המשפחה מהרצליה שהפכה 14 אלף לירות לאקזיט נדל"ני של 120 מיליון שקל
המשפחה מהרצליה שהפכה 14 אלף לירות לאקזיט נדל"ני של 120 מיליון שקל
ישראל קנדה רכשה ב־120 מיליון שקל קרקע חקלאית בהרצליה ממשפחת אוריאלי. אבי המשפחה רכש אותה ב־1945 בסכום ששקול לכ־550 אלף שקל. בישראל קנדה מעריכים שהקרקע תופשר לבנייה תוך חמש שנים
הצפי להפשרה לבנייה של קרקעות חקלאיות הפך לאקזיט ענק עבור אחת מהמשפחות שייסדו את הרצליה. חברת הנדל"ן ישראל קנדה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר דיווחה אתמול לבורסה על כך שהיא רכשה את מלוא הזכויות בקרקע חקלאית בהרצליה בתמורה ל־120 מיליון שקל. החברה כבר שילמה 40 מיליון שקל, ותשלם את היתרה, 80 מיליון שקל, כשהקרקע תועבר לרשותה בפועל בפברואר הקרוב.
הקרקע המדוברת היא בשטח של 21 דונם, וכלולה בתוכנית תמ"ל 3006, שידועה יותר בשם הרובע הצפוני של הרצליה. גבולות התוכנית הם מצפון לשד' מנחם בגין/הבריגדה היהודית ואוניברסיטת רייכמן, וממערב לכביש מס' 20 במקטע שבין גשר המעפילים למחלף 531 החדש. בתוך הרובע ומחוץ לגבולות התוכנית ממוקמות השכונות נחלת עדה וגן רש"ל. במסגרת התוכנית עתידות להיבנות 10,000 דירות חדשות.
ישראל קנדה לא ציינה בדיווח לבורסה ממי היא רוכשת את הקרקע, אולם בדיקת נסח הטאבו מגלה כי המוכרת היא חברה בשם "מוצר - חברה לתוצאת חקלאית". מדובר בחברה שהוקמה בנובמבר 1945 על ידי משפחת אוריאלי, ככל הידוע על מנת להחזיק באדמות בהרצליה וסביבתה. החברה הוקמה על ידי שמחה אוריאלי, שעלה מרוסיה בשנות העשרים, והחל לעבור בישראל בקדיחת בארות מים. בהמשך הוא הפך לקבלן בנייה ובורות מים, ויחד עם אשתו קיבל את תואר יקיר העיר הרצליה. משפחת אוריאלי מחזיקה בקרקע שרכשה ישראל קנדה מאז 1945. לא ידוע כמה שילמו עבורה באותה העת, אולם ניתן לקבל סדרי גודל מפרטים שמופיעים בנסח הטאבו. לפי הנסח, בשנת 1950 נלקחה כנגד הקרקע, יחד עם שלוש קרקעות נוספות, משכנתא בגובה 14 אלף לירות, סכום ששווה ל־1,400 שקלים ישנים שהם 14 שקלים חדשים. מדובר על סכום ששקול ל־550 אלף שקל במונחים של ימינו.
לפי רשם החברות, את "מוצר - חברה לתוצרת חקלאית" מחזיקים תשעה מבני משפחת אוריאלי, כאשר הנתח הגדול ביותר, 23.3%, שייך למרים רוכמן, שמתגוררת כיום בקיסריה. הצאצא הידוע ביותר של משפחת אוריאלי הוא יהודה אוריאלי - המנכ"ל, היו"ר ובעל השליטה של חברת הבנייה הציבורית שמחה אוריאלי ובניו. יהודה אוריאלי התמודד ב־1998 וב־2003 על ראשות עיריית הרצליה, אך הפסיד ליעל גרמן. יהודה אוריאלי אינו מחזיק במניות "מוצר".
מדוע ישראל קנדה היתה מוכנה לשלם 120 מיליון שקל עבור קרקע חקלאית? משום שהקרקע ממוקמת בסמוך לאוניברסיטת רייכמן, כבישים ראשיים, שדה התעופה של הרצליה, שעתיד להיסגר, ובצמוד לתחנת המטרו שעתידה לקום. הצפי של ישראל קנדה הוא שהקרקע תופשר לבנייה תוך 4 עד 5 שנים והרכישה שביצעו תגרור חברות ייזום נוספות לרוץ אחרי מה שמכונה בשטח כ"שדה דב של העשור הבא". כלומר שטח שיופשר לבנייה לאחר פינוי שדה תעופה במיקום מרכזי, שיכלול בעתיד דירות יוקרה. הודעת רשות שדות התעופה מאוגוסט האחרון ששדה התעופה בהרצליה יפונה באופן סופי בשנה הבאה, הגדילה את עניין היזמים בקרקע שתחת תוכנית תמ"ל 3006. הערכת שמאי היא כי צפי המחירים לדירה בגודל 100 מטר באזור יהיה 3.75 מיליון שקל.
למעשה, ישראל קנדה היא לא הראשונה שרוכשת קרקע חקלאית במתחם בתקווה שזו תופשר לבנייה בשנים הקרובות. באוגוסט, קרן ריאליטי, שמתמחה בתחום הנדל"ן, רכשה קרקע חקלאית בשטח של 40 דונם מקרן היסוד (המגבית המאוחדת לישראל) בשכונת נחלת עדה בצפון הרצליה, תמורת 205.5 מיליון שקל. קבוצת ריאלטי רכשה את הקרקע במחיר של 5.1 מיליון שקל לדונם ושלושה חודשים אחריה רכשה ישראל קנדה במחיר של 5.7 מיליון שקל לדונם, כך שסביר להניח שבישראל קנדה מעריכים שככל שהזמן יחלוף מחיר הקרקע יעלה.
ישראל קנדה היא אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בבורסת ת"א ונסחרת בשווי שוק של 4.9 מיליארד שקל. היא מתמחה בעיקר בתחום היוקרה, והיא אחת משלוש החברות שזכו בקרקעות בשדה דב בת"א במסגרת המכרז שערכה המדינה לקראת סוף 2021. החברה רכשה חטיבת קרקע ב־1.3 מיליארד שקל, עליה היא מקימה את פרויקט ריינבו, שיכלול 480 דירות ושטחי מסחר של 2,000 מ"ר. במסגרת מאמצי השיווק הנרחבים של הפרויקט, גם הזמרת נועה קירל וראש המוסד לשעבר יוסי כהן רכשו דירות בפרויקט.