עסקה חדשה בשוק הסיבים: סלקום מרחיבה את הסכם השימוש עם חברת התשתיות IBC
עסקה חדשה בשוק הסיבים: סלקום מרחיבה את הסכם השימוש עם חברת התשתיות IBC
סלקום תקבל תעריף מוזל על שימוש בתשתיות הסיבים של IBC תמורת הגדלת ההתחייבות מצידה לרכישת קווים בהיקף קבוע מראש - בניגוד למודל השוק הסיטונאי שבו סלקום רוכשת קווים לפי צורך וללא התחייבות מוקדמת
סלקום אישרה עסקה עם חברת תשתיות התקשורת IBC, להגדלת התחייבות מצידה לרכישת קווי סיב אופטי בעסקת IRU - בעסקה כזו מתחייבת סלקום להשכרת קווי סיבים בכמות שנקבעת מראש בתמורה לתעריף נמוך יותר מזה שנקבע במודל השוק הסיטונאי.
כיום סלקום יכולה לחבר משקי בית לסיבים אופטיים על בסיס תשתית IBC או תשתית בזק. בזק מחויבות להשכיר את זכויות השימוש בתשתית הסיבים שלה בתעריף קבוע הנקבע על ידי משרד התקשורת ומתעדכן אחת למספר שנים - זהו מודל השוק הסיטונאי. במסגרת השוק הסיטונאי, החברה המשכירה את זכויות השימוש בקווים אינה מחויבת בכמות מינימום או מקסימום של משקי בית אליהם תתחבר, וגם לא בפרק זמן מסוים עבור קו מסוים.
הסכמי ה IRU (זכות שימוש בלתי הדירה) הם למעשה כמות מינימאלית של קווים עבורם מתחייבת סלקום לשלם את השכירות, אך בתמורה לתעריף הנמוך בעשרות אחוזים מתעריפי השוק הסיטונאי. ההתחייבות לשלם עבור כמות של קווי סיב אופטי של IBC יכולה להוות תמריץ כלכלי לחברה לקדם את פרישת הסיבים, שכן הדבר מבטיח הכנסה קבועה.
סלקום מחויבת כיום בהשכרה במודל IRU ל-10% ממשקי הבית המחוברים לסיב של חברת IBC. על פי העסקה, החל מ-1 ביולי 2023, תתחייב סלקום להגדלת ההתחייבות ל-12.5% מהבתים המחוברים לתשתית IBC, ומינואר 2024 המספר יעלה ל 15%. משך ההתחייבות של סלקום תהיה למשך 15 שנה לפחות, עם שתי אופציות הארכה בחמש שנים כל אחת.
חברת IBC הוקמה בשנת 2013 על ידי חברת החשמל על מנת לקדם תשתיות של סיבים אופטיים ברחבי הארץ, תוך ניצול תשתיות החשמל הקיימות של החברה. הפרויקט לא התקדם בשנים הראשונות, והחלו להיכנס משקיעים פרטיים לחברה. בשנת 2018 רכשה סלקום 70% ממניות החברה, 30% הנותרים נשארו בידי חברת החשמל. בהמשך נכנסה גם קרן תש"י לפרויקט לצד הוט.