25 מיליון שקל להצלת החברה: השליטה ביונט קרדיט נמכרת
25 מיליון שקל להצלת החברה: השליטה ביונט קרדיט נמכרת
המשקיעים, שמהם גייסה חברת האשראי החוץ־בנקאי חוב של 130 מיליון שקל בהיותה פרטית, ישקיעו בה 3 מיליון שקל. בנוסף, הם יעניקו לחברה הלוואה של 22 מיליון שקל
כמעט שנה וחצי מאז קריסתה והפסקת המסחר במניותיה בתל אביב — יונט קרדיט בדרך להימכר. במסגרת הסדר חוב, חברת האשראי החוץ־בנקאי תבצע הנפקה פרטית בשיעור של 75% עבור משקיעים חיצוניים שהתאגדו כקבוצה שתשקיע בחברה 3 מיליון שקל.
בנוסף המשקיעים יעניקו הלוואה של 22 מיליון שקל ל־5 שנים עבור המשך פעילותה של יונט קרדיט. את הנושים מייצג קובי נימקובסקי, לשעבר הבעלים של בית ההשקעות אלומות שנרכש על ידי הפניקס ב־2020.
ליונט קרדיט לא היו אג"ח בשוק ההון אך בשנות פעילותה, טרם הגעתה לבורסה ב־2020, היא גייסה חוב של 130 מיליון שקל ממשקיעים פרטיים. לפי ההסדר, לחברה חובות של כ־112 מיליון שקל לבעלי 15 איגרות חוב פרטיות ולמלווים אחרים, בנוסף לחוב מותנה של 18 מיליון שקל בעקבות תביעות של בעלי מניות.
כאשר יונט קרדיט קרסה, החלה הנהלת החברה לנהל הסדר נושים שאושר במרץ 2023. אחרי ששתי הצעות רכישה שכשלו, בין היתר בעקבות בדיקת נאותות, הוחלט כי החברה תעבור סופית לידי הנושים. עד כה הועבר תשלום אחד לנושים אך מדובר בתשלום קטן יחסית, והנושים מאמינים שתחת ניהולם יוכלו להוציא שיעורים גדולים יותר מהחוב.
הנושים רוצים דיבידנד: פעולות נוספות שיבוצעו לאחר העברת השליטה הן שינוי שם החברה ואימוץ מדיניות חלוקת דיבידנד בשיעור של לפחות 40% מהרווח השנתי של החברה, שייכנס לאחר החזר מלוא הלוואת המשקיעים ובכפוף לקיום הון עצמי מינימלי של 36 מיליון שקל.
ההלוואה שיעניקו הנושים תהיה ללא ריבית וצמודה למדד המחירים לצרכן, ותוחזר לקבוצה רק לאחר שיונט קרדיט תשיב לנושיה את החוב. לאחר חלוקת חלק מכספי החברה לנושים, ייוותרו בקופת החברה 6 מיליון שקל. אם יונט קרדיט תצליח לגבות כספים נוספים, ויצטבר בקופתה הון נוסף, גם הוא יועבר לנושים שיחזיקו ב־25% ממניות החברה הנותרות. החברה התחייבה, כי עד למועד השלמת ההסדר היא לא תשנה את פעילותה הנוכחית ללא הסכמת המשקיעים.
התביעה והשערוריות: הנציגות והנושים מנהלים הליך משפטי נגד שניים מבעלי השליטה שלה לשעבר - שי פנסו (14%) ושלמה אייזיק (12.5%). הנציגות מבקשת להכריז עליהם פושטי רגל אחרי שלטענתה לא עמדו בהתחייבותם להזרים לחברה מיליוני שקלים. מאז הפירוק ביוני 2023, הגישו יונט קרדיט ומנהלת ההסדר לבית המשפט בקשה לאישור תוספת להסדר החוב, שכוללת פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה על ידי איציק אבירם. זאת בעקבות הטעיה של החברה בדו"חות, שבמסגרתה תהיה החברה חייבת 3.25 מיליון שקל לתובע.
טרם קריסתה ליוו את יונט קרדיט כמה שערוריות. לפי החשד של רשות ני"ע בוצעו בה עסקאות סיבוביות על ידי בעלי השליטה; חוב של 40 מיליון שקל הוכרז כנעלם; ואף נגנבו מקופתה צ'קים בהיקף של מיליוני שקלים. בתחילת 2022 נשדדו מכספות החברה מיליוני שקלים על ידי שודדים המחופשים לשליחי וולט.