סגור
השקת האב סקיוריטי הישראלית ב נאסד"ק במרכז התמונה עוזי מוסקוביץ' מנכ"ל החברה
במרכז התמונה: עוזי מוסקוביץ', ביום כניסת האב סקיוריטי לנאסד"ק (צילום מסך: Nasdaq)

היו"ר והמנכ"ל לשעבר מודה: "להאב סקיוריטי לא היה מוצר"

חברת הסייבר הציגה תחזית שלפיה הכנסותיה מתחום הסייבר ב־2023 יגיעו ל־91 מיליון דולר, אלא שבדו"חות המחצית הראשונה, שפורסמו באיחור, ההכנסות עמדו על 570 אלף דולר בלבד. עוזי מוסקוביץ', המנכ"ל היוצא, מסביר שהמוצר הבשיל רק במחצית השנייה של 2023

האם לחברת הסייבר האב סקיוריטי הישראלית, שנוסדה לפני שבע שנים, היה אי פעם מוצר בשל ומוכח שניתן למכור? לפי עוזי מוסקוביץ', מי שכיהן כמנכ"ל עד לפני חודש, לפני כן כיהן כיו"ר וכיום מכהן כידרקטור, התשובה היא לא.
לפי דו"חות של חברת הסייבר שנסחרת בנאסד"ק למחצית הראשונה של 2023, שפורסמו בשבוע שעבר, ההכנסות שלה מתחום מוצרי הסייבר עמדו על 570 אלף דולר בלבד, שמשקפות קצב מכירות שנתי של 1.1 מיליון דולר. מדובר במכירות שרחוקות מאוד מהתחזית שהציגה האב סקיוריטי במצגות שפרסמה במהלך 2022 לקראת המיזוג שלה עם חברת ספאק, שלפיהן ההכנסות שלה ממוצרי סייבר ב־2023 יעמדו על 92 מיליון דולר.
בשיחה עם "כלכליסט" אמר מוסקוביץ' כי "כשהגעתי לכהן כמנכ"ל, לא היה מוצר ולא היו מכירות. המוצר לא היה בשל בכלל". מוסקוביץ' מדגיש שכיום "אחרי עבודה של שמונה חודשים, יש לחברה מוצר". מוסקוביץ', אלוף במיל', כיהן כמנכ"ל האב סקיוריטי במשך שמונה חודשים, מפברואר 2023, אז הודח המייסד אייל משה, ועד לתחילת דצמבר האחרון. לפני שמונה למנכ"ל, מוסקוביץ' כיהן כיו"ר החברה במשך שנה. כעת הוא מכהן כדירקטור.
2023 היא השנה השנייה שבה האב סקיוריטי לא תעמוד בתחזיות של עצמה. בשנת 2021 הציגה החברה תחזית שלפיה ההכנסות שלה ממכירת מוצרי סייבר ב־2022 יסתכמו ב־38 מיליון דולר, אולם בסופו של דבר אלו הסתכמו ב־1.7 מיליון דולר בלבד.
אי העמידה בתחזיות נובע, על פי המנכ"ל לשעבר, משך ש"בעת ההנפקה (בוול סטריט) מוצר הדגל של החברה היה קיים ובהליכי מכירות, אולם נדרשו שיפורים, דבר שאכן קרה במחצית השנייה של 2023. לחברה יש היום טכנולוגיה ומוצר בשלים״.
כאמור, מוסקוביץ' עזב את תפקיד המנכ"ל וחזר לכהן כדירקטור בדצמבר האחרון, ובמקומו מונה לתפקיד המנכ"ל נח הרשקוביץ. במהלך כהונתו כמנכ"ל מוסקוביץ' החליף את כל שדרת הניהול הבכירה בהאב סקיוריטי, כולל סמנכ"לי הכספים, המוצר, האסטרטגיה והתפעול. בנוסף, החברה עזבה את משרדיה המפוארים בשדרות רוטשילד ועברה למשרדים זולים יותר באזור המוסכים המזרחי של תל אביב.
בנוסף, האב סקיוריטי חתמה על הסכם לא מחייב למיזוג עם חברת סייבר אחרת — בלאק סוואן סייבר סקיוריטי. לפי מוסקוביץ', לחברה הזו יש כבר מוצר בשל ומכירות של ממש, והיא פועלת גם בתחום הדאטה. החברה המאוחדת תציע שירותים בתחום הדאטה, תמשיך לפתח את מוצר הסייבר של האב סקיוריטי, שמקורו בקומסק שנרכשה על ידי האב סקיוריטי ב־2021, ותציע שירותי תוכנה וייעוץ שמבוססים על ALD שרכשה האב סקיוריטי ביוני 2021.
נכון להיום, האב סקיוריטי היא סיפור של כישלון מפואר. בפברואר 2023 השלימה החברה מיזוג עם ספאק אמריקאי בשם מאונט ריינר, ונמחקה מהבורסה בתל אביב שבה נסחרה במשך שנה בלבד, לאחר שגם אליה נכנסה באמצעות מיזוג עם שלד. המיזוג עם הספאק נעשה לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר, כשבאותה העת האב סקיוריטי נסחרה לפי שווי של 250 מיליון דולר בלבד.
