נתוני האינפלציה מקפיצים את השקל; התחנה הבאה: החלטת הפד
נתוני האינפלציה מקפיצים את השקל; התחנה הבאה: החלטת הפד
בהמשך לפרסום מדד פברואר הגבוה, של 0.7%: הדולר יורד ב-0.9%% לסביבת 3.25 שקלים, היורו נחלש ב-0.9% ונסחר ב-3.58 שקלים; מיטב דש: "בנק ישראל צפוי להעלות את הריבית בקצב מהיר מהתחזיות - ייתכן שכבר באפריל לרמה של 0.5%"; הפד צפוי להודיע הערב על העלאת ריבית ראשונה מאז פרוץ המגיפה
השקל מתחזק בשוק המט"ח, לאחר מדד המחירים הגבוה בישראל ולקראת הודעת הפד הדרמטית הערב בארה"ב: הדולר יורד ב-0.9% לסביבת 3.25 שקלים, היורו נחלש ב-0.9% ונסחר ב-3.58 שקלים.
מדד המחירים לצרכן עלה בפברואר ב-0.7%, מעל התחזיות, שעמדו על סביב 0.5%. האינפלציה ב-12 חודשים אחרונים עלתה ל-3.5%, העלייה השנתית הגבוהה ביותר מאז 2009, אז עמדה האינפלציה על 4%. מחירי הדיור קפצו ב-13%.
המדד הבא צפוי לעלות עוד יותר, בעקבות המלחמה באוקראינה שהקפיצה את מחירי הסחורות וספציפית האנרגיה. ההתחזקות המדאיגה של האינפלציה, והועבדה שהפד האמריקאי יבצע הערב העלאת ריבית ראשונה מאז פרוץ המגיפה, צפויות ללחוץ גם על בנק ישראל, שככל הנראה יאלץ להודיע בישיבה הבאה באפריל כי אף הוא מעלה את הריבית.
במיטב דש מעלים את התחזית לאינפלציה ב-12 החודשים הבאים מ-3.2% ל-3.3% ומציינים כי "בנק ישראל צפוי להערכתנו להעלות ריבית בקצב מוגבר יותר מהתחזיות, וייתכן שכבר בפגישה באפריל יעלה את הריבית מ-0.1% ל-0.5%. התחזית שלנו היא לריבית של כ-1.25% בעוד שנה".
הפד הערב יעלה את הריבית בפעם הראשונה מאז פרוץ המגיפה, מעט מעל הרמה האפסית הנוכחית - ההערכה הרווחת בשוק שההעלאה תהיה ב-25 נקודות בסיס, על אף האינפלציה הגבוהה מאד (7.9% בפברואר) - לנוכח החשש מההשלכות השליליות של המלחמה באוקראינה על הכלכלה העולמית.
"לרוע המזל, המכה שחטפו השווקים בעקבות המלחמה היא מחוץ לשליטת המדיניות המוניטארית, שיכולה לעשות מעט מאד על מנת למשוך את המחירים כלפי מטה. עוד לפני הקונפליקט האינפלציה היתה ברמה גבוהה בהשוואה היסטורית, והמלחמה רק הכניסה דלק למדורה", אמר חוסיין סייד (Hussein Sayed), מנהל ההשקעות הראשי ב-Exinity.
ללא קשר לגובה ההעלאה, המשקיעים מצפים מהיו"ר ג'רום פאוול להתייחס לכל הסוגיות החשובות שעל הפרק נכון לעכשיו - בראש ובראשונה מה צפי העלאות הריבית בחודשים הבאים (כרגע תחזית הבנק עומדת על 3 העלאות השנה; מהי תחזית האינפלציה לחודשים הבאים; עמדתו של הבנק בנוגע לסיכונים של הנובעים מהמלחמה לכלכלה האמריקאית; האם ומתי הפד מתכוון לצמצם את המאזן או שהתוכניות בעניין השתנו לנוכח המלחמה.