סגור
תחנת ה כוח אשכול ב אשדוד מופעלת חלקה ב מזוט ו חלקה ב גז טבעי
תחנת הכוח אשכול באשדוד. OPC-נוי הגישה הצעה של 7.1 מיליארד שקל, ודליה אנרגיה זכתה עם הצעה של 12.4 מיליארד שקל אך מבקשת כעת לרכוש את התחנה ב-9 מיליארד שקל (צילום: גדי קבלו)

קבוצת OPC-נוי נגד חברת החשמל: "לקבלת הצעת דליה יהיו השלכות רוחב חמורות"

הקבוצה, שהגיעה למקום השני במכרז למכירת תחנת אשכול, הגיבה בחריפות לכך שחברת החשמל הודיעה שהיא בוחנת את ההצעה החדשה של דליה אנרגיה - שזכתה במכרז אך מעוניינת לקבל הנחה משמעותית על המחיר שהציעה; "תקדים מסוכן ובעל השלכות רוחב חמורות בנוגע לאופן פעולתן של ועדות מכרזים בישראל"

קבוצת OPC-נוי יוצאת בחריפות נגד ההצעה החדשה של דליה אנרגיה לרכישת תחנת הכוח אשכול, ודורשת מוועדת המכרזים לדחות אותה על הסף ולהכריז על OPC-נוי כזוכה, עם ההצעה הכשירה השנייה של 7.1 מיליארד שקל.
הקבוצה טוענת כי עצם העובדה שחברת החשמל הודיעה על בחינת ההצעה החדשה של דליה היא בעייתית ועוברת על חוקי המכרז, שכן דליה נסוגה בה מההצעה המקורית שעמדה על 12.4 מיליארד שקל.
במכתב שנשלח לחברי ועדת המכרזים - היו"ר אמיר ליבנה, היועץ המשפטי גרשון ברקוביץ', גלעד חסיד, מוקי בן עמי ויוסי רופא - נטען כי OPC-נוי נדהמה לקרוא את הדיווחים של דליה הבוקר על הגשת הצעה חדשה של 9 מיליארד שקל עבור התחנה. את ההצעה מכנה הקבוצה "תספורת חסרת תקדים של 3.4 מיליארד שקל מההצעה המקורית".
בקבוצה טוענים כי "דיווחים אלה מנוגדים לא רק להוראות הדין ומסמכי המכרז, אלא גם להחלטות ומסמכים שנמסרו לנו אחרי המכרז.
"לא רק שדליה עשתה דין לעצמה אלא גם הפרה התחייבות מפורשת לעמוד מאחורי ההצעה שניתנה לוועדת המכרזים. זה שדליה הציעה הצעה חדשה ממחיש שהיא חוזרת בה מההצעה הקודמת שלה. דליה איננה יכולה לחזור בה מההצעה. העובדה שחברת החשמל בוחנת את ההצעה החדשה מנוגדת לאמור בפרוטוקול ועדת המכרזים, לפיו "אם המציע המוכרז כזוכה לא יעמוד בהתחייבויותיו, כפי שאלה נקבעו במכרז ובמערכת ההסכמית שצורפה אליו, הוועדה תהא רשאית להעביר את הזכייה לכשיר השני".
OPC-נוי טוענת שהמענה היחיד האפשרי להצעה המעודכנת של דליה הוא דחייתה על הסף, חילוט הערבות של 200 מיליון שקל והכרזה על OPC-נוי כזוכה.
"כל פעולה או החלטה אחרת מצד ועדת המכרזים תהווה בנסיבות העניין שינוי בדיעבד של הוראות וכללי המשחק המכרזיים, לאחר שכבר הוגשו ההצעות במכרז, דבר שדיני המכרזים אוסרים בתכלית האיסור", כותבים עורכי הדין פיני רובין ועומר דקל החתומים על המכתב.
הם מוסיפים ומתריעים כי אם תחליט ועדת המכרזים החלטה אחרת כלשהי מלבד פסילת דליה, "אזי לא רק שהדבר יהווה הפרה חזיתית ובוטה של הוראות המכרז והחלטות הוועדה עצמה, אלא הכשרת מצב בו "ייצא חוטא נשכר" בניגוד לכללי המשפט ולעקרונות הצדק הטבעי, על כל הנובע ומשתמע מכך על דיני המכרזים במדינת ישראל, לרבות מכרזיה של חברת החשמל. הדבר יהווה תקדים מסוכן ובעל השלכות רוחב חמורות בנוגע לאופן פעולתן של ועדות מכרזים בישראל ומחייב את ועדת המכרזים הנכבדה, ביתר שאת, לבחון בכובד ראש את אופן פעולתה, לתעד אותה ולנמק את החלטתה בפירוט". הם מבהירים כי הדבר לא יוכל לעמוד לטענתם במבחן משפטי.
מעבר למכתב מסרה הקבוצה תגובה לתקשורת: "נדהמנו היום לראות את הודעתה של משק אנרגיה כי עשתה דין לעצמה והגישה הצעה חדשה ונמוכה מהצעתה המקורית - ואת שתיקתה, נכון לעכשיו, של חברת החשמל. מדובר בהנחה של כ-3.4 מיליארד שקל לחברה שלא עמדה בתנאי המכרז וכנראה מלכתחילה לא ציפתה לעמוד בהם.
"אנו סומכים ידינו על ועדת המכרזים שתביע את עמדתה באופן ברור וגלוי ותעשה את הדבר האפשרי היחיד בנסיבות העניין והוא לדחות באופן מוחלט את הצעתה החדשה של דליה, פסילתה, חילוט הערבות שצורפה להצעתה והכרזה על קבוצת OPC-נוי כזוכה במכרז. אם חברת החשמל תסכים להצעתה של דליה, מדובר בסתירה מוחלטת לדיני המכרזים, שינוי בדיעבד של כללי המשחק ודבר העומד בניגוד לכללי המשפט והצדק הטבעי שכן 'חוטא יוצא נשכר'.
"זאת ועוד, אירוע כזה, אם יאושר, הוא בבחינת תמרור אדום לכל מכרז עם המדינה, ותדע כל חברה שמשתתפת במכרז כזה: 'הציעו ככל יכולתכם, כי מחר ממילא תוכלו לתת הצעה נמוכה יותר וגם לזכות במכרז', ושכל מכרז ממשלתי או זה של חברת חשמל שיוצא לציבור בכסות משפטית וחוקית לכאורה - תנאיו אינם אלא המלצה לא מחייבת. על זה יידרש בית המשפט לומר את דברו באופן חד וחלק, ופנינו אליו אם ועדת המכרזים לא תצא נגד מהלכיה של דליה באופן ברור".