סגור
קרן השתלמות חיסכון כסף
חיסכון (צילום: שאטרסטוק)

בדיקה
המשקיעים משכו כספים מקופות הגמל כמו בקורונה

היקף משיכות הכספים מקופות הגמל בחודש מרץ הגיע ל־4.1 מיליארד שקל, כפול מהממוצע החודשי ב־2022. רק 3 מיליארד שקל הופקדו בקופות במרץ. מקרנות ההשתלמות נמשכו 1.1 מיליארד שקל. "משיחות עם לקוחות עולה שהרפורמה המשפטית היא סיבה מרכזית למשיכות", אומר בכיר בענף

האם ענף הגמל ניצב בפני משבר? הענף שכולל את רוב החיסכון לטווח בינוני־ארוך של החוסכים הישראלים רשם שיא במשיכות שלא נראה כמותו מאז מרץ 2020, החודש שבו פרצה הקורונה והמשק הישראלי נכנס לסגר ואי־ודאות כלכלית. בדיקת "כלכליסט" מראה כי מענף הגמל, שכולל את קרנות ההשתלמות, קופות הגמל להשקעה והתגמולים לפיצויים (קופות הגמל שמשמשות כקרנות פנסיה), נמשכו 4.1 מיליארד שקל בחודש מרץ לעומת 3 מיליארד שקל שהופקדו בו. מדובר בהיקף משיכות שיא עבור הענף וכפול מהממוצע החודשי של הכספים שנפדו לאורך 2022.
כספים בהיקף של יותר מ־4 מיליארד שקל מהווים כ־0.7% מענף הגמל כולו, שבו מנוהלים כ־558 מיליארד שקל. בהתחשב בכך שרוב ההון שמנוהל בקופות הגמל כמעט ואינו נע מקופה לקופה ופדיונו מלווה בקנסות ומיסוי גבוה, הרי שפדיון של 4 מיליארד שקל והוצאתם מתוך החסכונות הם אירוע משמעותי. הגופים המוסדיים, כלומר חברות הביטוח ובתי ההשקעות, עדיין מנסים להתרגל למצב החדש של התעשייה שבו היקף הכספים שיוצאים גבוה מהיקף הכספים שנכנסו.
משיחות עם גופים בענף עולות סיבות שונות לעלייה הדרמטית במשיכות. הסיבה הראשונה היא העלייה באטרקטיביות של פיקדונות בבנקים. נכון לאפריל, הבנקים מציעים ריבית ממוצעת של 4% בפיקדונות לשנה. הריבית הגבוהה גורמת לאנשים למשוך את הכסף מחיסכון כמו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות ולהפקיד אותו בפיקדונות שאינם נושאים סיכון. מאז העלאת הריבית במשק מ־0.1% בסוף 2021 ל־4.5% בתחילת 2023, זורמים לפיקדונות הבנקאיים עשרות מיליארדי שקלים מדי חודש. מקורם של חלק מהכספים הללו הוא כאמור בקופות גמל שאמורות להשיא תשואה עודפת על הפיקדונות באמצעות השקעה במניות ובאג"ח.
הסיבה השנייה לגידול במשיכות קשורה ליוקר המחיה והעלייה בתשלומים למשכנתאות. העלייה החדה בריבית ייקרה משמעותית את החזר המשכנתאות ללווים רבים, כאשר ההתייקרות עומדת בממוצע על כ־1,000 שקל בחודש. "משיחה עם לקוחות עולה כי יוקר המחיה ותשלומי המשכנתא שעלו בחודשים האחרונים גורמים לחוסכים לנגוס בחיסכון שלהם ולהשתמש בו לתשלומים שוטפים", אמר בכיר באחת מחברות הגמל הגדולות. "מדובר באלפי חוסכים שהיו רגילים לסגור את החודש ועתה הם חייבים להקטין את החיסכון".

גורם נוסף שמאיץ את יציאת כספים הוא ההחלטה של החברות להקפיא את מתן ההלוואות לחוסכים. בשנים האחרונות חברות הגמל העניקו ללקוחות הלוואות במיליארדי שקלים כאמצעי שימור ומניעת משיכת כספים. הריבית בהלוואות אלו צמודה לפריים ועליית הריבית פוגעת באטרקטיביות של אותן הלוואות וגורמת ללקוחות להשיב את ההלוואה לצד חיסול החיסכון שברשותם.
סיבה נוספת היא הרפורמה המשפטית. לאורך הרבעון הראשון זרמו מיליארדי שקלים מחוץ לישראל בעקבות ההחלטה של הממשלה להחליש את מערכת המשפט. מהלך זה התפרש בשוק ההון ככזה שיחליש את הכלכלה המקומית. "כשאני מנתח את השיחות שהיו לי על משיכות, הרפורמה המשפטית היוותה סיבה מרכזית", קובע בכיר באחד מבתי ההשקעות הגדולים. לדבריו, "על מנת להילחם במושכי הכספים, אנחנו מנסים לנתב את המושכים למסלולי חו"ל. אם אני לא יכול להשאיר את הלקוח להשקיע בישראל, לפחות שלא יעזוב אותי".
"הקורבן" העיקרי של המשיכות בגמל הוא הענף שבו ניתן למשוך כסף ללא קנסות ומיסוי – קרנות ההשתלמות. ההון בקרנות השתלמות נזיל לאחר 6 שנים ומשיכה שלו לאחר תקופה זו אינה כרוכה במס על רווחי הון.
קרנות ההשתלמות הן אפיק ההשקעה הגדול ביותר בענף הגמל שמנהל 309 מיליארד שקל, נכון למרץ 2022. ניתוח של תנועת הכספים במסלול הכללי מציג תמונה עגומה שלפיה רוב החברות התמודדו עם היקף משיכות גבוה מהיקף הפקדות. כך, לדוגמה, בקרן ההשתלמות במסלול הכללי של אלטשולר שחם נמשכו בחודש מרץ 1.1 מיליארד שקל לעומת הפקדות של 650 מיליון שקל. מדובר בהיקף משיכות הגבוה ב־62% מההיקף הממוצע ב־2022. בילין לפידות ובמור נמשכו כספים בשיעורים גבוהים ב־164% ו־152% (בהתאמה) לעומת הממוצע אשתקד. גם במיטב ובהפניקס המשיכות היו כפולות מהממוצע החודשי ב־2022.
קיטון היקף הכספים בענף הגמל, לאחר שנים של צמיחה, עלול לפגוע בהרבה חברות שפועלות בו. בתי ההשקעות וחברות הביטוח השקיעו הון עתק בגיוס לקוחות חדשים על ידי השקעות בפרסום ותשלומים לסוכנים. המהלך נעשה מתוך ההכרה שצמיחת הנכסים בענף הגמל תכסה על עלות הגיוס. כך, לדוגמה, הפניקס גמל נטלה הלוואה בהיקף של כמעט 800 מיליון שקל על מנת לשלם לסוכנים כדי שיעבירו אליה לקוחות עם קופות גמל. אם שוק הגמל יחל להצטמק, הכדאיות של מהלכים כאלו ניצבים תחת סימן שאלה.
"עדיין מוקדם לקבוע שמדובר במציאות חדשה שתמשיך להתקיים בשוק קופות הגמל. אנחנו מבחינים ברגיעה בחודש אפריל בכל הנוגע לפדיונות", אמר בכיר בחברת ביטוח. "אולם אפריל הוא חודש קצר שכולל את פסח ובנוסף אופיין ברגיעה מבחינת קידום ההפיכה המשפטית. חזרה למסלול החקיקה עלולה להמשיך את הדימום של הענף".