IDE תקים את מתקן ההתפלה בגליל, לאחר ששפיר וקרן ג'נריישן משכו עתירתן
IDE תקים את מתקן ההתפלה בגליל, לאחר ששפיר וקרן ג'נריישן משכו עתירתן
שפיר וג'נריישן, שעתרו נגד זכיית הנדסת התפלה במכרז, נענו להמלצת בית המשפט וחויבו ב־50 אלף שקל הוצאות. המחלוקת נסבה סביב הפרשנות של העותרות לגבי הצמדת מחירי האנרגיה להפעלת המתקן
נסללה סופית הדרך של חברת הנדסת התפלה (IDE), בהובלת המנכ"ל אבשלום פלבר, להקמת מתקן ההתפלה בגליל המערבי. שפיר הנדסה וקרן ג'נריישן משכו אתמול בהמלצת בית המשפט המחוזי בירושלים את העתירה שהגישו נגד הזכייה של הנדסת התפלה, וחויבו בהוצאות משפט של 50 אלף שקל.
בנובמבר החליטה ועדת המכרזים הבינמשרדית של משרדי האוצר, האנרגיה ורשות המים, לפסול את ההצעה שהגישו שפיר הנדסה הבורסאית וקרן התשתיות ג'נריישן במסגרת המכרז להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי בהיקף של 1.5 מיליארד שקל. הוועדה החליטה להכריז על ההצעה של החברה המתחרה, הנדסת התפלה, כזוכה במכרז.
שפיר וג'נריישן עתרו לבית המשפט בבקשה לבטל את פסילתן ולהחזיר את הנושא לדיון מחודש בוועדת המכרזים. השתיים חלקו על עמדת הוועדה, כי ההצעה שלהן סוטה מהתנאים הבסיסיים של המכרז.
הפער בין שתי ההצעות להקמת המתקן נבע ממחירי האנרגיה שדרושים להפעלתו - נתון משתנה, שלזוכה במכרז אין יכולת לשלוט בו. קרן ג'נריישן ושפיר הנדסה הצמידו את העלות למחירי תעו"ז (תעריף עומס וזמן), תעריפים שהם משתנים בעצמם, בעוד הנדסת התפלה הצמידה את המחיר לדולר. השתיים טענו כי אפשר לפרש את הוראות המכרז באופן נרחב וגמיש, המותיר לה שיקול דעת מלא, הכולל אפשרות להצמדה סלקטיבית לחלק מסוים בתעריף החשמל.
עו"ד עופר צור ייצג את הנדסת התפלה בדיון, ואילו את שפיר וג'נריישן ייצגו כמה עורכי דין ובראשם עו"ד רלי לשם. צור טען כי העותרת כלל לא הצביעה על פגם כלשהו שנפל בהתנהלות הוועדה ובדרך קבלת ההחלטה, ולא כל שכן פגם היורד לשורש ההליך המכרזי והמצדיק את התערבותו של בית המשפט. לדבריו, ועדת המכרזים התנהלה באופן קפדני ומקצועי לעילא, אף מעבר לנורמה המקובלת.
לשם, מצידו, ניסה להגן על עמדת החברות המפסידות ואמר כי "מפרסם המכרז נתן למשתתפים גמישות רבה בבחירת אופציית ההצמדה שהם חושבים שהיא הנכונה ביותר. לפני המשתתף עומדת חשיפת פערי מחירים לאורך 25 השנים, ולמעשה לגרום לו לפשיטת רגל ושהמתקן יפסיק לתפקד".
כאמור, לאור ההצעה של בית המשפט, החליטו שפיר הנדסה וקרן ג'נריישן למשוך את העתירה שלהן, והנדסת התפלה תחל בקרוב בבניית המתקן.
ועדת המכרזים הבין משרדית להתפלת מי ים' טענה, באמצעות עו"ד יואל פוגלמן מפרקליטות מחוז ירושלים, כי דין העתירה להידחות על הסף בין היתר בגלל השיהוי בהגשתה וגם לגופה, תוך חיוב העותרת בהוצאות המדינה. ועדת המכרזים הסבירה כי הצעת שפיר וג'נריישן כללה מנגנון הצמדה החורג מתנאי המכרז הקובעים כי מנגנון ההצמדה בו בחרו שפיר וג'נריישן צריך להתבסס על צריכת האנרגיה הצפויה של מתקן ההתפלה כפי שמפורטת בהצעה הטכנית של המציע. עוד הסבירה ועדת המכרזים כי האופן שבו הוגשה ההצעה סיכלה כל אפשרות להשוות בין ההצעות במכרז, ובכך פגעה בשוויון בין המציעים, וחייבה פסילת ההצעה.
אין זה העימות הראשון בין שתי הקבוצות. במכרז שערכה מקורות בשנה שעברה, על מכירת מתקן ההתפלה באשדוד, זכו שפיר וג'נריישן, שהציעו 900 מיליון שקל בעבורו. הנדסת התפלה טענה שמדובר במחיר מופקע ורמזה כי הציעה מחצית מהסכום. שתי הקבוצות הגיעו לעימות משפטי, שגם מקורות היתה שותפה לו, ובסיום התהליך נותרו שפיר וג'נריישן הזוכות במכרז.