בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב הסתבכה עם רשות ני"ע האמריקאית
בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב הסתבכה עם רשות ני"ע האמריקאית
קוינבייס נחשדת על ידי רשות ניירות ערך בארה"ב כי אפשרה ללקוחותיה לסחור בנכסים דיגיטליים שהיו אמורים להיות רשומים כני"ע. בבורסה יצאו למתקפה: "קוינבייס לא רושמת למסחר ניירות ערך. סוף הסיפור"
בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב קוינבייס (Coinbase) עומדת בפני חקירה של רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) שתבחן אם הבורסה אפשרה ללקוחותיה לסחור בנכסים דיגיטליים שהיו אמורים להיות רשומים כניירות ערך. השאלה אם נכס קריפטוגרפי אמור או לא להיות רשום כנייר ערך, מעסיקה מאוד רגולטורים ברחבי העולם. ב־SEC נוטים להאמין כי כמעט כל מטבעות הקריפטו מייצגים ניירות ערך. עם זאת, פיקוח אינו פשוט או ברור מאליו, וזו דווקא קוינבייס שהעניקה לרשות, שלא בכוונה, את הפתח הקטן שהיתה זקוקה לו כדי להתחיל לפקח.
הכל התחיל משמועות סביב פלטפורמת המסחר בקוינבייס כי מתבצע סחר באמצעות מידע פנים לא תקין של עובדיה. אלה היו בעיקר שמועות בין משפיעני קריפטו שונים ברשתות החברתיות, אבל באפריל החליטה קוינבייס לחקור את הנושא וגילתה כי ייתכן שנכון הדבר. החברה העבירה את המידע לרשויות, והחודש הוכרז כי הוגשו כתבי אישום נגד שלושה - עובד חברה ושני שותפיו - על סחר באמצעות שימוש במידע פנים.
לפי כתב האישום, מנהל המוצר היה נוהג למסור לשותפיו מידע על מטבעות חדשים שצפויים להיכנס למסחר בפלטפורמה. אלה רכשו מטבעות לפני ההודעה במחיר נמוך - ואז מכרו אותם אחרי ההודעה תוך גריפת רווחים אסורים. השלושה ביצעו 14 עסקאות שונות ב־25 נכסים והרוויחו 1.5 מיליון דולר.
אבל לא הכל היה ורוד לקוינבייס מאחר שהאישום שהוגש לא היה האישום שדמיינו לעצמם. הבעיה היא שתשעה מתוך 25 הנכסים מוגדרים בכתב האישום כני"ע אך מטבעות אלה לא היו רשומים ככאלה. המשמעות הנגזרת מכך היא שקוינבייס אפשרה מסחר בניירות ערך אף שאלה לא היו רשומים ככאלה - מה שמעלה את השאלה: האם קוינבייס מנהלת בורסת ני"ע לא חוקית?
באופן מתבקש, בקוינבייס התפלצו. פול גראול, היועץ המשפטי של החברה, תמצת היטב את התחושה הקולקטיבית בבלוג זועם שכותרתו: "קוינבייס לא רושמת למסחר ניירות ערך. סוף הסיפור". הוא הסביר כי שבעה מתוך תשעת הנכסים הכלולים בהאשמות של ה־SEC רשומים בפלטפורמה של קוינבייס, אך אף מהם אינו ני"ע. "במקום לנהל איתנו דיאלוג לגבי שבעת הנכסים בפלטפורמה שלנו, ה־SEC קפץ ישירות לליטיגציה... אנו חוששים שכתבי האישום מצביעים על כך של־SEC יש מעט עניין בתפקיד הבסיסי ביותר של הרגולטורים", כתב גראול.
הדרמה האחרונה לא יכולה היתה להגיע בזמן גרוע מכך עבור קוינבייס. בורסת הקריפטו, הראשונה להירשם למסחר, הודפת מאז מאי שמועות עיקשות שהיא מצויה על סף פשיטת רגל. מצבה הכה שברירי ריסק את מנייתה בחצי השנה האחרונה ביותר מ־60%, ונכון לאתמול היא נסחרה לפי שווי של 14 מיליארד דולר. בשיאה, באפריל 2021 כאשר נרשמה לנאסד"ק, נסחרה החברה תמורת 84 מיליארד דולר.
בשבועות האחרונים יודע שוק הקריפטו נפילות גדולות שכללו התפרקות מוחלטת של עסקים גדולים ודומיננטיים. לפחות עשר חברות הלוואות קריפטו הודיעו בחודש האחרון על הקפאת כל המשיכות וההעברות של לקוחות או ממש על פשיטת רגל, בהן גם חברת צלזיוס הישראלית־אמריקאית. בורסות קריפטו, לעומת זאת, נראות יציבות יחסית בתקופה סוערת זו, עם כמה חברות חריגות שהודיעו על פיטורים - בהן קוינבייס שהודיעה ביוני על פיטורים של 18% מכוח האדם שלה ומשכה הצעות לעובדים פוטנציאליים שכבר הגיעה עמם להסכמות.
