סגור
האחים יוסי ושלומי אמיר
האחים יוסי ושלומי אמיר (צילום: מורג ביטן)

שליטה חלקית בדירקטוריון וחשיפה להשתלטות מבחוץ: האיומים על האחים אמיר בשופרסל

אחזקה של פחות מרבע מהמניות תקשה על שלומי ויוסי אמיר לנהל ביד רמה את שופרסל כפי שעשו בפרשמרקט, וגם תחשוף אותם להפרעות קבועות הן מצד המוסדיים שמחזיקים בחלק הארי של הרשת והן מצד עושי שוק שלוטשים עיניים לחברה. היו"ר אברכהן לא צפוי להישאר בתפקידו

עם שוך סערת ההשתלטות של האחים אמיר על שופרסל, נראה שההילולה של השוק סביב בעלי השליטה החדשים ברשת מעט מוגזמת. עם 24.9% בלבד מהמניות יתקשו האחים שלומי ויוסי אמיר לנהל את החברה ביד רמה, במתכונת שבה ניהלו את פרשמרקט, שהיתה רשת קטנה יחסית של 42 סניפים.
הם אמנם יהיו בעלי המניות הגדולים בשופרסל, אבל רק כדי לסבר את האוזן ברשת יוחננוף המשפחה השלטת מחזיקה ב־68% מהמניות וברמי לוי שיווק השקמה רמי לוי מחזיק ב־40% מהמניות.
אי אפשר כמובן להתעלם מהמוניטין המוצדק של האחים אמיר, שהקימו רשת גדולה שהחלה בשני סניפי סופרמרקט בקריות, ומכרו אותה לפז בסוף 2021 תמורת 2.1 מיליארד שקל. ניתן להניח שהקרדיט הזה ילווה אותם שנה או אפילו שנתיים. אבל עם אחזקה של פחות מרבע ממניות שופרסל, האחים אמיר יתקשו להיות בשליטה מלאה על הפעילות, עד לרמת טיב העגבנייה וסוג הגבינה, כפי שהיו מורגלים עד כה, ולמעשה הם יהיו נתונים לאיום תמידי כפול: מצד הגופים המוסדיים, שמכרו להם נתח מהאחזקה, ומצד אנשי עסקים שעלולים להגיע ולהתחיל לרכוש מניות שופרסל.
התמיכה המסיבית שלה זכו האחים משישה בתי השקעות וחברות ביטוח עלולה להיות חרב פיפיות. אותם מוסדיים היו אלה שהמליכו לפני שנתיים את איציק אברכהן ליו"ר והביאו להדחת יקי ודמני. חוסר שביעות רצון מהתנהלות הרשת עלול להביא להסרת התמיכה האוטומטית באחים, אף שכבעלי מניות לא ניתן לנהוג בהם בצורה דומה, אלא להקשות עליהם בקבלת החלטות.
ככל שזה נוגע לאיום מצד אנשי עסקים, אפשר להסתכל על מה שהתרחש בחברת הנדל"ן המניב גב ים, שנסחרה לפני יותר משנה בשווי גבוה יותר משופרסל כיום. נכסים ובניין, שבעלי השליטה שלה הם האחים זלקינד וצחי נחמיאס, החזיקו ב־50% ממניות גב ים. אהרון פרנקל רכש מניות ממגדל, מנורה, חיים כצמן ואחרים בפרמיה על מחיר השוק והגיע לאחזקה של 37% בחברה. "או שתיקנו אותי אתם או שתמכרו לי את המניות שלכם", הודיע פרנקל לנחמיאס וזלקינד. אלה העדיפו לרכוש ושילמו עבור המניות 3 מיליארד שקל, סכום עתק שהביא לרווח של 1.25 מיליארד שקל לפרנקל, שמכר את המניות בפרמיה של 28% על מחיר השוק.
האחזקה הנמוכה יחסית תקשה על האחים גם בהחלטות שדורשות רוב לא נגוע, החל מהעסקת מקורבים ועד לתנאי תגמול. לעומת זאת, הצלחה של האחים בניהול תאפשר להם עם השנים להגדיל את האחזקה בחברה, ואט־אט להגיע למעמד שהיה להם בפרשמרקט, אבל ב"מפלצת".
להיקף האחזקה של האחים אמיר בשופרסל יש משמעות גם מבחינת הכניסה שלהם לחברה. בדירקטוריון החברה חברים היום שמונה אנשים, וביניהם שני דח"צים ודירקטורית בלתי תלויה. כהונת הדח"צים מתחדשת אחת לשלוש שנים, ושל כל יתר הדירקטורים אחת לשנה, בסוף השנה. חמשת הדירקטורים הרגילים מונו לפני שנתיים כמקשה אחת ברשימה שגובשה בידי אברכהן, בליווי המוסדיים, וכללה את מקורבו ונאמנו שלמה זוהר, רון הדסי, אלי רון, אבי אטיאס ואברכהן. כדי להדיח כל אחד מהם במהלך הכהונה נדרש רוב מיוחד של 75% מבעלי המניות וקיום שימוע. הדחה כזו דורשת אסיפה מיוחדת.
