צפויה לתמוך בריסון מוניטארי יותר חריף, אם כי בנק ישראל צפוי להבחין בין סך הכול האינפלציה ובין אינפלצי ית הליבה", אומרים בלידר.
"לפני הלחימה באוקראינה דיברו ההערכות הקיצוניות על עשר העלאות ריבית ב־2022, מ־0.25% לרמה של 2.75%, ושוק האג"ח גילם שבע העלאות ריבית. זאת מתוך הבנה שהפד ינסה לתמרן בין משבר בכלכלה הריאלית, במקרה של ריבית גבוהה מדי, לבין אינפלציה, במקרה של ריבית נמוכה מדי.
הרציונל מצד המשקיעים היה ברור: הצמיחה הכלכלית איתנה, שוק העבודה התאושש מהקורונה והאינפלציה בשיא של 40 שנה. לאור נתונים אלה הריבית פשוט חייבת לעלות". כך אומרים לכלכליסט דרור גילאון הכלכלן הראשי באזימוט בית השקעות ואורנן סולומון הוא מנהל השקעות ראשי ושותף באזימוט.
"ואולם המלחמה באוקראינה טרפה את הקלפים, וכעת נראה כי בלי פתרון דיפלומטי מהיר עלולות העלייה החדה במחירי הסחורות והאנרגיה והפגיעה הממשית בסחר העולמי לגרום למיתון ואולי אף לסטגפלציה (שילוב של אינפלציה ומיתון). סימנים ראשונים לכך אפשר לראות בירידה החדה בריבית הריאלית (הריבית בפועל פחות ציפיות האינפלציה)", מוסיפים גילאון וסולומון.
מדד מחירי הסחורות של בלומברג עלה בחודש האחרון בשיעור של כ-16%, העלייה הגבוהה ביותר מאז 1974. "סחורות רבות התייקרו בעשרות אחוזים מתחילת השנה. מחיר הפחם שמשקלו בתעריף החשמל עומד על כ-20% עלה בכ-160%", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש.
"ממש לא בטוח שהמחירים יחזרו בקרוב לרמות טרום המלחמה באוקראינה. רוסיה ככל הנראה תישאר תחת הסנקציות או חלקן. נציין שאף סנקציה שהוטלה עליה מאז 2014 לא הוסרה. ארה"ב אף שוקלת להפסיק רכישות נפט ומזוט ממנה. גם אספקת הסחורות מאוקראינה לא צפויה להתחדש בקרוב, בוודאי במקרה שרוסיה תכבוש אותה. הקשר לאורך שנים בין העלייה במדד מחירי הסחורות בשקלים לבין העלייה בקצב האינפלציה בישראל מאוד ברור", אומר עוד זבז'ינסקי.