במאי, כשניהול הסיכונים הבעייתי של חברות שונות החל להיחשף ולקרוס, פרסמה קוינבייס כחלק מחובותיה מסמך ניהול סיכונים. בחברה ציינו, בין היתר, כי במקרה של פשיטת רגל, נכסי לקוחות שמוחזקים על ידי הבורסה יכולים להיחשב כרכוש אם יתקיים הליך פשיטת רגל. "מכיוון שנכסי קריפטו המוחזקים במשמורת עשויים להיחשב כרכוש של עיזבון פשיטת רגל, במקרה של פשיטת רגל, נכסי הקריפטו שאנו מחזיקים בשם לקוחותינו עשויים להיות כפופים להליכי פשיטת רגל, ולקוחות כאלה יכולים להיות מטופלים כנושים לא מובטחים שלנו", כתבה קוינבייס במסמך.
השפה שבה השתמשה (לקוחות קטנים בשוק נהפכו פתאום לנושים לא מבוטחים של חברות רבות) כמו גם העיתוי שבו פרסמה את המסמך יצרו גל של שמועות. הגל היה כה עז שהמנכ"ל והמייסד של החברה, בריאן ארמסטרונג, נאלץ לצייץ בטוויטר את המסר: "אין לנו סיכון לפשיטת רגל". הערות אלה לא הרגיעו את השוק, במיוחד לא כשזה מגיע מחברה שאצלה במשמורת - לפי דיווחיה האחרונים - נכסים בשווי של 256 מיליארד דולר.
קוינבייס מתקשה להתגבר על השמועות
הסנטימנט השלילי בשוק הקריפטו המבוסס על הידיעה כי בפלטפורמות רבות נכסי לקוחות אובדים יחד עם פשיטות הרגל הוביל משתמשים למשוך את הנכסים שלהם מפלטפורמות מעוררות חשד. בקוינבייס הבינו זאת, וכדי להתגבר על השמועות ניסו עוד לחזק אמון באמצעות הודעה באתר החברה. "אמל"ק: הכספים שלך בקוינבייס מוגנים, מאובטחים ושלך", כתבו ופירטו: "ייתכן ששמעת רעש לגבי מי הבעלים של הנכסים שלך ואילו טענות עשויות להיות לנושי קוינבייס. האמת היא שהנכסים שלך הם... הנכסים שלך. לא שלנו או של אף אחד אחר".
האפיזודה סביב קוינבייס לא נרגעה והיתה כה משמעותית בשוק, שצלזיוס ציינה אותם במסמכים שהגישה לבית המשפט בתחילת יולי כאירוע תורם לקריסתה. קוינבייס פרסמה בתגובה עוד פוסט שבו העידה כי אין לה ולא היה לה קשר לכל חברות הקריפטו במצוקה. שבוע מאוחר יותר הודיעה קוינבייס על סגירתו המיידית (הזמנית) של ה־Affiliate Program - תוכנית שותפים שמעניקה עמלות למשפיעני רשת שונים שמצליחים לגייס לקוחות חדשים. "זו לא היתה החלטה קלה, והיא גם לא התקבלה בקלות ראש", כתבה החברה במייל למשתתפים בתוכנית, "אבל בגלל תנאי שוק הקריפטו והתחזית לשארית 2022, קוינבייס לא מסוגלת להמשיך לתמוך בטראפיק מתומרץ".
בתגובה לאירועים אלה, התגברו השמועות על פשיטת הרגל הקרובה של החברה, ושוב היא והמנכ"ל ארמסטרונג פנו להרגיע את הרוחות, רק כדי להיתקל בבשורות רעות מצד המתחרים והרשויות. זמן קצר אחרי סגירת התוכנית, הודיעה בייננס (Binance), הבורסה המתחרה הגדולה בעולם, כי השלוחה האמריקאית שלה תפתח תוכנית שותפים דומה. "התוכנית היא דוגמה לכך שהחברה נשענת פנימה בזמן שמתחרים ועמיתים נסוגים לאחור בסביבת השוק הנוכחית", הודיעה בייננס.
ואז הגיעו דיווחים כי הוגש כתב אישום על הונאה בניירות ערך נגד מנהל מוצר בקוינבייס, ודיווחים על חקירה על עסקיה של קוינבייס עצמה שהנחיתו מהלומה גדולה נוספת ומצלצלת. הפעם נראה כי לא יעזרו עוד בלוגים כועסים או ציוצים של מנהלים. החברה תצטרך לעמוד בפני מה שכל חברה שמנהלת נכסים בשווי רבע טריליון דולר צריכה לעמוד - פיקוח. עדיף היה אם היו חוסכים את אי־הנעימות ופשוט היו מקשיבים למה שאמר בספטמבר יו"ר ה־SEC גארי גנסלר בשימוע בפני הקונגרס שלפיו בורסות כמו קוינבייס צריכות להירשם כבורסות למסחר בני"ע.