מי עוקב אחריי? השקל ממשיך להיצמד למגמה בוול סטריט, והיום נחלש
מי עוקב אחריי? השקל ממשיך להיצמד למגמה בוול סטריט, והיום נחלש
הדולר מזנק ב-0.8% ונסחר תמורת 3.35 שקלים, אחרי נסיגה אמש בבורסות בניו יורק; רונן מנחם, כלכלן ראשי במזרחי טפחות: "המטבע הישראלי ממשיך 'לעקוב' אחר התנודתיות בשוקי המניות של ארה"ב - התנודתיות תגדל לקראת הדוח החשוב שיפורסם מחר בארה"ב – דוח התעסוקה לחודש מאי"
השקל נחלש היום לעומת המטבעות העיקריים, ביום נוסף שבו המטבע הישראלי עוקב אחרי המגמה בוול סטריט, שם נרשמו אמש ירידות. על כן הדולר קופץ ב-0.8% ונסחר תמורת 3.35 שקלים, היורו מטפס ב-0.2% ל-3.57 שקלים.
רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות: "הבוקר אנו עדים לפיחות חוזר של השקל. בכך ממשיך המטבע הישראלי 'לעקוב' אחר התנודתיות בשוקי המניות של ארה"ב. עם זאת, יצוין כי תשואות הפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב שבו לעלות ביומיים האחרונים. אתמול תרמו לכך נתונים כלכליים חזקים, יחסית (ובראשם עלייה מפתיעה של מדד מנהלי הרכש). כמו כן, התנודתיות תגדל לקראת הדוח החשוב שיפורסם מחר בארה"ב – דוח התעסוקה לחודש מאי".
לדברי מנחם, "אם הנתון שיתפרסם יהיה חזק מהצפוי (כרגע מדובר על תוספת של 325,000 מקומות עבודה), יהיה לפד 'קייס' חזק יותר לשתי העלאות הריבית בשיעור מצטבר של אחוז שהוא מתכנן לחודשיים הקרובים. זאת משום שהפד טוען ששוק העבודה מתוח ומשקף תעסוקה מלאה.
מנחם מציין עוד כי "בתוך כך, בכיר בבנק המרכזי של אירופה תמך בהעלאת ריבית של 25 נ"ב ביולי ועוד אחת של 50 נ"ב בספטמבר. אמירה זו מאותתת שכריסטין לגארד ועמיתיה יתמקדו בעליית האינפלציה (במיוחד כעת לאחר ההחלטה לצמצם כמעט לחלוטין את ייבוא הנפט מרוסיה) ופחות בהאטה הכלכלית. אם כך יהיה, דיפרנציאל הריביות בין ארה"ב וגוש האירו לבין השקל עשוי לגדול (בהנחה שבנק ישראל יסתפק בהעלאות ריבית של 25 נ"ב)".
לסיום אמר מנחם כי "לכך יש להוסיף קשיים נוספים מדי יום בתפקוד הממשלה בישראל ואפשרות שתצטרך להגדיל הוצאות על מנת ליישם את מדיניותה הכלכלית. על רקע זה, במבט לטווח הקצר, יש כנראה יותר סיכוי לפיחות (קל) של השקל, מאשר ייסוף. עם זאת, התנודתיות שאנו חווים בתקופה האחרונה תימשך כנראה וכך גם המתאם בינה לבין תנודות שוקי המניות בחו"ל".
בשוק המט"ח העולמי, הדולר רושם מסחר יציב לעומת סל 6 המטבעות העיקריים, אך בולט לעומת הין היפני לשיא של שלושה שבועות, מעל ל-130 ין לדולר ומתקרב חזרה לרמה הגבוהה שלו מזה שני עשורים לעומת המטבע היפני - בתחילת מאי טיפס הדולר עד ל-131.34 ין לדולר לשיא של 20 שנה. כבר באפריל הגיע הדולר לשיא של שני עשורים לעומת הין, ומאז המשיך להתחזק לשיאים חדשים מול מקבילו היפני.
רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות: "היין מצטרף לשורת מטבעות שנחלשים כנגד הדולר לקראת מהלך מזורז של העלאת ריבית, המעלה את קרנו של המטבע האמריקאי. עם זאת, המקרה של היין מעניין יותר, בהיותו מטבע חוף מבטחים מקובל בעתות אי וודאות גאו-פוליטית, כפי שאנו נמצאים כיום, בצל מלחמת רוסיה – אוקראינה. כלומר, חולשת היין מתרחשת על אף הביקוש הפוטנציאלי כמטבע מקלט".
לדברי מנחם, "הדבר קורה, בין השאר, עקב נקודה אחרת שמייחדת את היין וקשורה למדיניות המוניטרית הננקטת במדינה: יחד עם הריבית האפסית (עומדת על -0.1 אחוז כבר 6 שנים, ללא קשר לקורונה, שהחלה 4 שנים אחר כך) גם תשואת הפדיון על איגרת החוב הממשלתית נרכשת בהיקפים גדולים על ידי הבנק המרכזי של יפן, Bank of Japan, כך שתשואת הפדיון שלה מקובעת, למעשה, על אפס אחוז. מדיניות זו עומדת, כמובן, בניגוד גמור לתשואות הפדיון על אג"ח של מדינות מפותחות אחרות, שעולות כיום במהירות בהתאם לכוחות השוק ולקראת העלאות הריבית הבאות. כלומר, חולשת היין בסיסית יותר ולא בכדי צלל לשפל של 20 שנים כנגד הדולר".