הדולר מטפס מעל ל-4.04 שקלים אחרי הסלמה בצפון
הדולר מטפס מעל ל-4.04 שקלים אחרי הסלמה בצפון
עשרות שיגורי רקטות מלבנון על יישובי הצפון, היורו מטפס מעל ל-4.27 שקלים; יו"ר הפד פאוול עשוי להתייחס בנאומו הערב לראשונה לעלייה בסיכונים הגיאופוליטיים בעקבות המלחמה בישראל - ולזינוק בתשואות האג"ח האמריקאיות; IG: "בסבירות גבוהה פאוול יחזק את העמדה היותר זהירה ששמענו מבכירי הבנק המרכזי בשבוע וחצי האחרון"
השקל נחלש גם הערב אחרי ירי של עשרות רקטות לעבר יישובי הצפון מלבנון - הדולר מטפס מעל ל-4.04 שקלים, היורו מעל ל-4.27 שקלים. ביום שני החלטת הריבית של בנק ישראל.
"המתח לקראת ההחלטה הוא גדול לא בגלל הריבית (שכן הוא כבר העביר מסר שאין לצפות להורדה משמעותית) אלא בשל התחזית שהוא יפרסם", אומר הבוקר רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי במזרחי טפחות.
"למעשה, בנק ישראל צפוי להיות הגוף הרשמי (והאמין) הראשון שיפרסם תחזית כלכלית שתכלול כבר את השלכותיה הישירות והעקיפות של המלחמה". מנחם מציין בהקשר זה כי במשרד האוצר ביקשו לדחות את המועד שבו יחויבו לדווח לכנסת על תחזית ההכנסות לשנת 2024 מתחילת נובמבר לאמצע החודש.
עוד הוסיף: "עצם קיומה של מסיבת עיתונאים עם אמיר ירון בשבוע הבא הוא מאורע חשוב בפני עצמו שכן טרם פרוץ המלחמה סברו רבים כי הנגיד יודיע על סיום תפקידו וכבר החלו לעסוק בשאלת המחליף. כעת, נוכח המלחמה, השוק קיבל דבר שהיה חשוב לו – המשכיות של המדיניות המוניטרית – גם אם על הטריגר היה מעדיף לוותר".
"מלחמה משתקפת מהר וחזק בשוק המט"ח ואכן שער הדולר-שקל התבסס מעל קידומת 4. בנק ישראל הקדים רפואה למכה והודות ליתרות המט"ח הגדולות שלו הוא יוכל לרכוש שקלים ולבלום פיחות יתר של השקל בהתאם לשיקוליו. מדיניות זו תוכל לעזור לו להוריד ריבית, אם יחפוץ, תוך מיתון ההשפעות שתהיינה לכך על שער החליפין", אמר עוד מנחם.
בשווקים הגלובליים, היורו יציב, על 1.053 דולר. המשקיעים בעולם בעיקר ממתינים היום לנאומו של יו"ר הפד ג'רום פאוול (19:00 שעון ישראל), שעשוי להתייחס לראשונה להשלכות האפשריות של המלחמה בישראל - או הסיכונים הגלובליים הנובעים ממנה - על מדיניות הריבית.
החלטת הריבית הבאה שלהפד צפויה ב-1 בנובמבר, כשהשוק למעשה כבר היום מקפיץ את הריבית לטווח ארוך לרמות שלא נראו שנים. תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים חצתה אתמול את רמת 4.9%, לראשונה מאז 2007 - היא ממשיכה לעלות היום עד ל-4.96%.
מוקדם יותר השבוע אמר מושל הפד הכלכלן כריסטופר וולר (Christopher Waller) כי "הפד צריך בימים אלה להמתין, להמתין ולעקוב". וולר, חבר במועצת המושלים של הפד מ-2020, הוא מהגורמים הניציים ביותר בבנק התומך במדיניות מוניטארית מצמצמת.
אנליסט IG Market טוני סיקמור (Tony Sycamor) אמר כי בשבוע וחצי האחרון, מאז פרוץ המלחמה בישראל, הרטוריקה בנאומים של בכירי הפד משקפת עלייה באי הוודאות ולחצים בשווקים הפיננסים, מול האירועים הגיאופוליטיים במזרח התיכון.
לדבריו, "קובעי המדיניות בפד מסמנים שתהיה עצירה בהעלאות הריבית לעוד כחודשיים". "אני חושב שבסבירות גבוהה יו"ר הפד יחזק את העמדה היותר זהירה ששמענו מבכירי הבנק המרכזי בשבוע וחצי האחרון", אמר סיקמור.