סגור

הפחד מחלחל לציבור: מיליארד וחצי שקל נפדו היום מהקרנות

המשך הירידות החדות בבורסה של תל אביב הגיע גם למשקי הבית. על פי הערכות חלק מהפדיונות היו של כספים שהושקעו בקרנות הנאמנות רק בחודשים האחרונים, וזאת על רקע העליות החדות שאפיינו את 18 החודשים האחרונים, עד למפולת הנוכחית

כמו שידור חוזר מימי הפאניקה של תחילת מגפת הקורונה ב־2020, הפחד בשווקים הגיע היום גם לציבור: על פי הערכות, הפדיונות מקרנות הנאמנות הגיעו היום לכמיליארד וחצי שקל, מול גיוסים של חצי מיליארד שקל. חלק מהפדיונות היו של כספים שהושקעו בקרנות רק בחודשים האחרונים על רקע העליות החדות בשווקים ב־2021 ובמחצית השנייה של 2020. הפעם האחרונה שבה חווה השוק פדיונות כאלה היתה כאמור במרץ 2020, עם תחילת מגפת הקורונה.
הירידות באירופה ובארה"ב, לצד המתח סביב העימות המסתמן באוקראינה והחשש מפלישה רוסית למדינה, יחד עם האיתותים להעלאת ריבית בארה"ב, מניעים את הירידות בשווקים והבריחה המסתמנת של הציבור. עם זאת, הציבור רשם רווחים נאים בשנתיים האחרונות ורבים נוטים לממש רווחים אלה, לפחות חלקית. גם הדו"חות הכספיים ל־2021 של חברות גדולות מרמזים על כך שהצמיחה מתמתנת ומדרבנים את הירידות והפדיונות. היום נרשם יום שני של ירידות שערים חדות בבורסה התל אביבית. במהלך שעות המסחר החריפו הירידות, כשהן מושפעות מהצפיות להמשך המגמה השלילית בוול סטריט. אחר הצהריים, עם פתיחת שערי המסחר בניו יורק, התגברה מאוד המגמה השלילית בתל אביב והמדדים המובילים חתמו בירידות של יותר מ־3% שניהם. מדד ת"א־35 נפל ב־3.5%, מדד ת"א־125 איבד 3.7% מערכו. בוול סטריט נפל מדד הנאסד"ק ביותר מ־3% כשעה לאחר תחילת המסחר, ומדדי דאו ג'ונס ו־S&P 500 ירדו ב־2.2% ו־2.7% בהתאמה.

גם השקל מאבד מכוחו

גם בשוק המטבעות נחלש השקל למול הדולר היום. המטבע האמריקאי זינק ב־0.86%, השלים קפיצה של 2.2% ביחס לשקל בשלושת השבועות האחרונים, ושער החליפין הגיע ל־3.167 שקלים. לאחר קביעת השער היציג המשיך השקל להיחלש והגיע ל־3.179 שקלים לדולר. הסנטימנט השלילי במטבע המקומי נובע מהחשש מפגיעה עתידית בהשקעות בענף ההייטק, על רקע צניחת מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, שכן גיוסי ההון בענף נחשבים לצינור מרכזי של מטבע החוץ למשק.

1 צפייה בגלריה
כסף שקלים חיסכון קרן השתלמות מזומן
כסף שקלים חיסכון קרן השתלמות מזומן
(צילום: שאטרסטוק)
את המגמה השלילית במדדים הוביל היום ת"א־בנייה שצלל ב־7.6%. אחריו מדד מניות הקנאביס שירד ב־6.3%. דווקא מדד טק־עילית שבו מניות הטכנולוגיה העיקריות של הבורסה המקומית והוביל את הירידות ביום ראשון, ירד היום בשיעור "מתון" יותר של 4%. המדד שירד בשיעור הכי נמוך היה מדד ת"א־ביטוח שירד ב־2.6%. מדד הפחד, מדד ויקס תל אביב זינק ב־23.8% והשלים עלייה של 105% בשלושת השבועות הראשונים של 2022.
בקרב מניות מדד ת"א־125 בלטו אתמל לשלילה מניית חברת התרופות אופקו הדואלית, ששווייה נחתך ב־11.4%, על רקע הירידות בוול סטריט. גם מניית יצרנית המנועים המתקדמים אקוואריוס ירדה זה היום השני ברציפות, איבדה 10.9%, והשלימה קריסה של 29% מתחילת החודש. מניית יצרנית מערכות האגירה אוגווינד נחתכה ב־9.4%, יצרנית טכנולוגיה לבדיקות קורונה באטמ נפלה ב־8.9% ומניית חברת הבנייה אפריקה מגורים נפלו ב־8.8%.

