סגור
מימין: רפי צרפתי משה צרפתי
מימין: רפי צרפתי ומשה צרפתי (צילום: גלרה צילום)

בעלי מניות המיעוט הובילו להתפטרות המנכ"לים המשותפים של צרפתי

אסיפת בעלי המניות הצביעה נגד מינוי לתקופת כהונה נוספת את המנכ"לים המשותפים רפי ומשה צרפתי, בניו של בעל השליטה בחברה; השניים ימשיכו לכהן כמנכ"לים משותפים של החברות הבנות ולקבל משכורת לפחות עד חודש מרץ

המשבר בין חברת הבנייה צבי צרפתי ובניו ובין בעלי המניות שלה הגיע לנקודת הכרעה כשאספת בעלי המניות הצביעה היום (ב') נגד מינויים של המנכ"לים המשותפים רפי ומשה צרפתי לתקופת כהונה נוספת. ההכרעה התקבלה ברוב של 98% מבעלי מניות המיעוט שהשתתפו בהצבעה.
בעלי מניות המיעוט הם בעלי סמכות ההכרעה בסוגיה, כיוון שהמנכ"לים הם בניו של המייסד והיו"ר צבי צרפתי, כשביחד עם אביהם ובני משפחה נוספים הם בעלי השליטה עם החזקה של 65% מהמניות.
בעקבות ההצבעה התפטרו השניים מתפקידם, אך ימשיכו לכהן כמנכ"לים המשותפים של החברות הבנות שבאמצעותן פועלת החברה. בשל כך הם גם ימשיכו לקבל, לפחות עד חודש מרץ, את שכרם שעומד על 71 אלף שקל בחודש לכל אחד. זאת לנוכח להחלטת הדירקטוריון להאריך עד אז את תנאי כהונתם מבלי לאשר זאת באספת בעלי המניות, בהתאם לדחייה שהתאפשרה בעקבות המלחמה.
כינוס האספה התקיים על רקע טענות שהעלו חלק מבעלי המניות כנגד חוסר השקיפות מצדה. בנייר עמדה שהגיש בעל המניות דני שיליאן (2%) הוא הלין על כך שהחברה לא משקפת למשקיעים את מצבה, אינה פועלת מספיק על מנת להשיא רווחים לכלל בעלי המניות ולא מציגה כיאות את פוטנציאל הרווח מפעילותה. כשלדבריו, כתוצאה מכך: "חוסר השקיפות יכול ונותן את אותותיו למחיר המניה בבורסה וכך פוגע בבעלי מניות המיעוט בחברה".
בנוסף הוא התנגד להמשך הכהונה של המנכ"לים המשותפים מבלי שאישור תנאי שכרם נלווה לכך, ולסכום הדיבידנד שצרפתי ביקשה לחלק (10 מיליון שקל). בעלי מניות נוספים, בהם בית ההשקעות פרופאונד (2%), קרן אופטימוס (1%) ואחרים, הביעו בפני כלכליסט מורת רוח דומה מחוסר השקיפות של צרפתי. כשחלקם, בדומה לשיליאן, התרעמו על ההפרדה בין אישור הכהונה ואישור תנאיה, ולכן בחרו להתנגד בהצבעה.
בצרפתי הגיבו לדבריו של שיליאן בקביעה כי טענותיו "תמוהות, שגויות ואף מטעות את בעלי המניות". אולם התייחסו בתגובתם רק לסוגיות כהונת המנכ"לים והדיבידנד והתעלמו מטענותיו בנוגע לחוסר השקיפות.
לכלכליסט נודע כי באספה עצמה ובשיחות עם בעלי מניות בסמוך לה הביעו בכירי החברה נכונות לפעול מעתה ביתר שקיפות ולדווח למשקיעים בתכיפות גבוהה יותר על מצב החברה, צעדיה וההתקדמות במהלכיה.
גורמים בשוק העריכו כי אישור כהונתם מחדש של המנכ"לים המשותפים יעלה ככל הנראה שוב להצבעה באספה בהמשך השנה, כנראה במקביל לאישור תנאי השכר שלהם, כך שבפני בעלי המניות יוצגו הנתונים המלאים אודות כהונתם הצפויה.
הקרבה המשפחתית בין שני המנכ"לים ובין אביהם היו"ר, שאמור לפקח עליהם, עשויה להקשות על אישור כהונתם גם בהמשך. זאת מכיוון שחברת הייעוץ עמדה המייעצת לגופים המוסדיים שמחזיקים במניית צרפתי המליצה להם להתנגד מסיבה זו בהצבעה.
המוסדיים מחזיקים במצטבר רק ב-8% ממניות צרפתי ומשקלם מקרב המתנגדים באספה השבוע היה 46%. בעוד שאר בעלי המניות מהציבור מחזיקים ב-27%, והיוו את רוב המתנגדים להארכת הכהונה. כך שהחברה עשויה, בנסיבות מסוימות, להשיג את תמיכת האספה בהצבעה חדשה על אישור הכהונה גם בהינתן התנגדות של המוסדיים על רקע זה.
בתוך כך, בשבוע שעבר התפטר סמנכ"ל הכספים של צרפתי, רני דגן, לאחר פחות מחצי שנה בתפקיד. חרף פרק הזמן הקצר בצרפתי כתבו בדיווח לבורסה שהעזיבה אינה כרוכה בנסיבות שיש להביא לידיעת הציבור. דגן החל את תפקידו בצרפתי באוגוסט, לאחר שכיהן קודם במשך שנתיים כסמנכ"ל הכספים בתנופורט. כמה שעות לאחר הדיווח של צרפתי דיווחה חברת הנדל"ן המניב מישורים על הצטרפותו של דגן אליה כסמנכ"ל הכספים. דגן לא השיב לפניית כלכליסט ובצרפתי בחרו שלא להתייחס לנסיבות התפטרותו.