סגור

שוחרר הפרויקט שעשוי ליצור לרבד רווח שלא ראתה 14 שנים

פרויקט בלב העיר תל אביב, שבו מחזיקה רבד ב־51%, היה תקוע בהתנגדויות כבר שנים, אבל כעת אישרה העירייה את הקמתו. הפרויקט צפוי להניב הכנסות של כחצי מיליארד שקל וצפוי לייצר לחברת הנדל"ן רווח משוער של 50 מיליון שקל

פרויקט מגורים בסמוך לעיריית תל אביב, שצפוי לייצר לחברת הנדל"ן המנומנמת רבד רווח משוער של 50 מיליון שקל, עשה שלשום שלב חשוב לקראת התחלתו. רבד, שלה כמה פעילויות נדל"ן, בהן רשת בתי אבות בבריטניה וכן נדל"ן מניב ופרויקטי ייזום בישראל, מקדמת זה כמה שנים את הפרויקט.
הפרויקט, הכולל 94 דירות ושטחי מסחר ומשרדים על מבנה של דואר ישראל, ידע עליות ומורדות. בשלב מסוים החלה מכירת הדירות בו, אולם התנגדויות שעלו במהלך הדרך, בהן של דואר ישראל, שיבשו את לוחות הזמנים.
בתחילת השנה הוסדרה המחלוקת בין רבד לדואר ישראל, ונחתם הסכם לרכישת חלקו של הדואר במגרש שניצב במיקום נחשק במרכז העיר. רבד הגיעה באמצעות חברת BIT, שבה היא מחזיקה ב־51%, לאחזקה של 96.5% בזכויות המקרקעין בפרויקט. להסדרת התשלום לדואר נטלה רבד שתי הלוואות בסכום מצטבר של 13.8 מיליון שקל.
1 צפייה בגלריה
כנס פסגת תל אביב יונל כהן מנכ"ל מגדל
כנס פסגת תל אביב יונל כהן מנכ"ל מגדל
יו"ר רבד יונל כהן
(צילם: אוראל כהן)
שלשום חלה פריצת דרך לאחר שוועדת המשנה לתכנון ובנייה תל אביב־יפו הודיעה, בתום ישיבתה ביום רביעי שעבר, כי אישרה את הבקשה של BIT להקמת הפרויקט. "הפרויקט משתרע על פני 3 דונם בלב תל אביב", אמר מנכ"ל רבד אייל ביגון ל"כלכליסט". "הוא יכלול שלושה בניינים, אחד שיפנה לרחוב אבן גבירול, אחד לרחוב אנטקולסקי ואחד לרחוב שטרוק".
ביגון הוסיף: "הפרויקט היה תקוע די הרבה שנים. לפני ארבע שנים חלה התקדמות ונמכרו 44 דירות, אבל בהמשך נאלצנו לבטל את הכל. כעת הכל נפתר, העירייה אישרה וגם הבעיות המשפטיות מול הדואר הוסדרו בתחילת השנה".
לפי רמות המחירים שאליהן הגיעו דירות חדשות במרכז תל אביב, 60–65 אלף שקל למ"ר, הפרויקט צפוי להניב הכנסות של כחצי מיליארד שקל. מתוכן הרווח המשוער בפרויקט נאמד ב־100 מיליון שקל, שהוא רווח חזוי ועתידי, במיוחד לנוכח הקשיים עד היום בהתקדמותו.
חלקה של רבד בפרויקט הוא 51%, כך שניתן להעריך את הרווח שתרשום לכשיושלם ב־50 מיליון שקל. זאת בעוד את 2020 סיימה רבד עם הפסד של 10.2 מיליון שקל, ושנה קודם לכן רשמה רווח נקי של 12 מיליון שקל. השנה האחרונה שסיכמה החברה עם רווח נקי של יותר מ־50 מיליון שקל היתה 2007, אז עמד הרווח הנקי על 72.4 מיליון שקל.
ההון העצמי של רבד, נכון לסוף המחצית הראשונה, נאמד ב־289 מיליון שקל. לפיכך, הפרויקט יגדיל אותו ב־17% לאחר השלמתו. עם זאת, השוק עדיין לא מגלה נדיבות רבה עם החברה. לפני קרוב לשלוש שנים, בינואר 2019, השתלטו על רבד יונל כהן, מנכ"ל חברת הביטוח מגדל לשעבר, יחד עם איש הביטוח איציק עוז ובית הזהב.
כהן, המשמש כיו"ר החברה, ועוז, המכהן כדירקטור, מחזיקים כיום ב־22.86% מהון החברה כל אחד, ובית הזהב בעוד 10.93%. הצדדים רכשו 50.01% מהחברה מידי יגאל אהובי תמורת 104 מיליון שקל, קרי לפי שווי של 208 מיליון שקל. אהובי נותר כיום בעל מניות מיעוט בחברה (17.29%) אך אינו מכהן בדירקטוריון.
קשה להגיד שהצדדים רוו נחת מההשקעה. אמנם בתוך שנה עלה שווי החברה ל־230 מיליון שקל, אך אז הגיעה הקורונה והמשקיעים חששו נוכח האחזקה ברשת בתי האבות בבריטניה. שמונה חודשים לאחר מכן, לקראת סוף ספטמבר 2020, צנח שווי החברה ל־129 מיליון שקל בלבד. יחד עם ההתאוששות בשווקים חזרה המניה לטפס ואתמול עלתה ב־4.3% למחיר המגלם לחברה שווי של 240 מיליון שקל, נמוך ב־16.7% מההון העצמי של החברה. שווי השוק הנוכחי מגלם לבעלי השליטה תשואה של 15.6% על המחיר שלפיו השתלטו על החברה בינואר 2019.
לרבד יש עוד נכסים מניבים במערב אירופה, והיא החליטה במרץ השנה לממש חלק מהם, בעיקר באירלנד ובשוויץ. נותרו שלושה נכסים בהליכי מכירה, ומעבר להם מחזיקה החברה בבית אגיש רבד שמשקיף על נתיבי איילון, שלו יש תב"ע מאושרת להקמת עוד 20 קומות על המבנה הקיים; וכן במגדל פלטינום בתל אביב, שלגביו תיתכן תוכנית להגביה אותו ואת שני המגדלים הסמוכים לו ברחוב הארבעה, שכיום מתנשאים לגובה 22 קומות.