סגור
 שמואל שמוליק רופא מנכ"ל ריט 1
שמוליק רופא מנכ"ל ריט 1 (צילום: נטי לוי)

ריט 1 נהנתה משיעורי תפוסה גבוהים במשרדים ומהתאוששות המסחר

ההכנסות התפעוליות של קרן הריט לנדל"ן מניב מנכסיה הזהים עלו ברבעון השלישי ב-6% ל-113 מיליון שקל; אכלוס מגדל אינפיניטי ברעננה והמרלו"ג בהרטוב הוסיפו הכנסות, והרווח התזרימי עלה ב-18% ל-88 מיליון שקל; הקרן שוב העלתה את התחזית השנתית

שיעורי תפוסה גבוהים בנכסים הקיימים, השפעת המדד שעלה, ואכלוס נכסים חדשים הובילו את ריט 1, קרן הריט לנדל"ן מניב, לשיפור במדדים התפעוליים. בהשפעת אלה, ויחד עם עלייה בהכנסות מנכסי המסחר והחניונים, גם התחזית לסוף השנה עודכנה מעלה.
ה-NOI (הכנסות תפעוליות נטו) של קרן הריט לנדל"ן מניב הגיע ברבעון ל-126 מיליון שקל, תוך שיפור של 18% ביחס לרבעון המקביל אשתקד (ושל 6% ביחס לרבעון הקודם).
מתוכם, ה-NOI מהנכסים הזהים, אלה שהושכרו והניבו גם ברבעון המקביל – שהסתיים עוד לפני המלחמה - היה 113 מיליון שקל, ועלה ב-6% ביחס אליו. זאת בהשפעת המדד שעלה, בעיקר על נכסי המשרדים, והכנסות גבוהות מעבר למדד בנכסי המסחר והחניונים.
לכך הוסיפה הקרן 13 מיליון שקל מנכסים שאכלסה או רכשה. בעיקר מדובר במגדל אינפיניטי ברעננה, שבו 61 אלף מ"ר, שהקמתו הסתיימה באוגוסט שעבר ושיעור השיווק בו מגיע ל-69%, ומרלו"ג בבית שמש שהקמתו הושלמה גם כן באוגוסט ומאוכלס ב-91%.
בהשפעת השיפור ב-NOI גם ה-FFO (תזרים המזומנים מפעילות ריאלית) עלה ב-18% ל-88 מיליון שקל. ה-FFO הוא המדד המקובל לבחינת רווחיותן של חברות נדל"ן מניב כיוון שמנטרל משתנים חד פעמיים כדוגמת שיערוכים. בסיכום ינואר – ספטמבר עלו ה-NOI וה-FFO ב-11% וב-9%, ל-356 מיליון שקל ול-248 מיליון בהתאמה.
תחום המשרדים, שהוא העיקרי של החברה ואחראי ל-51% משווי הנכסים, הניב NOI של 57 מיליון שקל, 10.5 מיליון שקל יותר מאשר ברבעון המקביל, בעיקר ממגדל אינפיניטי.
בריט 1 ציינו כי בענף המשרדים נמשכים קשיים המתאפיינים בהתמתנות בביקושים והתארכות המגעים להשכרה, לאור המלחמה, המצב הפוליטי וההאטה בהייטק. אך בנכסיה נמשכת יציבות בתפוסה ובשכר הדירה.
מרבית נכסיה היו מאוכלסים בשיעורי תפוסה גבוהים עוד קודם למשבר, כך שרתיעתם של שוכרים מביצוע שינויים וממעבר לנכסים חדשים דווקא מיטיבה עימה. מעבר לכך, רבים מנכסי המשרדים שלה ממוקמים בתל אביב, שהביקושים בה גבוהים מאשר באזורים אחרים.
בנכסיה המסחריים, שהיו אחראים ל-25% מה-NOI הכולל, נרשם שיפור של 10% ב-NOI ביחס לרבעון מקביל ל-31 מיליון שקל. בקרן הסבירו כי בתחום זה, הכולל בעיקר מרכזי קניות פתוחים, ניכרת התאוששות בפעילות, וממנה גם עלייה בפדיונות עד לרמה הדומה לימי טרום המלחמה. כך גם בתחום החניונים, כאשר בשניהם עלה ה-NOI ביחס לרבעון הקודם, השני של 2024, ב-4% וב-12% בהתאמה.
השיפור בתחומים אלה וחידוש הסכמי שכירות בתחום המשרדים הובילו את הקרן לעדכן בפעם השנייה ברציפות כלפי מעלה את תחזיתה לשנה המלאה, ל-NOI של 478 עד 481 מיליון שקל (שיפור של 2% מהתחזית הקודמת) ול-FFO בטווח של 332 – 329 מיליון שקל (שגבוה במעט יותר מ-1% מתחזיתה הקודמת).
למרות היבטים חיוביים אלה ותוספת ה-NOI שמגדל אינפיניטי כבר מניב, נכס זה ופארק אינפיניטי שצמוד אליו מסמלים את הקשיים בשוק המשרדים שעשויים להשפיע על ריט 1 בהמשך. שכן מדובר בנכסים חדשים שאותם מנסה הקרן לאכלס לראשונה והצלחתה בכך עד כה חלקית.
בעוד שבסוף ספטמבר 2023 הגיע שיעור השיווק בשטחי המגדל, שהקמתו הושלמה חודש לפני כן, ל-67%, מאז הוסיפה לכך הקרן 2% בלבד. בשטח פארק אינפינטי, שבו כ-90 אלף מ"ר נוספים ושבו עתידה ריט 1 לסיים עבודות לשיפוץ ושדרוג ברבעון הראשון של 2025, היא אכלסה עד כה 36% משטחיו, תוספת של 4% בלבד ביחס לשטחים ששווקו בו עד לסוף ספטמבר אשתקד.