בלעדיעסקת פוליטיב יוצאת לדרך; "רצינו להעביר החברה לילדים, אבל הם לא רוצים אחריות"
בלעדי
עסקת פוליטיב יוצאת לדרך; "רצינו להעביר החברה לילדים, אבל הם לא רוצים אחריות"
העסקה שבה האחים אריה ואבנר גולן מוכרים 50.01% מפוליטיב לקרן קדמה תיחתם היום. התשלום יבוצע בהדרגה עד 2025 ושווי יצרנית יריעות הפלסטיק יוכל להגיע עד חצי מיליארד שקל. אבנר גולן: "המטרה — להגיע למכירות של מיליארד שקל תוך שלוש שנים"
רכישת השליטה בחברת פוליטיב על ידי קרן קדמה תושלם היום. ל"כלכליסט" נודע כי הקרן ובעלי פוליטיב האחים אבנר ואריה גולן יחתמו היום על השלמת העיסקה. שווי החברה בעיסקה יעמוד על 270 מיליון שקל, אולם אם והיעדים של החברה ל־2023 יושגו וה־EBITDA תגיע ל־70–80 מיליון שקל, השווי יוכל לעלות עד לחצי מיליארד שקל. קדמה תרכוש 50.1% ממניות יצרנית יריעות הפלסטיק לחקלאות בעסקה מדורגת.
סכום קטן ישולם מיידית ואילו מחצית מהתמורה עבור 25% מהחברה תשולם בסוף השנה על בסיס תוצאות 2023. המחצית השנייה של התמורה עבור 25% נוספים תשולם בסוף 2025, על בסיס הרווחים של השנים 2023 עד 2025. השווי בחלק הראשון של העסקה מתיייחס לתוצאות 2022. בשנה זו היתה נסיגה במכירות בדומה לשאר התעשיה, והבעלים העדיפו שהשווי יקבע על בסיס תוצאות 2023. השווי שבו מתבצעת העסקה משקף מכפיל של כ־6 על ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של פוליטיב.
עוד נודע כי שני המייסדים והבעלים של פוליטיב, האחים אבנר ואריה גולן, שמשמשים מנכ"לים משותפים, התחייבו להישאר ולנהל את החברה במשך מספר שנים. קדמה לא תמזג את פוליטיב עם החברות האחרות שרכשה ואשר משיקות לתחום בראשם קבוצת זריחה.
מתפתחת ברוסיה ובמקסיקו: פוליטיב נחשבת למובילת הענף בארץ מבחינה טכנולוגית. היקף המכירות השנתי שלה הוא יותר מ־560 מיליון שקל ב־2022, וה־EBITDA כ־45 מיליון שקל. בחברה מאמינים כי ה־EBITDA יגדל משמעותית בשנה־שנתיים הקרובות. על כתפיה של החברה רובץ חוב של כ־90 מיליון שקל שאותו תיקח קדמה על עצמה.
המנכ"ל אבנר גולן התחייב להישאר בחברה 5־7 שנים נוספות ואז יוכל לממש אופציה למכור את יתרת אחזקותיו.
"ה־EBITDA של 45 מיליון שקל לא מספק אותי וזו הסיבה שהתעקשנו שהעסקה תהיה על בסיס תוצאות 2023 שתהיה השנה המייצגת", אמר ל"כלכליסט" אבנר גולן, שהקים את החברה ב־1984.
מהם היעדים של החברה?
"המטרות של החברה הן להגיע למכירות של מיליארד שקל תוך 3 שנים. יש לנו תוכניות איך לעשות את זה, אחרת לא היו קונים אותה. נגיע להכנסות האלה על ידי הכפלת הייצור במכסיקו כדי לתת שירות לשוק המקומי והשוק בארה"ב ובאמריקה הלטינית. אתגר נוסף שעומד בפנינו הוא החוק שמחייב שהמוצרים יכללו 30% חומר ממוחזר החל מ־2027. אנחנו חותרים למציאת פתרונות למיחזור יריעות משומשות. החברה חד משמעית תעמוד ביעדים שהציבה לעצמה. זו חברה פרטית שרואה לנגד עיניה אך ורק את הצלחתה ומטרתה להיות בין חמש הגדולות בעולם בתחום שלה, הפוליאתילן, כמו סוני וסמסונג בתחומן".
גולן הוסיף: "לחברה יש הרבה זרועות, ספרד, הודו, מכסיקו, דרום אפריקה. החברה מתפתחת ברוסיה והמצב שם מאפשר לנו למכור הרבה יותר ממה שמכרנו עד היום כי ישראל לא מוגבלת במכירות לרוסיה. בנוסף, ההיחלשות של המתחרה הישראלי שלנו, שאינני נוקב בשמו, מחזקת את המותג פוליטיב".
למה החלטתם למכור?
"יש לנו דור המשך שעושה עבודה מעולה. חמישה בנים שעובדים בחברה בתפקידים שונים. אבל מה? הם לא מוכנים לקחת אחריות ניהולית כמו שאני לקחתי. הם רוצים לגדל את הילדים והמשפחה. מה שחשוב לדור הזה זה להוציא את הילדים מהגן בארבע וחצי. זה דור שונה מאיתנו. אני בן 64 היום, והתוכנית שלי היא בגיל 70 להיות בחוץ. עשיתי את העסק הזה. חייתי אותו כל דקה ואין הרבה כמוני. קדמה לא קנו את פוליטיב כחברה. ברזלים ומכונות כולם יודעים לקנות. הם קנו את אבנר ואריה גולן ואת ההון האנושי של העובדים כי אבנר חי מאתגר לאתגר ויש לו חלום להיות סוני וסמסונג של התחום".
למה בחרת בקדמה?
