סגור

בלעדי
הפניקס ובלאקרוק יציעו השקעות בניהול הענקית העולמית

חברת הביטוח תשווק שני מסלולי השקעות במסגרת פוליסות החיסכון שלה, שיתבססו על אסטרטגיית ההשקעה של צוות מוביל במנהלת הנכסים הגדולה בעולם. דמי הניהול צפויים להיות נמוכים בכ־50% בהשוואה לקרנות נאמנות

שיתוף פעולה משמעותי ראשון בין הפניקס, חברת הביטוח הגדולה בישראל במונחי שווי שוק, לבין בלאקרוק, מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, שמנהלת נכסים ביותר מ־10 טריליון דולר.
ל"כלכליסט" נודע כי בקרוב תשיק הפניקס, בניהול אייל בן סימון, ובלאקרוק, שמנוהלת בישראל בידי ענת לוין, שני מסלולי השקעה במסגרת פוליסות החיסכון של הפניקס, שיתבססו על ניהול ההשקעות של בלאקרוק. למעשה, מדובר באחד מצוותי ההשקעות של בלאקרוק, שלו ניסיון של יותר מ־20 שנה, ואשר מנהל את אחת מקרנות הדגל של בלאקרוק — Global Allocation Fund. ניהול ההשקעות יתבצע, בין היתר, בהתבסס על מערכת אלאדין (Aladdin) של בלאקרוק, שמסייעת למנהלי ההשקעות, באמצעות שקלול פרמטרים רבים, לשפר את תהליכי קבלת ההחלטות שלהם בזמן אמת. שני המסלולים האלה יתווספו למסלולים הקיימים בפוליסות החיסכון של חברת הביטוח.
פוליסת חיסכון היא מכשיר השקעה נזיל בשוק ההון, שדומה במידה רבה לקרן נאמנות ומציע יתרון מיסויי בדמות היעדר אירוע מס בעת מעבר בין מסלולים, דוגמת מעבר בין מסלול בסיכון גבוה למסלול בסיכון בינוני.
הפניקס ובלאקרוק עובדים על השקת שיתוף הפעולה הזה כבר יותר משנה. במסגרת ההכנות התקשרה הפניקס עם בנק בינלאומי, כדי שיבצע את המשמרת על ניירות הערך שיירכשו במסגרת מסלולי ההשקעה המדוברים. כמו כן, שני הגופים פעלו בחצי השנה האחרונה כדי לאפשר למסלולי ההשקעות בפוליסות החיסכון להשקיע ב־40 שווקים שונים. בהפניקס טוענים כי דמי הניהול שייגבו יהפכו את המוצר לאטרקטיבי וגם זול בכ־50% לעומת רכישת קרנות נאמנות. כמו כן, לפי הפניקס, השאיפה היא שהמסלולים האלו ישיגו תשואה שגבוהה ב־30% מאלו של מכשירים דומים.
דמי ניהול אטרקטיביים הם אפיק חדירה שבלאקרוק דוגלת בו בשווקים חדשים. אך לא תמיד זה עובד — לפחות לא בישראל. כפי שנחשף ב"כלכליסט", אלטשולר שחם, בית ההשקעות הגדול בישראל, החליט באחרונה להפסיק לשווק את קרנות הסל (ETF) של בלאקרוק, שנתיים וחצי אחרי שהושקו.מדובר ב־28 קרנות של החברה־הבת iShares, שעוקבות אחרי מדדים. כיום מנהלות קרנות אלה 2 מיליארד שקל בלבד, סכום זניח בהשוואה להיקף של שוק קרנות הנאמנות בישראל, שעומד על כ־400 מיליארד שקל. מתוך סכום זה קרנות הסל מנהלות כ־108 מיליארד שקל, ויחד עם הקרנות העוקבות, מוצרי המדדים מנהלים 178 מיליארד שקל.
הפעילות של בלאקרוק הגיעה לישראל, בין היתר, בעקבות מאמצים שהשקיעה רשות ני"ע בראשות ענת גואטה, ומשום כך, הפסקת שיתוף הפעולה השיווקי בין אלטשולר שחם ובלאקרוק היא מכה לרשות ולגואטה. ב־2016 בוצע תיקון חקיקה, שבמסגרתו אפשרה הרשות לבתי השקעות מחו"ל להציע מוצרים לקהל הישראלי. בעיקר דובר על שני מוצרים — קרנות נאמנות זרותהשרשומות מחוץ לישראל, ושאותן אפשר לקנות במטבע חוץ, ו־ETF, או בשם הפורמלי — קרנות חוץ נסחרות. מדובר בקרנות סל, העוקבות אחרי מדד מסוים ורשומות למסחר בבורסת ת"א במתכונת של רישום כפול. במהלך הזה כיוונה רשות ני"ע מלכתחילה למשוך לישראל ענקיות בינלאומיות, שכן נקבע במסגרת תיקון החקיקה שהוא רלבנטי רק לגופים שמנהלים מעל 20 מיליארד דולר.
מהבחינה הזו, כשבלאקרוק החלה לפעול פה ב־2019 בתחום קרנות הסל, זו היתה נקודת ציון משמעותית עבור הרשות, שהיא הרגולטור של קרנות הנאמנות. בלאקרוק הגיעה לקרב על שוק קרנות הסל חמושה בדמי ניהול אטרקטיביים. בעוד דמי הניהול הממוצעים בענף נעים סביב 0.5% בתוספת דמי נאמנות (0.02%–0.03%), בלאקרוק הציעה דמי ניהול ממוצעים של 0.07% בלבד, בתוספת אותם דמי נאמנות.
אך בסופו של דבר זה לא הספיק. כך או כך, הפרידה ממערכת השיווק של אלטשולר שחם היא מכה לרשות ני"ע, אבל לאו דווקא מכה לבלאקרוק, שכן לפי הערכות של גורמים בכירים בשוק, היקף הרכישות הישירות למוצרים אלה של בלאקרוק כבר הגיע ל־40% ערב הפרידה מאלטשולר שחם, שימשיך לייצג את ענקית הנכסים בכל הנוגע לעניינים של רגולציה, כפי שהוא עושה מאז 2017.
בניגוד לשיתוף הפעולה עם אלטשולר שחם, שבו שיווק בית ההשקעות מוצרים של בלאקרוק, הרי שבמסגרת שיתוף הפעולה עם הפניקס ירכשו הלקוחות מסלולי השקעה ספציפיים של בלאקרוק במסגרת מוצר של הפניקס. כלומר, הם נשארים בכל מקרה לקוחות של הפניקס. הפניקס נסחרת בשווי שוק של כ־10 מיליארד שקל, והיא חברת הביטוח המסורתית הישראלית הראשונה שהגיעה לשווי שוק שכזה.
1 צפייה בגלריה
מנכ"לית בלאקרוק ישראל ענת לוין ומנכ"ל הפניקס אייל בן סימון
מנכ"לית בלאקרוק ישראל ענת לוין ומנכ"ל הפניקס אייל בן סימון
מנכ"לית בלאקרוק ישראל ענת לוין ומנכ"ל הפניקס אייל בן סימון
(צילום: יח"צ, פאביאן קולדורף)