סגור

אלוני חץ רוצה להקפיץ ב־50% את דמי הניהול שאנרג'יקס משלמת לה

חברת האנרגיה הירוקה משלמת לאלוני חץ דמי ניהול שנתיים של 8.6 מיליון שקל, אך זו מעוניינת להעלותם ל־12.8 מיליון שקל. אמות, חברה בת נוספת של אלוני חץ, משלמת לה 10 מיליון שקל בשנה

חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס ואלוני חץ, חברת האחזקות שמחזיקה בשליטה בה (50.4%), עדכנו את הסכם הניהול ביניהן, כך שדמי הניהול שתשלם אנרג'יקס לאלוני חץ עבור שירותים שונים, בהם כהונת יו"ר וחברי דירקטוריון, ותמיכה וליווי עסקיים, פיננסיים ומשפטיים, יעלו בכ־50% ויגיעו לתקרה של 12.8 מיליון שקל
לפי ההסכם הקיים, אנרג'יקס משלמת לאלוני חץ סכום שנתי קבוע של 5.3 מיליון שקל וסכום משתנה בהתאם לכמות מתקני ייצור החשמל שהתקינה בתקרה כוללת של 8.6 מיליון שקל. בהסכם המתוקן נותר התשלום הקבוע על 5.3 מיליון שקל אך התקרה עודכנה ב־4.2 מיליון שקל נוספים.
בשנת ההסכם האחרונה (שתסתיים בסוף יוני) הגיעו דמי הניהול לגובה התקרה, 8.6 מיליון שקל. להערכתה של אנרג'יקס, ובהתאם לקצב התקדמות חיבורי הפרויקטים החדשים שלה, בשנה הראשונה להסכם החדש היא תשלם 11־11.3 מיליון שקל, וכבר בשנה שאחריה יגיע הסכום לגובה התקרה, 12.8 מיליון שקל.
באנרג'יקס נימקו את העלאת דמי הניהול בתרומתה של אלוני חץ לתוצאותיה, והסבירו כי קבלת השירותים מגורמים אחרים תהיה יקרה יותר, וכן שדמי הניהול הקיימים שיקפו לאלוני חץ הפסד ביחס לתמורה שסיפקה. בנוסף ציינו שהשקעתה של אלוני חץ הניבה ערך רב לבעלי המניות של אנרג'יקס,
עם זאת, אלוני חץ גם נהנתה מתרומתה לצמיחה של אנרג'יקס, כשבשלוש השנים האחרונות היא קיבלה ממנה דיבידנדים של 212 מיליון שקל. בנוסף, ב־2022 היו אנרג'יקס ואמות, החברה הבת הנוספת של אלוני חץ בישראל (53.8%), החברות הבנות היחידות שהניבו תוצאות חיוביות. חלקה של אנרג'יקס בהכנסות וברווח של אלוני חץ הגיע ל־35% ול־36% בהתאמה. כך שניתן לבחון את סוגית ההפסד של אלוני חץ ממתן השירותים לאנרג'יקס בזווית הסתכלות רחבה יותר. מי שתידרש להכריע בעניין היא אסיפת בעלי המניות של אנרג'יקס שתכונס לשם כך בחודש הבא.
דמי הניהול שאנרג'יקס נדרשת לשלם גבוהים לא רק ביחס לעלותם הנוכחית, אלא גם בהשוואה לדמי הניהול שמשלמות חברות אחרות עבור שירותי ניהול דומים, מהן גם כאלה שהיקפי פעילותן גדולים יותר.
כך, למשל, חברת התשתיות והבנייה אלקטרה, שהכנסותיה הגיעו ל־11 מיליארד שקל, משלמת לבעלת השליטה אלקו 7.5 מיליון בשנה עבור שירותי ניהול. אלקטרה מוצרי צריכה, שהכנסותיה ב־2022 הסתכמו ב־6.25 מיליארד שקל, משלמת לאלקו 8.7 מיליון שקל בשנה. בדומה להן, חברת הבנייה דניס סיבוס שהכנסותיה ב־2022 הגיעו ל־4.5 מיליארד שקל משלמת לבעלת השליטה בה, לפידות קפיטל, עבור שירותים דומים, 1.5 מיליון שקל בלבד; ונכסים ובניין, שהכנסותיה הגיעו ל־977 מיליון שקל, שילמה ב־2022 לבעלת השליטה בה, דסק"ש, 3.3 מיליון שקל, כחלק מהסכם השירותים שביניהן.
לא רק זאת, אלא שאנרג'יקס נדרשת לשלם אף יותר מאמות, שהכנסותיה ב־2022 הגיעו למיליארד שקל, ובתמורה לקבלת שירותי ניהול דומים מאלוני חץ, מחויבת בתשלום דמי ניהול שנתיים של 10.3 מיליון שקל.