המשקיעים של הספאק ניצלו את הזכות שניתנה להם לפדות את ההשקעה שלהם לאחר שמוכרז מיזוג, וגם משקיעי ה־PIPE, שמבצעים את ההשקעה לאחר שהמיזוג כבר ידוע, לא עמדו בהתחייבות שלהם, כך שבסופו של דבר לאחר המיזוג האב סקיוריטי מצאה את עצמה עם מחסור במזומנים. זאת משום שההליך כולו הניב לה 4 מיליון דולר, במקום יותר מ־220 מיליון דולר לפי המתווה העסקה המקורי. מאז שהושלם המיזוג, מניית האב סקיוריטי צללה בחדות וכיום שווי החברה העומד על מעט פחות מ־20 מיליון דולר.
מי ששימשה כיועצת להליך המיזוג של האב סקיוריטי עם הספאק האמריקאי היא חברת איי־לאבס, הקשורה לאלי רייפמן שנדון ב־2011 לארבע שנות מאסר על הונאה פיננסית באמבלייז. במסגרת מאמצים לגיוס משקיעים, הציעה איי־לאבס למשקיעים פוטנציאליים לשוחח עם רייפמן בנוגע להליך המיזוג.
בהיעדר מוצר סייבר, בינואר־יוני 2023 האב סקיוריטי הפסידה 69 מיליון דולר, יותר מפי 3 בהשוואה להפסד בתקופה המקבילה. ההפסד העמיק גם בשל הוצאות מיזוג של 40 מיליון דולר. משום כך, ההפסד התפעולי־תזרימי של החברה (EBITDA), שמנטרל הוצאות חד־פעמיות מסוג זה, עמד על 5 מיליון דולר בינואר־יוני, המשקף קצב שנתי של 10 מיליון דולר, חצי מההפסד של 2022 שעמד על 21 מיליון דולר. ההכנסות הכוללות של החברה בתקופה המדווחת עמדו על 31 מיליון דולר לעומת 37 מיליון דולר בתקופה המקבילה.
הדו"חות של האב סקיוריטי למחצית הראשונה של 2023 פורסמו באיחור משמעותי, שכן הרגולציה קובעת שיש לפרסם אותן עד לסוף אוגוסט, אולם הם פורסמו רק בשבוע שעבר. האיחור נבע מעיכוב בפרסום דו"חות 2022 הדו"חות האלו פורסמו באוגוסט האחרון, בעוד שהיה על החברה לפרסם אותם עד סוף מרץ. הסיבה לעיכוב נעוצה במחסור בכוח אדם מתאים לעריכת דו"חות.
מייסד האב סקיוריטי, משה, שאותו החליף מוסקוביץ' בתפקיד המנכ"ל, עזב את החברה מלווה בשערוריות רבות. כפי שנחשף ב"כלכליסט" באפריל האחרון, החברה שכרה משרד חקירות כדי לבדוק אם משה מעל בכספיה ועשה בהם שימוש לצרכים פרטיים, כולל שיפץ בית שרכש בכרם התימנים בתל אביב.
במהלך הבדיקה ביחס למעשיו של משה על ידי ההנהלה החדשה עלו גם חשדות לכאורה ביחס לאמינות הדיווחים של החברה בנוגע לשתי עסקאות — האחת משנת 2021, שבמסגרתה דיווחה על שת"פ למכירת שרתים ושימוש בתוכנה שלה לחברה בשליטת ויזה העולמית בהיקף של 81 מיליון שקל; והשנייה, משנת 2022, שבמסגרתה החברה רכשה תוכנה מחברת אירופית, כנראה גרמנית, תמורת 10 מיליון דולר, בתוספת תשלום מותנה של 12 מיליון דולר.
כמו כן, משה, ובת זוגו איילת ביתן שכיהנה כסמנכ"לית משאבי האנוש של החברה וגם היא עזבה אותה, תכננו להיות המרוויחים הגדולים מכניסת האב סקיוריטי לנאסד"ק. באמצע נובמבר 2022 האב סקיוריטי זימנה אסיפת בעלי מניות שבמסגרתה בעלי המניות היו אמורים להצביע על מהלכים שנועדו "להתאמת החברה לסטנדרטים של חברה ציבורית הנסחרת בבורסת נאסד"ק". בין היתר, בעלי המניות היו אמורים להצביע על שינוי מדיניות התגמול ותיקון תוכנית האופציות, בצורה שהייתה מביאה לזינוק של פי 5 בעלות השכר הכוללת של משה וביתן, משכר בעלות מצרפית של 6.8 מיליון שקל בשנה לשכר בעלות מצרפית של 34.9 מיליון שקל בשנה.
בעלי המניות של החברה התכוונו להצביע נגד אישור התגמול המבוקש לבני הזוג, אך עוד לפני שהתקיימה הצבעה, האב סקיוריטי הודיעה שהיא מורידה את הנושא מסדר היום. בסמוך לביצוע המיזוג, הודחו השניים מהחברה.