אחרי השערוריות: גיבוי מבקשת לקדם הסדר חוב מול בעלי האג"ח
אחרי השערוריות: גיבוי מבקשת לקדם הסדר חוב מול בעלי האג"ח
חברת האשראי החוץ-בנקאי, שהיקף החובות המסופקים שלה עומד על 100 מיליון שקל, פנתה לבית המשפט המחוזי בתל אביב; היקף החוב לבעלי האג"ח - 140 מיליון שקל
גיבוי אחזקות מתכוננת לבלתי נמנע - חדלות פירעון. חברת האשראי החוץ-בנקאי, בראשות יהונתן כהן (62.8%), פנתה היום לבית המשפט המחוזי בת"א כדי לקדם הסדר החוב מול מחזיקי האג"ח. גיבוי וחברת הרמטיק נאמנות שמשמשת כנאמנים לבעלי האג"ח ביקשו למנות את רו"ח איציק עידן לגיבוש הסדר החוב. המהלך נעשה בהתאם לחשיפת כלכליסט בחודש שעבר על רצונו של כהן לגבש הסדר חוב (למרות הכחשת החברה).
גיבוי הנפיקה שתי סדרות אג"ח א' וב' והחוב הכולל שלה בסדרות אלו מסתכם בכמעט 140 מיליון שקל. התשלום הבא של חברת האשראי מתבצע בחודש דצמבר בו תשיב 20 מיליון שקל שכולל את הפדיון המלא של סדרה א' בהיקף של 10.1 מיליון שקל ותשלום קרן וריבית באג"ח סדרה ב' בהיקף של 9 מיליון שקל.
שתי סדרות האג"ח של גיבוי נסחרות בשוק ההון בתשואה של מאות אחוזים שמצביעה על כך שהמשקיעים כבר תמחרו את הסדר החוב ואי יכולת החברה לעמוד בחובותיה; ואולם זו הפעם הראשונה בה החברה פועלת באופן ציבורי להסדר חוב. אג"ח א' נסחר בתשואה של 1,000% (כלומר פחות או יותר סיכוי אפסי לתשלום) ואג"ח ב' - בתשואה של 70%.
הבקשה להסדר חוב מגיעה לאחר שבחודשיים האחרונים סגרו שלושת הבנקים עמם עבדה גיבוי - לאומי, דיסקונט ומזרחי טפחות - את מסגרת האשראי שסיפקו לה בהיקף של 180 מיליון שקל. פועלים מצידו חזר בו מההסכם שחתם איתה השנה לספק מסגרת אשראי בהיקף של 50 מיליון שקל.
לפי בקשת גיבוי שהוגשה לביהמ"ש, דרישת הבנקים לסגור את כל המסגרות מחייבת אותו לסגור את ההלוואות הקיימות ולא להעניק הלוואות חדשות; לכן החברה אינה מייצרת יותר הכנסות ולכן אין סיכוי ממשי לחברה להשיב את החוב.
גיבוי מעניקה אשראי לעסקים קטנים תמורת ניכיון צ'קים. החברה פעלה דרך שלושה סניפים, שניים במרכז (ת"א וכ"ס) וסניף בצפון בקיבוץ מזרע. לאחר שהחלו לחזור צ'קים מהסניף הצפוני, מינתה החברה בודק חיצוני שיצביע על מחדלי הסניף. הבודק הצפוני עופר אלקלעי מצא כי רובו של תיק ההלוואות של הסניף הצפוני, בהובלת אייל רוזן, אינו בר השבה מאחר שהאשראי ניתן ללא כל רישומים וללא בטחונות ומאופן הפעולה עולה רושם של תרמית.
האשראי בסניף הצפוני היווה 60% מהאשראי הכללי בחברה ולמרות הכחשות חוזרות ונשנות של כהן והחברה – זו לבסוף הודתה כי החובות המסופקים שברשותה (קרי האשראי שהעניקה ולא תוכל להשיב) יגיעו עד ל-100 מיליון שקל, בעוד החברה בעלת הון עצמי של 90 מיליון שקל. עוד הסבירה החברה כי רוזן ביצע נגדה תרמית בה העניק אשראי בעסקאות סיבוביות ורכש באמצעות ההון שהשיג נכסים בצפון. גיבוי אף הגישה תביעה בבית משפט על סך 38 מיליון שקל נגד רוזן, יורם אליאב, שהיה עוזרו של רוזן בסניף מזרע, נגד מנכ"ל גיבוי לשעבר רני קאירי שפוטר במרץ השנה ונגד קצינת הציות ג'ולי שאמה שהתפטרה קצת לפני פרוץ פרשת המעילות לכאורה בסניף צפון של החברה.
כהן רכש את השליטה בגיבוי ב-2020 תמורת כ-40 מיליון שקל ולפי שווי של 70 מיליון שקל. היום נסחרת החברה בבורסת ת"א לפי שווי של 14 מיליון שקל בלבד.
לפי תביעת החברה, מנהלי סניף צפון ניצלו את תקופת הסתגלותו של כהן כדי להרחיב את תיק האשראי של הסניף ולבצע את התרמית. עם זאת כהן לא בדק את תיק הלקוחות בעת הרכישה, ובמשך כשנה וחצי הוא או מישהו מטעמו לא עלו על נהלי העבודה שלכאורה היו פליליים בסניף צפון.