"אנחנו לא במצב נורמלי והשווקים מגיבים באגרסיביות"
"אנחנו לא במצב נורמלי והשווקים מגיבים באגרסיביות"
אילנית שרף, מנהלת המחקר של פסגות, התייחסה לחשש מהתפשטות האומיקרון, שהוביל למחיקה של 19.5 מיליארד שקל משוויין של מניות הבורסה המקומית ביום אחד. חברות האנרגיה והנדל"ן הובילו את הירידות
שתי סערות נחתו אתמול על הבורסה בתל אביב: אחת פיזית — בדמות סופת "כרמל", שכללה רוחות חזקות וגשמים עזים, והשנייה בדמות חששות המשקיעים מהשלכות מוטציית האומיקרון. נראה כי החשש מכניסה לסגרים, שתודלק מפחדים לנוכח הסגרים ההדוקים שאליהם נכנסות חלק ממדינות אירופה, הוביל לצניחות חדות בבורסה.
באירופה, המדינות הגדולות נערכות לגל של מגבלות לנוכח התפשטות הזן החדש. בהולנד חזרו התושבים לסגר הדוק לקראת חג המולד, שצפוי להימשך עד אמצע ינואר. בגרמניה הוטל איסור על הגעת מבקרים מבריטניה, למעט אזרחים גרמנים שחוזרים הביתה. על כל החוזרים מחו"ל הטילו בגרמניה בידוד של 14 יום, מבלי קשר למידת החיסון שלהם. מגבלות על נוסעים הוטלו גם בדנמרק, נורבגיה וצרפת. בהתאם, הבורסות באירופה
נסחרו אתמול אחר הצהריים בירידות חדות יחסית. מדד הדקס הגרמני ירד ב־1.8%, מדד הפוטסי הלונדוני ירד ב־1.1% ומדד הקאק־40 הפריזאי ירד ב־1%.
בישראל, מדד ת"א־35, מדד הדגל שבו נמצאות החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בבורסה המקומית, פתח את יום המסחר בירידות שהעמיקו אל מתחת ל־2%. בהמשך יום המסחר הירידות התמתנו והסתכמו ב־1.4%. מדד ת"א־125 ירד בשיעור חד יותר וירד ב־1.7%.
הדולר עלה, הנפט צנח
בקרב המדדים הובילו את הירידות מדד ת"א־בנייה, שירד ב־3.6%, ואחריו מדד ת"א־נפט וגז שנפל ב־3.4%. מדד ת"א־ביטוח ירד ב־2.5%. מדדי הנדל"ן השונים רשמו גם הם ירידות חדות. מדד ת"א־נדל"ן ירד ב־2.4%, מדד מניב ישראל ירד ב־2% ומדד מניב חו"ל ירד ב־1.7%. מדד המניות הכללי בבורסה נסחר אתמול בירידה של 1.8%. שווי כלל המניות בבורסה עמד אתמול בתום המסחר על 1.06 טריליון שקל, והירידות מחקו כ־19.5 מיליארד שקל אתמול. מדד הפחד, מדד ויקס ת"א, קפץ ב־31% ל־18.3 נקודות, אך הוא עדיין רחוק מאוד מ"פסגת הפחד" במרץ 2020, עם פרוץ המגיפה אז חצה את רף 83 הנקודות.
בקרב החברות במדד ת"א־125, 12 מניות חתמו את היום בעלייה, לעומת 118 מניות שירדו. העליות הבולטות היו של בראק אן.וי, המחזיקה בנדל"ן מניב בחו"ל, שעלתה ב־2.1%, ודניה סיבוס שעלתה ב־1.8%. מנגד, סקטור הנדל"ן כיכב גם בירידות. מניית ישראל קנדה נפלה ב־5.3% וזו של אפריקה מגורים ב־5.2%. בתחתית מדד ת"א־125 היתה מניית קבוצת דלק, שצנחה ב־6.2%, סמוך לה נמצאת מניית הבורסה עצמה, שירדה ב־5.5%. מניות פתאל אחזקות הפועלת בתחום המלונאות ירדו גם כן בשיעור חד של 5%.
גם הדולר האמריקאי הגיב בצורה חדה לטלטלות. הוא עלה ב־1.19% ושערו היציג נקבע על 3.152 שקלים אתמול. השקל נחלש גם ביחס ליורו, שעלה לעומתו ב־0.66% ל־3.552 שקלים וביחס לליש"ט, שעלה ב־0.18% ל־4.16 שקלים. הסיבה העיקרית לעליות בשערי המט"ח מול השקל נובעת בדרך כלל מצעדי הגנה שנוקטים בהם הגופים המוסדיים במצבים מעין אלה. הם לא אחת רוכשים דולרים, כשהבורסה בתל אביב נופלת בשיעורים חדים, בין היתר כדי להתכונן לגל של מימושים בקרב המשקיעים וגם בכדי לשמור או לגדר את שאר הפוזיציות שלהם.
