סגור
קהיר מצרים יעדי תיירות 2020
קהיר מצרים. מחפשים דרכים לחיזור הכלכלה (צילום: AFP)

מט״ח: הדולר ב-3.52 שקלים, הלירה המצרית מתרסקת ב-17%

המטבע האמריקאי חזר להתחזר לאחר שנסחר בשעות הבוקר מתחת ל-3.50 ש׳. במצרים מחפשים דרכים לחיזוק הכלכלה, זאת לאחר שהפלישה הרוסית לאוקראינה גרמה לזינוק בעלויות יבוא המזון והדלק

הדולר נסחר היום ברמה של 3.52 שקלים, לאחר שהבוקר המשיך לאבד גובה בשוק המט"ח המקומי וירד מתחת ל-3.5 שקלים, ברקע עלייה בתחזיות השוק לכך שהבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, ירכך את עמדתו האגרסיבית בהעלאות הריבית הקרובות.
הלירה המצרית צונחת היום לאחר שהבנק המרכזי במדינה הודיע שהוא עובר למדיניות מטבע גמישה יותר, זאת על רקע ההסכם המתגבש עם קרן המטבע הבינלאומית לקראת קבלת הלוואה חדשה. המטבע נופל ב-17% לשפל של 22.83 לירה מול הדולר במסחר הבוקר בקהיר. הבנק המרכזי העלה גם את הריבית על ההלוואות ב-200 נקודות הבסיס.
כמה מהבנקים הגדולים בעולם טענו שהלירה יקרה מדי, זאת בעוד שהתחזקות הדולר פוגעת במטבעות של שותפות המסחר של מצרים ושל מדינות מתפתחות אחרות. עד לפיחות של 15% במטבע במרץ, מצרים שמרה על הלירה יציבה מול הדולר למשך כמעט כשנתיים. בקרן המטבע מעודדים שער חליפין גמיש יותר.
במצרים מחפשים דרכים לחיזוק הכלכלה, זאת לאחר שהפלישה הרוסית לאוקראינה גרמה לזינוק בעלויות יבוא המזון והדלק, ולבריחה של משקיעים זרים משוק האג"ח המקומי. מצרים מתמודדת עם המשבר הגרוע ביותר במט"ח מאז שלפני כחצי עשור מחסור בדולרים הוביל לפיחות בלירה ולכך שהמדינה קיבלה בסופו של דבר הלוואה של 12 מיליארד דולר מקרן המטבע.
האנליסטים בגולדמן זאקס אמרו כי המהלך של מצרים הגיע בהפתעה מבחינת התזמון וגם מבחינת ההיקף. "זה קרוב לוודאי שיוביל לחולשה משמעותית בלירה בטווח המיידי", כתבו בדו"ח.
בשבוע הבא יפרסם הפד האמריקאי את החלטת הריבית, בהמשך להעלאות האגרסיביות שביצע בפעמים האחרונות. בשוק צופים שהבנק יעלה את הריבית שוב ב-75 נקודות בסיס, אך כעת עולה מספר הקולות שמעריכים כי הפד ימתן את ההעלאה.
"המשך העלייה האגרסיבית בריבית הצפויה גם באירופה וגם בארה"ב יכולה להשפיע על הנכונות של בנק ישראל להמשיך בקו האגרסיבי שהוא נוקט מתחילת השנה", כתב עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים.
הבנק המרכזי של אירופה העלה את הריבית ב-0.75% (75 נקודות בסיס), בדומה לתחזיות, לרמה של 2%. העלאת הריבית והמדיניות המצמצמת שמוביל הבנק מכוונות למאבק באינפלציה שמכה במדינות האיחוד - בספטמבר עמד מדד המחירים האירופי על 10%.