סגור
חנן מור בעל השליטה בחנן מור ו דודו זבידה מנכ"ל מבנה לשעבר
חנן מור (מימין) ודודו זבידה (צילומים: אוראל כהן, תומר לוי)

בלעדי
האתגר של זבידה: להפוך את הכישלון של חנן מור בשדה דב להצלחה בעוד 45 יום

נושי חברת הנדל"ן, שחובותיה עומדים על 2.7 מיליארד שקל, הגיעו להבנות על מתווה הסכם שמרחיק את בעל השליטה ומעמיד בראש את המנכ"ל לשעבר של קבוצת מבנה. מניית החברה זינקה אתמול ב־52%

יום דרמטי עבר אתמול על חנן מור ועל חברת הנדל"ן הנושאת את שמו. בסוף השבוע הצליחו נושי פרויקט הדגל של החברה בשדה דב בת"א להגיע להבנות עקרוניות על מתווה הסכם - שמשמעותו הזזת היו"ר חנן מור והמנכ"ל אבי מאור מהשליטה בחברה. מור מחזיק ב־45% ממניות החברה. חברת הביטוח הפניקס ובנק דיסקונט הודיעו למור, בשיחת טלפון בשבת, כי ייאלץ להעביר את המושכות לדודו זבידה, שהיה מנכ"ל קבוצת מבנה וימונה מעתה למנהל העסקים הראשי של חנן מור החזקות, וחתימתו תידרש על כל הוצאה בחברה. מור הביע התנגדות, אך לבסוף נאלץ להסכים, ויכהן מעתה רק כדירקטור. בנק לאומי, הגוף שהתניע את המהלך ששמט את השטיח מתחת לחברה, יעכב בארבעה חודשים את הליך כינוס הנכסים שביקש על הקרקעות של החברה בחיפה וברמת גן.
חנן מור הגישה בקשה לבית המשפט להקפיא ל־45–30 יום את הבקשה לעיכוב הליכים, ובמהלך ההקפאה ינסה זבידה לגבש הסדר חוב, במסגרת המנדט שקיבל מנושי שדה דב - לאומי, דיסקונט, הפניקס ומיטב - להגיע להסדר חוב מול יתר הנושים, מזרחי טפחות, הראל ביטוח, קרן ריאליטי, ומחזיקים של חמש סדרות אג"ח, שהחברה חייבת להם 620 מיליון שקל מתוך חוב כולל של 2.7 מיליארד שקל. חובה של חנן מור על המגרש בשדה דב עומד על 1.3 מיליארד שקל.
ל"כלכליסט" נודע כי המתווה, שהגורם הדומיננטי בהובלתו היה עו"ד גיא גיסין המייצג את הפניקס, קובע כי המלווים בשדה דב יוותרו על הריבית ל־2–2.5 השנים הקרובות, כ־250–300 מיליון שקל, ובתמורה יקבלו 50%–60% ממניות החברה הציבורית. גם המלווים האחרים, מזרחי טפחות, הראל, ריאליטי ומחזיקי האג"ח, יקבלו מניות לפי מודל דומה, למעט סדרות מובטחות, שיממשו עילה לפרעון מיידי. מור עצמו יישאר כרגע עם כ־11% מהמניות.
הנושים האחרים ידחו את תשלומי הריבית בארבעה חודשים. בתקופה זו ינסה זבידה למכור את הקרקעות בחיפה וברמת גן, שבעבורן החברה חייבת ללאומי כ־260 מיליון שקל, או לחילופין למצוא מממן חלופי למימון של לאומי. בכל מקרה אחר, ואם לא יצליח בכך, ימונה לקרקעות כונס נכסים. אחרי הגעה להסדר ימונה דירקטוריון חדש לחברה.
את הקשר של זבידה לחברה עשה מור עצמו, שניסה לשכור את שירותיו לפני כארבעה חודשים, כדי שיטפל בפרויקט שדה דב, אבל מבנה הטילה וטו על ההתקשרות, שכן לה עצמה פרויקט במתחם, וזבידה עדיין מקבל ממנה דמי ייעוץ. הסדר זה מסתיים בסוף השנה, ונראה שמבנה תאפשר את המינוי.
שכרו של זבידה טרם נקבע, אך במסגרת ההסכמות הוחלט כי יקבל בונוס של 20% מהפער בין מכירת הקרקע להיקף החוב, או ממכירת דירות הפרויקט. הוא ינסה לשחזר את ההתאוששות שאליה הוביל את כלכלית ירושלים, שעמדה בפני פשיטת רגל ונהפכה לחברה בשווי מיליארדי שקלים באמצעות גיוסי הון. סביר להניח שזבידה יוביל גם גיוסי הון לחנן מור, וזהו הרקע לזינוק של 52% במניה אתמול. זבידה יצטרך להציג בתוך 45 יום מאישור ההסדר בית משפט תוכנית עסקית להשבחת פרויקט שדה דב, שתכלול הכנסת משקיע או ניסיון למכור את החוב או הקרקע.
מחברת מור נדל"ן נמסר: "אנו מודים לנושים המרכזיים שלנו על נכונותם לפעול יחד להגעה להסדר. בעל השליטה והחברה העמידו את טובת הלקוחות והמשקיעים לפני כל שיקול אחר, וייעשה כל מאמץ לעמוד בהתחייבויות. אנו בטוחים שהנהלת החברה, בשיתוף נציג הנושים דודו זבידה, שמונה היום, יעשו כל מאמץ בשבועות הקרובים ויגיעו להסדר לטובת כלל בעלי העניין בחברה, כך שיתאפשר המשך פעילותה".