סגור
מדדים
אילוסטרציה (שאטרסטוק)

בדרך לשנת שיא: בדקו כמה עשתה קרן ההשתלמות שלכם בנובמבר

אם עליות המדדים שנרשמו מתחילת ינואר בישראל ובעולם יימשכו גם בדצמבר, ייתכן שהתשואה הממוצעת בקרנות ב-2024 תעקוף את השיא שנרשם ב־2021 — 14.2%. בסוף נובמבר היא עמדה על 12.15%, בהובלת אנליסט, שעלתה בחודש החולף ב־2.57% 

שנת 2024 מצטיירת כאחת הטובות עבור החיסכון לטווח ארוך בכלל וקרנות ההשתלמות בפרט. קרנות ההשתלמות במסלול הכללי, שמנהל את סכומי החיסכון הגדולים ביותר, רשם ב־11 החודשים הראשונים של השנה תשואה ממוצעת של 12.15%. גם החודש הנוכחי מתאפיין עד כה בעליות שערים בשוק המניות והאג"ח. אם גם דצמבר יתברר כחיובי, ואם כתוצאה מכך התשואה הממוצעת תעלה ליותר מ־14%, תהיה 2024 שנה טובה אף יותר מ־2021, שהתאפיינה בגאות בשווקים, וקרנות ההשתלמות השיגו בה תשואה של 14.2%.
התשואה הגבוהה של קרנות ההשתלמות נרשמת על רקע העליות בבורסת תל אביב ובוול סטריט. מינואר עלה מדד ת"א־125, מדד הדגל של הכלכלה הישראלית, ב־26%. מדד S&P 500 האמריקאי עלה במקביל ב־27.6%.
ערן גולדרינג, מנהל ההשקעות בקרן ההשתלמות של אנליסט: "המניות שתפקדו טוב בקרן שלנו הן אלה שכלולות במדד ת"א־90, כמו מניות הביטוח, הבנקים והנדל"ן. יש לנו החזקות גדולות מהממוצע בענפים הללו"
"2024 הולכת ומצטיירת כאחת הטובות בעשור האחרון, לבטח בישראל", אמר לכלכליסט ערן גולדרינג, מנהל ההשקעות בקרן ההשתלמות במסלול הכללי של אנליסט. "לדעתי, המניע העיקרי לתשואה הגבוהה בשווקים מתחילת השנה היא נקודת המוצא הנמוכה שהשווקים בישראל היו בה אחרי 2022 ו־2023. השוק המקומי היה בדיכאון, לנוכח הרפורמה המשפטית והריבית הגבוהה שהבנק המרכזי הנהיג במשק. אבל כיום ישראל בעמדה אסטרטגית טובה לאין שיעור מכפי שאפשר היה לצפות רק לפני שנה. חמאס וחיזבאללה מנוטרלים, וציר הרשע נחלש עם נפילת המשטר בסוריה. המהלכים האלה שיפרו את מצב הרוח של המשקיעים, ובשילוב עם הדו"חות הטובים והתפקוד הסביר של המשק במהלך הלחימה הבורסה שגשגה".
קרן ההשתלמות של אנליסט רשמה בנובמבר את העלייה החדה ביותר — 2.57% לעומת ממוצע של 2%. הקרן גם מובילה מתחילת השנה עם תשואה של 13.49% לעומת ממוצע של 12.15%. גולדרינג מסביר כי "שלושת השווקים העיקריים שאנחנו משקיעים בהם — ארה"ב, ישראל ואירופה — עלו בנובמבר. באירופה אנחנו ממוקדים בגרמניה, שהבורסה שלה רשמה תשואה טובה יותר לעומת שאר הבורסות ביבשת. מדד דאקס הגרמני עלה ב־2.9% בנובמבר לעומת סטוקס 50 האירופי שירד ב־0.4%".

גולדרינג אמר גם כי "המניות שתפקדו טוב בקרן שלנו הן אלה המזוהות עם ישראל, אלה שכלולות במדד ת"א־90, כמו מניות הביטוח, הבנקים והנדל"ן. יש לנו החזקות גדולות מהממוצע בענפים הללו, ולכן נרשמה תשואה עודפת. אם נרד למניות ספציפיות, ההחזקה שלנו בנאוויטס היא הצלחה גדולה, אך גם רציו, אלקטרה נדל"ן וריט, שכולן עלו חזק מאוד בנובמבר". גולדרינג גם ציין כי הקרן הגדילה השנה חשיפה לאג"ח של ממשלת ישראל, לאחר שאלה ירדו בעקבות השלכות המלחמה והגירעון.
על השאלה אם גם 2025 תהיה שנת גאות בבורסה, השיב גולדרינג כי קשה להאמין שהיא תהיה חיובית כמו 2024, אך הוסיף שלשוק יש עדיין מקום לעלות וכי הוא לא מבחין בסימני בועה. "לצעירים שרק מתחילים לחסוך — וההפקדות החודשיות הן נדבך משמעותי מהחיסכון שלהם — הייתי מציע להמשיך בחשיפה גבוהה למניות. גם אם השווקים יירדו, ההשפעה מתמצעת עם ההזרמה החודשית של הון לקופת החיסכון. מי שהחיסכון המשמעותי הקיים שלו גבוה, וההפקדות אינן מהוות שיעור משמעותי ממנו, צריך אולי לבצע הקטנת סיכון מסוימת, שכן אפשר עדיין למצוא תשואה טובה בשיעור האג"ח על חשבון המניות".
במקום שני בטבלת תשואות נובמבר נמצאת הקרן של מיטב עם תשואה של 2.26%. הקרן הזו, שמנהלת 26 מיליארד שקל, היא השנייה בגודלה בישראל. במקום השלישי מדורגת הקרן של הפניקס עם תשואה של 2.2%. בתשואה מתחילת השנה מובילה כאמור אנליסט, ובמקום השני נמצאת הקרן של אלטשולר שחם עם תשואה 13.08%. מדובר בקרן הגדולה בישראל במונחי היקף נכסים מנוהלים — 36.85 מיליארד שקל. קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם היא גם זו שרשמה את התשואה הנמוכה ביותר בנובמבר בשיעור של 1.69%. גם בטווח זמנים ארוך יותר של שלוש שנים מובילה הקרן של אנליסט, עם תשואה של 18.9%, כשהקרן של מור אחריה עם תשואה של 18.24%. במקום השלישי מדורגת מיטב עם תשואה 16.08%.