סגור

התיאבון העסקי של תשובה נפתח

העלייה במחירי הנפט הקפיצה את שווי קבוצת דלק, שפתחה במסע רכישות. לפי הערכות, תשובה ינסה לרכוש שליטה בחברה גדולה 

חמש שנים אחרי שנפרד ממנה, יצחק תשובה חוזר להפניקס. אתמול אישרה קבוצת דלק שבשליטתו (49.5%) את חשיפת כלכליסט, שלפיה היא תרכוש 4.99% ממניות הפניקס החזקות, במסגרת עסקה למכירת רוב מניות השליטה על ידי בעלות השליטה הנוכחיות – הקרנות האמריקאיות סנטרברידג' וגלאטין פוינט (הרחבה בעמוד זה).
למעשה, תשובה הוא שמכר לשתי הקרנות את השליטה בהפניקס ב־2019. בסוף אותה שנה הושלמה העסקה שבמסגרתה קבוצת דלק מכרה את השליטה תמורת 1.57 מיליארד שקל, ולפי שווי של 4.8 מיליארד שקל. את השליטה רכשה קבוצת דלק ב־2006 מידי משפחות שחר וקז. כעת תשובה חוזר להפניקס לפי שווי כמעט כפול, של 9.4 מיליארד שקל, ולא כבעל שליטה. קבוצת דלק אף מדגישה כי מדובר בהשקעה פיננסית בלבד, וממילא חוק הריכוזיות אוסר עליה להיות בעלת שליטה בגוף פיננסי.
אומנם תשובה לא חוזר להפניקס כבעל שליטה, אך העסקה לרכישת המניות בהפניקס היא חוליה אחרונה בשרשרת של מהלכים שמעידים על כך שתיאבון הרכישות שלו חזר, ובגדול. באמצע העשור הקודם קבוצת דלק קיבלה החלטה אסטרטגית להתמקד בתחום האנרגיה, שבו היא פועלת באמצעות ניו־מד אנרג'י, שהיא בעלת המניות הגדולה במאגר הגז הישראלי הגדול ביותר – לווייתן; ובאמצעות איתקה, שפועלת בים הצפוני ונסחרת בבורסת לונדון.
היא מכרה את השליטה בהפניקס עם רוח גבית מחוק הריכוזיות, ונפרדה גם מהשליטה ביבואנית הרכב דלק מוטורס עוד קודם לכן. משבר הקורונה, שפרץ ב־2020, אילץ את קבוצת דלק להאיץ את מימוש הנכסים והפך אותה לחברת אנרגיה טהורה. נגיף הקורונה כלא את אוכלוסיית העולם בבתים, מה שהביא לירידה חדה במחיר הנפט, והפיל את שווי קבוצת דלק לשפל של 650 מיליון שקל. זאת, בשעה שעל גבה רובץ חוב של כ־9 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח.
במסגרת ההבנות מול מחזיקי האג"ח והבנקים, שהיוו תחליף להסדר חוב, קבוצת דלק מימשה נכסים רבים – היא נפרדה מהשליטה בדלק ישראל, מכרה את תחנות הכוח של דלק ישראל, מכרה את חברת התפלת המים IDE – וגם תשובה מימש נכסים אישיים כמו מכירת הקרקעות לפרויקט פארק בבלי בת"א ומכירת חברת הנדל"ן הפרטית אלעד מגורים. היקף המימושים הגיע למיליארדי שקלים.
מאז התמונה השתנתה. החיסונים החזירו את העולם לשגרה, והמלחמה בין רוסיה לאוקראינה הקפיצה את מחירי האנרגיה ואת מחיר מניית קבוצת דלק, שכיום נסחרת לפי שווי שוק של 8 מיליארד שקל. קבוצת דלק חזרה להציג רווחים גבוהים והחוב הפיננסי הצטמצמם משמעותית. אם את 2020 היא סיימה בהפסד של 1.9 מיליארד שקל, את 2022 כבר סיימה ברווח נקי של 2 מיליארד שקל ואת 2023 ברווח נקי של 1.6 מיליארד שקל, בנטרול רווחים הזדמנותיים.
החוב הפיננסי נטו, שעמד על 8 מיליארד שקל בסוף 2020, ירד ל־3.1 מיליארד שקל בסוף הרבעון הראשון של 2024. בהתאם, גם התיאבון לרכישות חזר. קבוצת דלק רכשה באוגוסט 2023 את השליטה (45%) בחברת המטעים מהדרין – שמיתרת החזקותיה בה נפרדה במהלך המימושים בקורונה - תמורת 250 מיליון שקל, ולפי שווי של 560 מיליון שקל.
בנוסף, אתמול קבוצת דלק הודיעה על כניסה פעילה לתחום האנרגיה המתחדשת, כשמהדרין דיווחה על מזכר הבנות לא מחייב לבניית פרויקטים סולאריים על הקרקעות שלה בשיתוף חברת האנרגיה המתחדשת טראלייט. כמו כן, תשובה הגיש, באמצעות חברה פרטית, הצעה לרכישת הקרקע של חנן מור בשדה דב בכמיליארד שקל, אולם בסופו של דבר נושי חנן מור העדיפו את ההצעה של י.ח דמרי. בינואר חתם תשובה על עסקה לרכישת עד 20% מחברת הנדל"ן הציבורית YBOX. התיאבון של תשובה לרכישות מעורר בקרב גורמים רבים בשוק הערכה שינסה לבצע בקרוב עסקה לרכישת שליטה בחברה גדולה, וכך יחזיר את קבוצת דלק להיות חברת החזקות בסדר הגודל שקדם למשבר הקורונה, ואולי אף יותר.