בלעדיעוד רכישה על החגורה: קדמה בדרך להתחרות בתחום הפלסטיק עם רימוני הבורסאית
בלעדי
עוד רכישה על החגורה: קדמה בדרך להתחרות בתחום הפלסטיק עם רימוני הבורסאית
קרן ההשקעות חתמה על הסכם לרכישתה של קבוצת זריחה המשפחתית, שעוסקת בהזרקת מוצרי פלסטיק לתחומי תעשייה שונים, תמורת 200 מיליון שקל. העסקה, שטרם הושלמה, ממתינה לאישורים רגולטוריים שונים, בהם אישור של רשות התחרות
קרן קדמה רוכשת את המתחרה של רימוני הבורסאית בתחום הפלסטיק. ל"כלכליסט" נודע כי קדמה חתמה על עסקה שטרם הושלמה, לרכישת מלוא 100% מניותיה של זריחה חלאבין, חברה משפחתית בתחום הזרקת הפלסטיק.
שווי החברה והרכישה עומד על כ־200 מיליון שקל, והיא ממתינה לאישורים רגולטוריים שונים, בראשם אישור של רשות התחרות. קבוצת זריחה הוקמה ב־1967 בידי ברוך חלאבין כמפעל להזרקות פלסטיק מתוחכמות, ולאורך השנים התפתחה לכמה אתרי ייצור בארץ ובעולם. חלאבין הלך לעולמו ואת החברה מנהל חתנו אודי בלגה שגם מנהל את המו"מ מול קדמה.
בארץ החברה פועלת בשני אתרים מרכזיים, באזור התעשייה מעלות תרשיחא ובאזור התעשייה ברקן - שבהם היא מעסיקה 300 עובדים. החברה גם מחזיקה באתר ייצור בסין. שבו היא מעסיקה 30 עובדים. המפעל במעלות מייצר, בין השאר, את המרכיבים הפלסטיים של מדפסות Stratasys המיוצרות בישראל. לצדו פועלות חטיבת הנדסה לחלקי מתכת הפועלת בישראל ובסין, חטיבת הנדסת ייצור לתכנון ובניית תבניות להזרקה פלסטית וחברת ההפצה
Dr. Byte, המפיצה מוצרים חשמליים לוועדי עובדים ורשתות הפצה גדולות. הכנסות הקבוצה מוערכות ב־50 מיליון שקל וה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) מוערך ב־25 מיליון שקל.
לפי האתר של קבוצת זריחה, היא "מספקת את כל שירותי התכנון, הפיתוח והייצור של מוצרים ותבניות להזרקות פלסטיק, לרבות טכנולוגיות צביעה ודפוס מהמתקדמות בעולם, ייצור ועיבוד כל סוגי המתכות, פיתוח וייצור מוצרים היברידיים המשלבים פלסטיק, גומי, מתכת והרכבות אלקטרוניקה". השירותים של החברה ללקוחות נעים החל משלב הקונספט דרך הפיתוח, ייצור התבניות, ייצור אב־טיפוס, ועד לייצור והרכבות המוצר המוגמר. לקוחות החברה באים מהתעשיות הביטחוניות, הרפואיות האופטיות, תעשיית הרכב, תקשורת ולוויינים, חקלאות ומים ומכשור קוסמטי. החברה מתגאה בהרכבת 500 תבניות הזרקה מדי שנה. הפיתוח נעשה בארץ והייצור בישראל ובמפעל החברה בסין.
המשפחה החלה לבחון כמה אפשרויות בשנה וחצי האחרונות, כולל מכירת החברה אחרי שקיבלה התעניינות מכמה גורמים. המגעים מול קדמה שפעילה בחברות בתחום התעשייה והקמעונאות בעיקר היו האפקטיביים ביותר והצדדים הגיעו לחתימה על הסכם הרכישה לפני כמה שבועות.
הקבוצה כוללת חמש חברות, בהן בולטת חברת אלקטו־גליל שהמפעל שלה בקריית שמונה מעסיק כ־100 עובדים והיה בעבר בבעלות תדיראן תקשורת, ובשנת 2000 מוזג לתוך חברת ECI. ב־2006 החליטה ECI למכור את תשתיות הייצור שלה והמפעל בקריית־שמונה נמכר לקבוצת זריחה. הוא מייצר בין היתר את כל הצמות עבור מטוסי המנהלים של התעשייה האווירית, ומשמש כספק של אלביט ורפאל.
רקע על תחום הזרקת הפלסטיק בארץ ניתן לקבל מדו"חותיה של רימוני הציבורית שהיא גדולה אך במעט מזריחה. בעשור האחרון, כתבה רימוני בדו"חות 2021, חלה צמיחה בענף כתוצאה מעלייה בצריכת מוצרי פלסטיק בארץ ובעולם בתחומים שונים. במקביל, הגלובליזציה הביאה להעברה של הייצור למזרח הרחוק שם הייצור זול יותר מישראל ואירופה. מנגד עליית מחירי חומרי הגלם כמו פוליסטרין ופוליאתילן עלולה לגרום לשחיקה ברווחי החברות בתחום. כמו כן מ־2021 קיים מחסור עולמי בחומרי גלם ועלויות ההובלה שגדלו, מגדילות את הוצאות החברות.
קרן ההשקעות קדמה קפיטל, שמנהלים אורי עינן, גלעד הלוי וגלעד שביט, מנהלת כמיליארד שקל בשתי קרנות. בין ההשקעות שביצעה קדמה ניתן למנות את ההשקעה ביקבי כרמל, חברת כוח האדם דנאל (שנמכרה ל־DBSI), ברנד תעשיות, קווליטסט (שנמכרה לקרן הבינלאומית מרלין), רשת ACE עשה זאת בעצמך, אוטו דיפו, מגדלת הפטריות מרינה (שנמכרה לקרן סקיי), גיל קאר וקבוצת ש.א.ל. לפני כשנה רכשה הקרן 55% מחברת סי־דאטה, יבואנית גדולה של מוצרי מחשוב וציוד היקפי.
בפברואר השנה רכשה קדמה, דרך אייס, את קבוצת ביתילי ב־100 מיליון שקל. באפריל האחרון מיזגה קדמה את יקבי כרמל עם כלל משקאות הציבורית, בעלת מניות המיעוט ביפאורה, לפי שווי 840 מיליון שקל.