המתח בין בייג'ינג לוושינגטון: ענקית הנפט הסינית פטרוצ'יינה בדרך להימחק מוול סטריט
המתח בין בייג'ינג לוושינגטון: ענקית הנפט הסינית פטרוצ'יינה בדרך להימחק מוול סטריט
חברת PetroChina, ששווייה בניו יורק 134 מיליארד דולר, ושלוש חברות סיניות נוספות מתכוונות בתוך חודש להוציא מרצונן את אחזקותיהן מהמסחר בבורסות ניו יורק; זאת לפני שהרשות לני"ע האמריקאית תאלצן לעשות כך; ה-SEC הזהיר מאות חברות סיניות שנסחרות בארצות הברית כי עד 2024 הן בסכנה להימחק אם לא ייענו לדרישות הרגולטוריות
היום הודיעו ארבע חברות סיניות שנסחרות בבורסות ניו יורק על כוונתן למחוק את מניותיהן מהמסחר מרצונן, בטרם יאלצן ה-SEC (רשות ני"ע האמריקאית) למחוק אותן, כך פורסם באתר MarketWatch.
מדובר בחברות הבאות – ענקית הנפט PetroChina, סימול מניה PTR, ששווייה 134 מיליארד דולר – והיא נופלת עתה בטרום מסחר ב-8%. היא נסחרת גם בשנגחאי ובהונג קונג; חברת הביטוח China Life Insurance, סימול מניה LFC, ששווייה 96 מיליארד דולר; תאגיד הדלק והכימיקלים של סין Sinopec, סימול מניה SHI, ששוויו 3.9 מיליארד דולר; ו- China Petroleum & Chemical Corp and Aluminum Corpסימול מניה ACH, ששוויו 10.4 מיליארד דולר.
החברות הללו הודיעו היום בנפרד על כוונתן להימחק מהמסחר בניו יורק, כבר בסוף החודש הנוכחי, ולכל היותר בתחילת החודש הבא. חברת הסחר המקוון עליבאבא, ששווייה בניו יורק 251 מיליארד דולר, וחברות טכנולוגיה סיניות אחרות בוול סטריט לא הוציאו הודעה דומה.
הודעתן של ארבע החברות מגיעה לאחר שה-SEC הזהיר מאות חברות סיניות שנסחרות בוול סטריט כי הן בסכנה להימחק מהמסחר עד שנת 2024, אם לא ישתפו פעולה עם חוקי הרשות, שכוללים בדיקת נאותות.
בבייג'ינג אמרו בתגובה כי המהלך של אותן חברות נובע מהחלטה עסקית גרידא: "רישום למסחר ומחיקה ממנו שכיחים מאוד בשוקי ההון. ולפי הודעת אותן חברות, הן כן עמדו בחוקים וברגולציות שנדרשים בארצות הברית מאז שנרשמו שם למסחר, וההחלטה להימחק נובעת אך ורק משיקולים עסקיים שלהן. החברות הללו רשומות במספר שוקי הון בעולם, ורק חלק קטן מהונן רשום בארצות הברית".
המתח בין בייג'ינג לוושינגטון גבר בעת האחרונה בשל ביקור יו"ר בית הנבחרים האמריקאי ננסי פלוסי בטייוואן, ביקור אליו מתנגדת סין שטוענת כי טייוואן מהווה חלק מריבונותה, ואף הודיעה כי למהלך יהיו השלכות משמעותיות. "הצבא לא יישב בחיבוק ידיים", הודיעה בייג'ינג לפני יותר משבוע בעת ביקורה של פלוסי.
לפני שנה הודיעה הרשות לני"ע בארצות הברית כי תדרוש חשיפה מלאה יותר של מידע מחברות שרשומות בסין ומעוניינות להנפיק מניות ולגייס כסף ממשקיעים אמריקאים.
ברקע, אותן חברות נמצאות תחת פיקוח הדוק של בייג'ינג, כפי שנוכחנו לדעת מדוגמאות כמו דידי ועליבאבא, והמשקיעים האמריקאים שרוכשים מניות של אותן חברות שרשומות בסין לא תמיד מודעים לסיכון שמהווה בייג'ינג להשקעה שלהם, כך ציינו ב-SEC.
המהלך סימן הקשחה ברורה מצד הרגולטור האמריקאי, שנאבק במשך שנים מול חברות מסין שאינן ששות לחשוף מידע בהתאם לסטנדרטים בארצות הברית.