חשש מפלישה לאוקראינה

יונתן כץ, אנליסט מקרו בלידר שוקי הון אמר היום ל"כלכליסט" כי "מדובר כבר ביותר מיומיים של ירידות שערים. למעשה זהו שבוע של ירידות בשווקים. זהו תיקון שאני ציפיתי שיקרה קודם לכן. אנחנו רואים בארה"ב אינפלציה מאוד גבוהה והבנק הפדרלי משנה את הנימה שלו. יש אינפלציה בעייתית שצריך לטפל בה. כל הדברים האלה היו ידועים קודם. כנראה שגם פרוטוקול הבנק הפדרלי שדיבר על צמצום המאזן (הקטנת רכישות אג"ח ממשלתיות - ח"ש), כל הדברים האלה, כשברקע יש גם את החשש מפלישה מתקרבת של רוסיה לאוקראינה, הם חלק מהסנטימנט השלילי. זה קורה אחרי עליות חדות ורצופות ואפילו מפתיעות מעט בעוצמתן.
"כשאתה מסתכל על הצד הריאלי הגלובלי, אני לא כל כך פסימי. עדיין יש התאוששות וצמיחה ושיפור בתעסוקה. אני חושב שמדדי מנהלי הרכש מצביעים על צמיחה. אחרי הקורונה, היה בום מאוד גדול מאוד. אם מסתכלים על המשק האמריקאי כיום, שהוא זה שמכתיב את כל התנודות בשוקי ההון, בצד הריאלי, חרף נתוני המסחר הקמעונאי שירדו בדצמבר, משקי הבית יושבים על עודף חיסכון של 2 טריליון דולר. זהו קטר לצמיחה בחודשים הבאים.
"האומיקרון, הוא עדיין סוג של נעלם, אבל נראה שהרע מאחורינו. אחריו יהיה תהליך של בניית המלאים מחדש. המלאים כיום נמוכים, כי היה גל גדול של ביקושים. כל זה דוחף את הייצור התעשייתי וגם את ההשקעות. בצד הפיסקאלי, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לא הצליח להעביר את התוכנית הכלכלית השנייה, אבל כן העביר את התשתיות. אני לא רואה מיתון עולמי, אבל צמיחה קצת יותר מתונה".
ומניסיון העבר מה לדעתך צפוי לנו?
"אני מסתכל קצת אחורה. אני חושב שיש בעייתיות ללכת לשנות ה־70 וה־80. אני אוהב את העבר הקרוב - 2018-2017. גם אז הפדרל ריזרב העלה את הריבית בכל רבעון, ובתוואי יותר מהר ממה שהשוק ציפה. השווקים המשיכו לעלות בשלב הראשוני. רק בסוף 2018 כשהריביות הגיעו ל־2.5% הם החלו לרעוד. אז הפד עוד דיבר על המשך עליית הריבית ל־2.75%. מזה אני לומד, שפה זה תיקון. כמה עליות ריבית זה עדיין מדיניות מרחיבה, שתשאיר את הריבית הריאלית שלילית. אני לא בטוח שהשנה נראה את התיקון המשמעותי. לדעתי תיקון משמעותי יותר יקרה ב־2023, אז הפד יתלבט בין העלאת ריבית לכיוון של 2% עד 5%. לכן אני חושב שהנגיד פאוואל ינסה השבוע להרגיע. יש לו נאום של החלטת ריבית ביום רביעי".

מעבר להשקעות ערך

אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל מוסיף כי להערכתו יש שינוי כללי בהעדפות המשקיעים. הם עוברים מתחומי הטכנולוגיה והצמיחה המואצת להעדפה של השקעות ערך. לדבריו, "מה שקורה בתל אביב זו השתקפות של אחד לאחד למה שרואים בחו"ל. יש איזשהו מעבר של משקיעים מהפוקוס הבלתי נדלה בשנים האחרונות שהיה ממוקד בצמיחה, לכיוון של השקעות ערך. אנחנו רואים סוג של רוטציה בהשקעות. זה נכון שאוהבים כאן להראות את החברות הישראליות החדשות שהונפקו וחטפו, אבל זו לא תופעה ישראלית, גם חברות חדשות וטריות אחרות חוטפות".
תקופת הצמיחה עומדת להסתיים?
"קשה להצביע אם זה פיצוץ בועה או שהמצב יימשך. מה שכן אוכל להגיד זה שבמחצית הראשונה של 2021, הערכות השווי של חברות הטכנולוגיה היו מוגזמות (Stretched). בין אם בהיוון התזרימים שלהן (ה־DCF) או רמות המכפילים. הכל היה משמעותית גבוה מאוד. ככה שהכל הוא פונקציה של נקודת הייחוס. ביחס לתחילת 2021, רואים שלא מעט מחברות הטכנולוגיה ירדו ב־35% או ב־50%. אבל זו נקודת ההתייחסות שהיא לשיא ה'הייפ'. אם מסתכלים על ממוצעים רב שנתיים, אני חושב שהערכות השווי הן סבירות כיום ולא נמוכות".