אחד הגורמים שהושפעו יותר מכל מהחשש הגלובלי לכניסה לסגרים הוא מחיר הנפט. החוזים העתידיים נסחרו אתמול בירידה של 4.3% ל־67.8 דולר לחבית. לפני כחודשיים, ב־22 באוקטובר עמד הנפט על מחיר של 82.8 דולר לחבית. הירידה החדה במחירי הנפט פגעה במיוחד במניות האנרגיה. מעבר למניות קבוצת דלק שהובילה את טבלת הירידות, בלטו לשלילה מניית אנרג'יאן, שירדה ב־3.7% ומניית נפטא שירדה ב־3.5%.
חמש המניות שריכזו אתמול את המחזורים הגדולים ביותר בבורסה, יותר מ־50 מיליון שקל לכל אחת, היו של הבנקים הפועלים, לאומי ודיסקונט, ושל קבוצת דלק ואיי.סי. אל (לשעבר כיל).
"יש היסטריה קלה בשוק"
ערן יונגר, מנהל מחלקת המחקר במיטב דש ברוקראז', אמר כי "יש כאן איזושהי היסטריה קלה בשווקים. אנחנו עדים לתגובה חריפה להתפשטות זן האומיקרון. במהלך הגל הרביעי לא ראינו את מדינת ישראל נכנסת לסגר, ולא נרשמו תגובות חריפות מבחינת הכלכלה, כפי שראינו כתוצאה מהגל הראשון, השני והשלישי. היות והגל הרביעי עבר 'די בסדר' מבחינת הפעילות העסקית, אנחנו מקווים שגם הגל החמישי יעבור פחות או יותר בצורה יותר קלה".
יש סקטורים שחוטפים יותר?
"המדדים שיורדים בשיעורים החדים ביותר הם מדדי הנדל"ן והביטוח. ראינו בתקופות שבהן היו הסגרים השפעות על מדדים, כגון מדד הנדל"ן המניב, שכולל את חברות הקניונים. אני חושב שאנחנו יכולים לראות בתוך הסקטורים מניות שמושפעות קצת יותר מהמצב. למשל מניות בזן — של בית הזיקוק בחיפה, ופז שמחזיקה ברשת תחנות הדלק, שיורדות בשיעורים של 3% ו־%3.5, משום שיש להן קשר יותר הדוק לסגרים, שמובילים לנסיעות פחותות למקום העבודה".
"השווקים ברמות גבוהות"
אילנית שרף, מנהלת המחקר של בית ההשקעות פסגות, מציינת כי "השווקים אף פעם לא הולכים בכיוון אחד. לפעמים יש מצבים של ירידות, גם בתקופות שבהם השווקים עולים. כרגע, מה שמזיז את השווקים זה ההתפשטות האומיקרון באירופה בעיקר, והחשש הכבד שזה ישפיע עוד פעם בצורה לא טובה על הכלכלות. החשש הוא בהיבט של שיבושים בנושא האספקה, שיבוש בפעילות במפעלים, שיבושים של אוניות וכיוצא בזה".
ככלל, מציינת שרף כי "כבר היינו בסרט הזה, וכיום השווקים לא נמצאים ברמות נמוכות, אלא הגיעו לרמות מאוד גבוהות. זה מימוש שנראה עם סיבה מאוד הגיונית. הירידות לא התחילו ביום ראשון השבוע. הן התחילו במזרח הרחוק ושם היו ירידות חדות, אחר כך המשיכו לישראל ואירופה. בצהריים אתמול (שני) ראינו באירופה התמתנות, ייתכן עקב הודעה שיצאה מחברת מודרנה. אבל אנחנו לא במצב נורמלי, יש חששות מאוד כבדים. יש חשש לעליית ריבית, שהיא לא בהכרח טובה לשווקי המניות, בטח לא כשהן ברמות גבוהות ויש מניות מאוד מנופחות".
מתי אפשר יהיה להגיד שיש שינוי מגמה בשווקים?
"אנחנו לא יודעים לתזמן את השווקים, זו קלישאה שהיא אמיתית. אנחנו לא יודעים להגיד שאחרי ירידה של 10% השווקים יחזרו ויתקנו וגם לא אחרי ירידה של 5%. הרבה פעמים יש חוסר מתאם בין תמחור השווקים למודלים כלכליים. אנחנו בתקופה ארוכה של 'אובר־שוטינג' מטורף במניות הטכנולוגיה. במשך חצי השנה האחרונה ראינו ירידות של 50% בחלק מהן בגלל אותה הערכת יתר. לכן, בתקופה כזאת, שהיא כל כך מאתגרת, קשה להעריך. אם יגידו שהאומיקרון לא הולך לשבש את הכלכלות, והוא מוטציה פשוטה ושהתחלואה ממנו יחסית נמוכה, זה ירגיע את הזירה. אז כמובן שהשווקים יכולים מהר מאוד לחזור לעליות. אבל צריך לקחת בחשבון שאנחנו נמצאים בנקודה של חוסר איזון כלכלי. אנחנו לא במצב נורמלי, אלא במצב א־נורמלי. תגובות השווקים קצת יותר אגרסיביות לשני הצדדים".