כדי לספק נזילות: עדי צים רכש הלוואות של 72 מיליון שקל מקרן ארנו נדל"ן שבפירוק
כדי לספק נזילות: עדי צים רכש הלוואות של 72 מיליון שקל מקרן ארנו נדל"ן שבפירוק
מנהלי קרן ארנו נדל"ן, בראשות צים, רוכשים ממנה עוד נתח של 15 מיליון שקל מהלוואה. המטרה: להשיב למשקיעים את מלוא הכספים. הקרן, שמתמחה בהעמדת אשראי לתחום הנדל"ן, נכנסה לפירוק בסוף 2023
המנהלים של קרן האשראי לנדל"ן ארנו, שנמצאת בפירוק מאז דצמבר 2023, מנסים לספק לה עוד נזילות. זאת במטרה להשיב את מלוא הכספים שבקרן למשקיעים.
בתחילת החודש הנוכחי אישרה ועדת הביקורת והדירקטוריון עסקה שבמסגרתה השותף הכללי בקרן ארנו נדל"ן - חברה בשם ארנו ניהול נדל"ן, שנמצאת בשליטת אס.אר. אקורד שבשליטת עדי צים (51%), דנה סנדר (29.4%) ולביא כהן (19.6%) - תרכוש מהקרן חלק מהלוואה בגובה 15 מיליון שקל.
בנובמבר האחרון ארנו ניהול נדל"ן כבר רכשה חלק גדול יותר מאותה הלוואה, בהיקף של 17 מיליון שקל. כלומר, השותף הכללי בקרן רכש 32 מיליון שקל מההלוואה. מכירת ההלוואות נעשתה לפי הערכת שווי של מעריך שווי חיצוני, פירמת BDO.
ההלוואה המדוברת היא הלוואה שהעמידה קרן ארנו נדל"ן בפברואר 2022 לפרויקט הריסה ובנייה מחדש של בניין מגורים בשכונת כרם התימנים בתל אביב. הבניין כיום, שיושב על קרקע של 1,186 מ"ר, כולל חמש קומות ועשר דירות. היקף ההלוואה הוא 46 מיליון שקל, כך שלאחר השלמת העסקה הנוכחית, יתרת ההלוואה שכלולה בתיק של קרן ארנו נדל"ן היא 14 מיליון שקל.
ההלוואה מורכבת משתי שכבות חוב: חוב נחות, שנושא ריבית שנתית של 5%—9%, והוא צמוד למדד המחירים לצרכן; וחוב בכיר בריבית צמודה של 2%—4%. מועד הפירעון הוא פברואר 2025, כשיש אופציה להארכת ההלוואה בחצי שנה.
קרן ארנו נדל"ן, שהוקמה תחת המבנה המשפטי של שותפות, הוקמה ב־2018 על ידי סנדר וכהן. המטרה של הקרן היא לאפשר למשקיעים להשקיע במתן אשראי וליווי פרויקטים בתחום הבנייה למגורים, כשהאשראי שניתן כולל הלוואות מזנין וכן העמדת אשראי לצורך רכישת קרקעות. בסוף 2023 נכנסה הקרן להליך של פירוק, כשנכון לאותו מועד היא לא הצליחה לעמוד בבקשות לפדיון בהיקף של 90 מיליון שקל מצד משקיעים. השותף הכללי מונה למפרק הקרן.
השותף הכללי החליט לראות בכל משקיעי הקרן כמי שביקשו לפדות את כספם. בשל כך, הוחלט על עצירת העמדת הלוואות חדשות, מכירת הלוואות והעברת פירעון ההלוואות למשקיעים, וזאת במטרה להשיב את כל הכספים, בתוספת ריבית. בעת שהקרן נכנסה לפירוק, היקף התיק היה כ־234 מיליון שקל, ואילו לאחר השלמת העסקה הנוכחית הוא צפוי להסתכם ב־215 מיליון שקל.
עוד קודם לכניסת הקרן לפירוק, השותף הכללי רכש ממנה הלוואות בכ־40 מיליון שקל, כך שהיקף הרכישות הכולל שלו עומד על 72 מיליון שקל. להליך הפירוק לא נקבע מועד סיום, והוא יסתיים לאחר פירעון ההלוואה האחרונה. במהלך החודש הנוכחי, לאחר שיאושרו דו"חות הקרן לרבעון השני, היא תבצע חלוקה למשקיעים. הקרן היא פרטית ואינה נסחרת, אך היא פועלת מכוח תשקיף, משום שגייסה כספים מיותר מ־35 משקיעים לא כשירים (כלומר, הציבור הרחב), ועל כן היא נדרשת למסור דיווחים על פעילותה.
צים, באמצעות אס.אר אקורד הציבורית שבשליטתו, הפך לבעל השליטה בשותף הכללי של קרן ארנו נדל"ן במרץ 2022, כשרכש 51% מידי השותף הכללי מידי סנדר וכהן תמורת 16 מיליון שקל. אס.אר אקורד אף קיבלה אופציה לרכוש 9% נוספים מהשותף הכללי תמורת 2.8 מיליון שקל, אך היא בחרה לא לממש אותה.
בדו"ח לשנת 2023 הסבירה הקרן מדוע נכנסה לקשיים. ראשית, היה לה קושי במציאת משקיעים חדשים בשל מגבלות שהטילה רשות ני"ע החל משנת 2022 על גיוס משקיעים באמצעות "לידים" (דוגמת שליחת מסרונים ללקוחות פוטנציאלים על ידי משווקים). שנית, עליית הריבית במשק מרמתה האפסית לרמתה הנוכחית, 4.5%, נתנה רוח גבית להוצאת כספים על ידי משקיעים מנכסי סיכון, דוגמת קרן ארנו נדל"ן, והעברתם לנכסי סולידיים, דוגמת אג"ח ממשלתיות.