סגור

"התנודתיות תימשך": השקל מזנק אחרי נתוני הצמיחה במשק

הדולר נופל משיא של חצי שנה מתחת ל-3.2 שקלים; קצב הצמיחה במשק הישראלי בשיא של 21 שנה וגבוה מהממוצע ב-OECD; גובר הלחץ על בנק ישראל להעלות ריבית, כשקצב האינפלציה חורג מהיעד; מזרחי טפחות: "תנודות של 5-6 אגורות לא יהיו חריגות בתקופה הקרובה"

המגמה החזקה בשקל נמשכת גם היום: הדולר נסחר תמורת 3.182 שקלים - שלשום עוד נסחר בשיא של יותר מחצי שנה תמורת כמעט 3.27 שקלים. היורו והפאונד נחתכים אף הם בחדות, ל-3.622 שקלים, ו-4.318 שקלים בהתאמה.

בשוק המטבעות העולמי, הדולר רושם יום נוסף של נסיגה, ככל שבאירופה נרגעות רוחות המלחמה. היורו מטפס ל-1.13 דולרים, הפאונד עולה ל-1.35 דולרים. עד ההודעה הרוסית על נסיגה חלקית מגבול אוקראינה, רשם המטבע האמריקאי שלושה ימים של עליות מול סל המטבעות העיקריים, ואף עליות חזקות יותר אל מול השקל.

1 צפייה בגלריה
אמיר ירון נגיד בנק ישראל על רקע דולרים
אמיר ירון נגיד בנק ישראל על רקע דולרים
גובר הלחץ להעלות ריבית; אמיר ירון נגיד בנק ישראל
(צילומים: אלכס קולומויסקי, רויטרס)

נדבך נוסף ביחס דולר/שקל נוגע לעדכון מדד המחירים לצרכן בישראל שפורסם אמש: הוא עלה בשיעור של 0.2% בינואר, לעומת צפי ל-0.1%, וב-3.1% ב-12 החודשים האחרונים. על כן, קצב האינפלציה חרג מיעד בנק ישראל - העומד על 1%-3% בשנה.
כמו כן, פורסם בשעה האחרונה כי המשק הישראלי צמח ב-2021 בשיעור של 8.1%, שיא של 21 שנה. מדובר בשיעור צמיחה גבוה בהרבה מההערכות המוקדמות בשוק ומהתחזיות של בנק ישראל. בהשוואה לרבעון השלישי של 2021 צמח המשק ברבעון האחרון של השנה בשיעור של 16.1%; הסיבות העיקריות לשיעור הצמיחה הגבוה - עלייה בצריכה הפרטית ובייצוא; שיעור הצמיחה בישראל גבוה מהממוצע ב-OECD וממדינות כמו צרפת, ארה"ב ובריטניה.
רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות: "השקל התחזק ב-6 אגורות בקירוב כנגד הדולר בתוך יום. רוב העלייה נובעת מסיפור הרגיעה לכאורה בגבול אוקראינה, אך יש לקחת בחשבון כי סימני השאלה עדיין רבים והנשיא ביידן ממתין להוכחות נוספות. הקשר כבעבר הינו שירידה בפרמיית הסיכון גורמת לעליות חדות בשוקי המניות הגלובליים, מה שמגדיל את החשיפה של גופים מקומיים המשקיעים בחו"ל למט"ח, והם נאלצים להמיר דולרים לשקלים, כך שהביקוש לשקל גדל והוא מתחזק".
אך מנחם מדגיש כי "הפעם נוסף לזה עוד אלמנט – מדד המחירים לצרכן, שהיה מעט יותר גבוה מהציפיות בחודש ינואר. גם מדד דצמבר הפתיע בשעתו כלפי מעלה ולראשונה לאחר 8 חודשים – האינפלציה עברה את תקרת היעד של 3% והגיעה ל-3.1%. קצת – אבל סימלי".
בטרם פרסום נתוני הצמיחה אמר מנחם, "יש לזכור כי גם נתוני התעסוקה היו חזקים וכעת ממתינים לנתוני הצמיחה של הרבע האחרון, שיפורסמו בצהריים ואם יפתיעו לטובה יפעלו באותו כיוון. והכיוון – שילוב גורמים שאולי יגרום לבנק ישראל להקדים את עליית הריבית. מן הסתם אם אלו הציפיות – זה נותן עוד דחיפה לשקל. אך גם כאן יש סימני שאלה כי המשנה לנגיד אמר בבירור שגם אם האינפלציה תחרוג קצת מהיעד, הם לא ירוצו להעלות ריבית. מכאן, שניתן להבין את התחזקות השקל, שגם מהווה תיקון לפיחות של 20 אגורות מתחילת השנה. אבל, בגלל סימני השאלה שהזכרתי, התנודתיות תימשך ונראה כי תנודות יומיות או דו-יומיות של 5-6 אגורות לא תהיינה חריגות בתקופה הקרובה".