"היו הרבה שרצו לקנות אותנו. האנשים של קדמה הם אנשים נחמדים, טובים ונטולי אגו. ממש כיף לי לעבוד איתם".
עד כמה היתה 2022 שנה קשה בתעשיה יעידו תוצאותיה של המתחרה גניגר הציבורית שנסחרת בשווי 98 מיליון שקל. ההכנסות של גניגר ב־2022 עמדו על 627 מיליון שקל וה־EBITDA על 30 מיליון שקל.
פוליטיב היא חברה תעשייתית, שעוסקת בייצור של יריעות ניילון לחקלאות ותעשייה. המתחרה הישירה והגדולה שלה גניגר שבשליטת שמואל וולודינגר, ברניס הלר והקיבוצים גניגר וברקאי, הפסידה יותר מ־18 מיליון שקל ב־2022. זאת, למרוטת שההכנסות שלה עמדו על 627 מיליון שקל ב־2022, מעט יותר מפוליטיב. הנסיגה של גניגר לאורך השנים מיוחסת בשוק ליכולות ניהוליות, מנגנון עובדים וניהול מנופח וקשיים בתחרות מול יצרניות בינלאומיות בתחום. פוליטיב, לעומת זאת, השכילה לאמץ מנגנון עובדים רזה יחסית, באמצעות כוח עבודה זול בבקעת הירדן למשל, שם חלק ניכר מעובדיה הם פלסטינים. כמו כן, פוליטיב היא חברה מתקדמת ויעילה יותר, שצמחה לאורך השנים צמיחה אורגנית ורכשה חברות קטנות.
קדמה בונה על פלסטיק: בעלי פוזיטיב, אבנר ואריה גולן, בנים ליוצאי אירן, מתגוררים במושב גני עם שבשרון. צמד האחים יקבלו אופציה למכור את יתרת המניות שלהם יחד עם קדמה במקרה של מכירה עתידית. המפעל המרכזי של פוליטיב ממוקם בבקעת הירדן על שטח של 17 אלף מ"ר בנוי ו־25 דונם. המטה נמצא בקיבוץ עינת ובו החברה מייצרת מגוון יריעות חכמות לחקלאות ולתעשייה. התוצרת של פוליטיב היא יריעות רב־שכבתיות, שנחשבות למתקדמות במיוחד בשל רמת הדיוק הגבוהה שלהן. ייצור היריעות נעשה בצורה ממוחשבת ומבוקר אוטומטית, מה שמפחית את היקף הטעויות שמאפיין תעשיות מסוג זה. המפעל בבקעת הירדן הוא למעשה המפעל של חברת מטאור, שאותה רכשה ב־2015. במפעל זה מייצרת פוליטיב רשתות הגנה נגד חרקים שמיועדות לשימוש חקלאי.
בנוסף, ב־2013 רכשה פוליטיב מפעל ליצור יריעות פלסטיק במקסיקו, ושנה לאחר מכן הוא החל לעבוד בתפוקה מלאה וכעת מייצר 17 אלף טונות. המפעל משמש למכירות ללקוחות במקסיקו ודרום אמריקה. פוליטיב מייצאת את התוצרת המקומית שלה גם למדינות אירופה. בסך הכל היא מוכרת ל־50 מדינות ברחבי העולם, בהן ארה"ב, ספרד, איטליה, אוסטרליה, הולנד והודו. השיווק של התוצרת נעשה באופן ישיר בידי החברה.
בתחילת השנה ניסתה פוליטיב לרכוש את חברת פלסטניר מקיבוץ ניר אליהו, והגישה הצעה במסגרת הקפאת ההליכים של פלסטניר. נאמנת החברה מטעם בית המשפט עו"ד אלונה בומגרטן תמכה בהצעת רכישה נגדית, של אהרון פרום שהציע 19.2 מיליון שקל. פרום מחזיק ב־50% מפלסטניר. בנק מזרחי טפחות, שהוא הנושה המרכזי של פלסטניר, יחד עם בנק מרכנתיל (החברה חייבת לשני הבנקים 25 מיליון שקל), טען כי מדובר בתספורת של 11 מיליון שקל לחוב המשותף ותמך דווקא בהצעה של פוליטיב, אבל נחל מפלה כשהשופטת עירית נוטוביץ' ויינברג קיבלה את העמדה של בומגרטן, שנתמכה בעמדת כונס הנכסים הרשמי, והחברה תימכר לפרום. הפסיקה ניתנה אתמול.
רכישת המניות בפוליטיב, ככל שתצא לפועל, היא למעשה המשך האסטרטגיה של קדמה, להיכנס בצורה אינטנסיבית לתחום מוצרי הניילון והפלסטיק. ביוני האחרון רכשה קדמה 100% ממניות חברת זריחה חלאבין, שהיא חברה משפחית שפועלת בתחום הזרקות הפלסטיק. את הרכישה ביצעה קדמה לפי שווי חברה של 200 מיליון שקל. זריחה פועלת בשני אתרים מרכזיים, באיזור התעשייה של מעלות תרשיחא ובאיזור התעשייה ברקן ומעסיקה 300 עובדים. החברה מחזיקה גם באתר ייצור בסין, בו היא מעסיקה 30 עובדים.
באמצעות זריחה רכשה קדמה 50% ממניות פלס־פיט לפי שווי של 164 מיליון שקל. פלס־פיט, הפועלת באזור התעשייה בר־לב ממזרח לעכו, מפתחת ומייצרת מחברים לצנרת מים וסיבים אופטיים לתעשייה, לחקלאות, לתקשורת ולתשתיות, ומעסיקה כ־120 עובדים.
קרן קדמה קפיטל מנוהלת על ידי אורי עינן, גלעד הלוי וגלעד שביט. לאחרונה הצטרף רועי דוד כשותף־מנהל בקרן.