אחרי שנתיים סוערות שהובילו לצלילה בהכנסות וברווח ב-2023, באיי.סי אל בונים על עולם יציב יותר
אחרי שנתיים סוערות שהובילו לצלילה בהכנסות וברווח ב-2023, באיי.סי אל בונים על עולם יציב יותר
יצרנית הכימיקלים סיכמה את השנה החולפת עם הכנסות של 7.5 מיליארד דולר - ירידה לעומת 2022, אך צמיחה של 8% ביחס לשנת 2021 - השוואה שמשקפת תמונה נכונה יותר ברקע הסערות הגיאופוליטיות
יצרנית הכימיקלים איי.סי.אל (לשעבר כיל) היא אמנם אחת החברות הגדולות בישראל עם הכנסות של 7.5 מיליארד דולר ב-2023 ושווי של 23 מיליארד שקל בבורסת תל אביב, אך בשוק העולמי היא שחקנית קטנה למדי.
נתח השוק של איי.סי.אל באשלג, המוצר המרכזי שלה, עומד על כ-7% מהשוק העולמי וככזו היא לא קובעת את המחירים, אלא רוכבת על הטון שקובעות המתחרות הגדולות יותר מקנדה ומבלארוס.
הסערות הגיאופוליטיות של השנתיים האחרונות המחישו את התלות הזאת יותר מאי פעם. אם ב-2022 איי.סי.אל נהנתה משנה חלומית בעקבות הטלת הסנקציות המערביות על רוסיה וגרורותיה שהוציאה מהשוק כ- 40% מההיצע וכתוצאה מכך הקפיצה את מחירי הכימיקלים לשמיים, הרי שככל שהמחירים הלכו והתאזנו בחזרה, כך חזרה גם החברה הישראלית לקרקע המציאות.
על רקע זה, השוואת המספרים שפירסמה איי.סי.אל בדוחות השנתיים שלה ל-2023 לאלו של 2022 אינה מייצגת במיוחד. ההכנסות צנחו מ-10 מיליארד דולר ב-2022 ל-7.5 מיליארד דולר בשנה שעברה, אך אם משווים ל-2021, הרי שמדובר בעלייה של 8%.
אלה קצבי הצמיחה הסבירים יותר של איי.סי.אל, שהיא בסופו של דבר שחקנית בשוק הסחורות שהיקף הביקושים בו אינו תנודתי במיוחד והמשחק הוא במחיר ובמרווח.
ב-2022, בגלל יציאתן של השחקניות הקשורות לרוסיה מהשוק, זינק מחיר האשלג לשיא של כ-600 דולר לטון, אך ככל שחלף הזמן והחברות מצאו דרכים לעקוף את הסנקציות, גם המחירים חזרו לנורמה וב-2023 מחיר האשלג עמד על 345 דולר.
כתוצאה מכך צנח גם הרווח הנקי של איי.סי.אל ב-2023 ל-647 מיליון דולר וזאת לעומת רווח חריג של 2.2 מיליארד דולר שהיא רשמה ב-2022. תזרים המזומנים עמד על 818 מיליון דולר והחברה שילמה דיבידנד של 350 מיליון דולר לבעלי המניות בגין 2023.
בעקבות התנודות החדות ולאור העובדה שגם כיום מגרש המשחקים של איי.סי.אל מאופיין בחוסר וודאות ותנודתיות בגלל עלויות ההובלה הגבוהות בעקבות מתקפות החות'ים על התנועה הימית בתעלת סואץ ומיצרי באב אל מאנדב, החליטו בחברה לעבור למתן תחזיות שנתיות במונחי טון סחורה ולא במונחי הכנסות דולריות.
בחברה צופים כעת כי היקף מכירות האשלג ינוע בין 4.6 מיליון טון ל-4.9 מיליון טון וזאת מתוך שוק כולל של כ-70 מיליון טון.
לשם השוואה, ב-2023 מכרה החברה 4.68 מיליון טון של אשלג וההכנסות מפעילות הגיעו ל-2.2 מיליארד דולר. בסביבת איי.סי.אל מעריכים כי מחירי האשלג עשויים להתעדכן כלפי מעלה בהמשך השנה כדי לגלם את עלויות ההובלה הגבוהות כתוצאה ממעקפים שעושות חלק מהיצרניות כדי להימנע מהאיום החות'י.
אם זה לא היה מספיק, הרי שגם בצורת קשה בסביבת תעלת פנמה הובילה להגבלה משמעותית במספר האוניות החוצות אותה. כאן התקווה היא שוב היצרניות הבלארוסיות והרוסיות שעבורן המחיר הנוכחי של האשלג בשילוב עם עלויות ההובלה, הופך את הפעילות לכמעט הפסדית. כל תוספת של 20 דולר במחיר האשלג, מוסיפה 100 מיליון דולר לרווח EBITDA של החברה הישראלית.
אך לא רק התנודות באשלג מעיקות על איי.סי.אל. בשנה האחרונה היא חוותה קשיים גם בפעילות הברום ומעכבי הבעירה, שמכירותיה ירדו ב-31% ל-1.2 מיליארד דולר והרווח מפעילות זו נחתך בשני שלישים ל-220 מיליון דולר.
התמונה הייתה דומה גם בפעילות הפוספטים, המשמשים בעיקר לדישון, שהניבה לאיי.סי.אל הכנסות של 2.5 מיליארד דולר לעומת 3.1 מיליארד דולר ב-2022, כאשר גם הרווח ממגזר פעילות זה נחתך בחצי ל-329 מיליון דולר.
ירידה מתונה יותר נרשמה בפעילות פתרונות הצמיחה שהתכווץ "רק" ב-17% ל-2 מיליארד דולר, אך מדובר בפעילות הפחות רווחית של איי.סי.אל, אלא ששם הפגיעה ברווח הייתה הדרמטית ביותר והוא צלל ל-50 מיליון דולר בלבד.
על רקע כל אלה, ערכה איי.סי.אל, בניהולו של רביב צולר, שורה של צעדי התייעלות תפעולית בשנה האחרונה, אלה השפיעו פחות על ארבעת אתריה בישראל וכללו בעיקר סגירה ואיחוד מפעלים ואתרים ברחבי העולם. ההערכה היא שהחברה תמשיך בצעדים אלה גם ב-2024 במטרה לחסוך עוד כמה עשרות מיליוני דולרים בהוצאות.
בסביבת איי.סי.אל מתעקשים כי לא מתוכננים פיטורים בישראל וכי לא מורגש חרם או פגיעה בביקוש למוצריה בעקבות המלחמה. "מימשנו את תוכניות ההתייעלות שלנו ויזמנו צעדי התייעלות נוספים ברבעון הרביעי, כשאנו נאלצים להגיב לתנאי שוק מאתגרים ולמצוא פתרונות גם אל מול מצב מלחמה", אמר צולר עם פרסום הדוחות.
"אנו רואים כעת שיפור בביקוש בשוקי הקצב שלנו, ובעוד שאנו מעריכים כי השנה הנוכחית תביא עימה אתגרים וחדשים ומתמשכים, אנו צופים להשיג את יעדנו ל-2024, לרבות צמיחה שאינה אורגנית", הוא הוסיף.