תקנון שופרסל מאפשר לבחור לדירקטוריון עד 15 חברים. האחים יכולים למנות דירקטורים חדשים ונראה שכך יעשו, אבל המוסדיים ממשיכים להחזיק ב־40% ממניות החברה, וגם התומכים הגדולים באחים אמיר יתקשו לאשר שבעה חברי דירקטוריון מטעם האחים כבר בשנה הראשונה.
הרשויות גם מסתייגות מדירקטוריונים גדולים מדי. כך שעל פי הערכות, ימנו האחים שניים עד ארבעה דירקטורים חדשים, ואלה לא יספקו להם רוב שנדרש למשל כדי להדיח את היו"ר המכהן אברכהן.
ניתן להניח שהדירקטוריון הקיים ישנה את פניו משמעותית בעוד שנה. באסיפה הבאה כבר יעמידו האחים לפחות חמישה חברים להצבעה, ויקטינו את מספר הדירקטורים, כך שחלק ואולי כל חמשת הדירקטורים הרגילים הקיימים יתחלפו.
מבחינת אברכהן, האירוע מאוד לא נעים ומהווה פגיעה לא קטנה ביוקרה שלו. החלטת המוסדיים למכור מניות לאחים אמיר נובעת בעיקר מחוסר אמון ביכולתו להבריא את שופרסל, שהמניה שלה איבדה עשרות אחוזים בשנתיים האחרונות. היו"ר, שמוביל את החברה יותר מעשר שנים, מאז תקופת נוחי דנקנר, יצטרך להחליט אם לפרוש בכבוד, וביוזמתו.
האחים אמיר, מתוך רצון להפגין בגרות, וייתכן שגם מתוך הכרה בידע שצבר אברכהן, צפויים להיפגש עם היו"ר ולנסות למצוא דרך משותפת לפחות לשנה הקרובה. ניסיון העבר מלמד שמהלכים כאלה מצליחים יותר מצעדים דרסטיים של הפיכת היוצרות. עם זאת, קשה להאמין שלאורך זמן יוותרו האחים על עמדת היו"ר, ובתוך פרק זמן של עד שנה ייפרדו מאברכהן בממלכתיות, ואחד מהאחים יתמנה ליו"ר. אבל המוסדיים שכיום מדברים בשפה אחת עשויים לדרוש למנות דירקטור אחד או שניים מטעמם.
1 צפייה בגלריה
מנכ"ל שופרסל אורי וטרמן. יישאר בתפקיד?
מנכ"ל שופרסל אורי וטרמן. יישאר בתפקיד?
מנכ"ל שופרסל אורי וטרמן. יישאר בתפקיד?
(צילום: אוראל כהן)
פחות ברור מצבו של אורי וטרמן, המנכ"ל הצעיר. למרות הרעב האדיר של האחים אמיר, שכבר יותר משנתיים "יושבים ביציע" אחרי שעבדו קשה כל בוקר, גם הם מבינים שבחברה בסדר גודל של שופרסל הם יהיו חייבים להאציל סמכויות ולאתר מנהלים טובים. ברכישה הזו הם סיכנו 1.5 מיליארד שקל, והם יהיו הראשונים להיפגע אם שווי החברה יירד. וטרמן עשוי להתאים לתפקידו במקרה שהאחים לא ירצו למנות אחד מהם לתפקיד המנכ"ל.
אתגר נוסף מגיע מכיוון ועד העובדים, שכבר הצהיר כי ידרוש מענק מכירה, לאחר שב־2018 קיבל מאדוארדו אלשטיין 20 מיליון שקל. הועד נתפס כבעל קשר טוב לאברכהן, וייתכן שהדרישה היא סוג של רמז לנהוג בכבוד כלפי היו"ר הוותיק.
ויש גם עניין הנדל"ן. שופרסל מחזיקה בנדל"ן בהיקף 4 מיליארד שקל, ולאחים אמיר אין ידע בתחום. לא מן הנמנע שיכניסו שותף שבקיא בענף שירכוש 30%-20% מהאחזקה כדי לנהל את ענייני הנדל"ן. מהלך כזה יאפשר להם לשפר את ניהול הסחר של שופרסל, ולא בכדי מי שמודאגים יחסית מהרכישה הם הספקים, שכבר הכירו את היטב את התנהלות האחים בפרשמרקט.
האחים אמיר צפויים לממן לפחות חצי מהעסקה באמצעות אחד הבנקים הגדולים יחד עם מוסדי או שניים. עומדים לרשותם ארבעה ימי עסקים להשלים את העסקה ולהעביר את התמורה למוסדיים.
הסכם ההעסקה של אברכהן מעניק לו שכר בעלות שנתית של 2.3 מיליון שקל ותשלום מבוסס מניות של 2.5 מיליון שקל. וטרמן זכאי לעלות שכר שנתית של 4.3 מיליון שקל. לשניים מגיעה הודעה מוקדמת של שלושה עד ארבעה חודשים, אם יצטרכו לפרוש.