סגור
בית כאל בגבעתיים
בית כאל בגבעתיים (צילום: יובל חן)

האוצר שוקל להאריך לדיסקונט בשנה את המועד למכירת כאל

הבנק אמור למכור את חברת כרטיסי האשראי במהלך השנתיים הקרובות, אך מבקש לבצע את הדחייה על רקע המלחמה והקשיים באישור עסקת ישראכרט-הראל

משרד האוצר עשוי להאריך עבור בנק דיסקונט את המועד למכירת כאל, וזאת בשנה נוספת.
לאחרונה פנה בנק דיסקונט בבקשה להאריך את המועד למכירת כאל אותה על הבנק לבצע במהלך השנתיים הקרובות, וזאת על רקע המלחמה ואי הוודאות בדבר השאלה אם חברות הביטוח יוכלו לרכוש את החברה. גורמים במשרד האוצר מציינים שיש היגיון מסוים בבקשה, והם יבחנו אותה ויחליטו.
לפני שנה החליט שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לקבל את המלצת הצוות המקצועי ולהורות לבנק דיסקונט למכור את חברת כרטיסי האשראי כאל, וזאת בהתאם לחוק שטרום.
במסגרת החוק לדיסקונט יש שלוש שנים לבצע את ההפרדה, ושנה נוספת אם יחליט להנפיק את החברה בבורסה. מאז עברה שנה, כך שנותרו שנתיים למכירת החברה. בשנה החולפת אירועי המהפיכה המשפטית הקשו על קידום עסקאות ומציאת משקיעים בעיקר זרים, שנרתעו מביצוע עסקאות בישראל בשל אי הוודאות. פתיחת המלחמה רק הרעה את המצב.
גורם מרכזי נוסף שנחשב לרוכש פוטנציאלי הן חברות הביטוח. אלא שיש אי ודאות משמעותית בעניין לאור הקשיים של הראל לרכישת חברת כרטיסי האשראי ישראכרט. רשות התחרות הודיעה באחרונה כי יש חשד לפגיעה בתחרות באישור עסקה שכזו, והזמינה את הצדדים לשימוע לפני קבלת החלטה סופית בעניין, וזאת על אף שבשנה שעברה אישרה עסקה דומה של חברת כלל לרכישת מקס. אם רשות התחרות לא תאשר את עסקת הראל- ישראכרט, הרי שסיכוי נמוך שהיא תאשר לחברת ביטוח אחרת לרכוש את כאל. אמנם במקרה שכזה ישראכרט והראל מתכוונות לערער לבית הדין להגבלים, אולם מדובר בהליך ארוך, ועד שיסתיים ספק אם חברת ביטוח אחרת תרצה לרכוש את כאל.
נציין כי לדיסקונט אופציה נוספת של הנפקת כאל בבורסה, כשם שעשה בזמנו בנק הפועלים עם ישראכרט. בתרחיש שכזה ממילא יש לדיסקונט תקופה של שנה נוספת. אלא שבדיסקונט מעדיפים להימנע מאפשרות שכזו, שכן אז הם צפויים לקבל תמורה נמוכה יותר בעבור החזקתם בכאל כי במכירה שכזו אין פרמיית שליטה.
דחייה של מכירת כאל מחייבת אישור הכנסת - אישור לא טריוויאלי בתקופה שכזו לאור האווירה החשדנית והשלילית שיש בכנסת כלפי הבנקים. באחרונה ביקשו הבנקים הארכה של שלושה חודשים מהמועד בו היו אמורים להתחיל לשלוח הודעות ללקוחותיהם על תשלומי העמלות החודשי שלהם. בקשת הדחייה הוגשה בשל המלחמה והמחסור בכוח אדם. על אף שמשרד האוצר הסכים לדחייה, בכנסת הערימו קשיים, וככל הידוע לא צפויה דחייה, והבנקים יצטרכו להתחיל ולשלוח את ההודעות בימים הקרובים.
כאל היא חברת כרטיסי האשראי השנייה בגודלה, אך היא החברה הרווחית ביותר. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה עם רווח של 386 מיליון שקל, ו-230 מיליון שקל בנטרול סעיפים חד פעמיים. בדיסקונט היו רוצים למכור אותה לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל לפחות.