בלעדי סופלנט בדרך להימכר למדינה ערבית ומבטח שמיר בדרך לאקזיט מפתיע
בלעדי
סופלנט בדרך להימכר למדינה ערבית ומבטח שמיר בדרך לאקזיט מפתיע
בעלי המניות בחברת האגריטק, שבה מחזיקה מבטח שמיר 29%, מנהלים מגעים למכירתה תמורת 250 מיליון דולר למדינה שחתומה על הסכמי אברהם. מבטח שמיר השקיעה 13 מיליון דולר בסופלנט שרשומה בספריה בשווי של 13 מיליון שקל
חברת האגריטק סופלנט הישראלית, מנהלת מגעים ראשוניים להימכר תמורת כ־250 מיליון דולר. לכלכליסט נודע כי המגעים מתנהלים מול חברה ממדינה ערבית שחתמה על הסכם שלום עם מדינת ישראל במסגרת הסכמי אברהם. סופלנט, שמשרדיה הראשיים נמצאים בעפולה, פיתחה פתרון שנותן לחקלאים המלצות השקיה חכמות המבוססות על מזג אוויר בזמן אמת ומסייע להם להתמודד עם תנאי מזג אוויר לא צפויים.
סופלנט שמנוהלת על ידי אורי בן נר הוקמה ב־2012 וגייסה מאז הקמתה 57 מיליון דולר מכמה משקיעים בולטים, בהם ג׳ף שוורץ, קרן רד דוט קפיטל (Red Dot Capital), קרן Boresight, קרן מנומדין, קרן ההון סיכון סיינה, מאור השקעות, הקרן שהקים פיליפ גז, לשעבר הבנקאי המרכזי שלך בנק רוטשילד בישראל, וכן מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר שמחזיקה ב־29% ממניות סופלנט ומיוצגת בה באמצעות דירקטור.
ההחזקה בסופלנט רשומה בספרי מבטח שמיר בשווי 13 מיליון שקל בלבד, נכון לסוף 2023, כלומר שווי חברה של 50 מיליון שקל בלבד. מבטח שמיר השקיעה בה החל מ־2018 בכמה סבבי גיוס, והפחיתה את שווי ההשקעה בדו"חות לאורך השנים. ההשקעה הכוללת של מבטח שמיר בחברה עמדה על 13.2 מיליון דולר - כלומר 45 מיליון שקל.
בדו"חות מבטח שמיר, שמושקעת בכמה חברות טכנולוגיה נוספות, מצויין כי סופלנט מפתחת טכנולוגיות בתחום החקלאות להשקייה אוטונומית בשדות חקלאיים מבוססי בינה מלאכותית, באמצעות שימוש בסנסורים או מערכות זיהוי שונות, במטרה להביא לחסכון במים או להגדלת היבול.
הגיוס האחרון של סופלנט, שהיה בפברואר 2022, עמד על 27 מיליון דולר והורחב שנה לאחר מכן ל־38 מיליון דולר. לפי החברה ברשותה הידע הבסיסי הגדול ביותר על גבי כדור הארץ, שנצבר באמצעות נתונים שנאספו מ־32 יבולים ב־14 מדינות, המכסים את תנאי הגידול מאזורים צחיחים במזרח התיכון ועד לתנאים הטרופיים במרכז אמריקה. החיישנים של החברה מותקנים על הצמחים וסביבתם ושולחים נתונים לענן שם נקבע, באמצעות בינה מלאכותית, כמה מים צריך הצמח בפועל כדי למקסם את הצמיחה.
המכירות של החברה, שיותר מיוכפלו ב־2024 נעשות בעיקר למדינות בחצי האי ערב, מרוקו, ומדינות צחיחות נוספות ביבשת אפריקה, וגם בהודו וברזיל. בשנה האחרונה הקשתה המלחמה על פעילותה של סופלנט לאחר ביטולו של חוזה של עשרות מיליוני דולרים שעליו חתמה, ובעקבות זאת היא מעסיקה כעת 60 עובדים מתוך 100 שהועסקו בה לפני המלחמה.
נכון לסוף 2023 היה לחברה הון עצמי של 7.8 מיליון דולר כשההכנסות ב־2023 עמדו כאמור על 1.234 מיליון דולר לעומת 623 אלף דולר ב־2022, כך שהחברה מכפילה את המכירות ויותר, מדי שנה. עם זאת לסופלנט קצב שריפת מזומנים גבוה וההפסד התפעולי והנקי עמדו ב־2023 על 13.9 מיליון דולר ו־13.7 מיליון דולר בהתאמה.
התחום שבו פועלת סופלנט משיק לזה של השקיית המים בטפטוף שבו ישראל נחשבת למעצמה לאחר ששלוש חברות גדולות מהצמרת העולמית, נולדו כאן. הכוונה לנטפים שנמצאת כיום בשליטת תאגיד הענק המכסיקני מכסיקם שרכשה אותה לפי שווי 1.5 מיליארד דולר ב־2017 מידי קרן פרמירה. קיבוץ חצרים ממשיך להחזיק ב־20% ממניות החברה שנחשבת לגדולה בעולם. שתי החברות האחרות, ריווליס, לשעבר פלסטרו גבת, ונען ג'יין, לשעבר נען דן שמוזגה לג'יין ההודית, התמזגו בשנים האחרונות לחברה אחת בינלאומית, אבל גם הן מזוהות עם ישראל. חברות קטנות יותר הן מצר ואן־דריפ.