סגור
נשיא המדינה יצחק הרצוג הוועידה השנתית של הפורום הכלכלי הערבי
נשיא המדינה יצחק הרצוג (צילום: אלכס קולומויסקי)

מסחר תנודתי במט"ח: הדולר מתחת ל-3.58 שקלים

הנשיא הרצוג עדכן כי יש התקרבות לפשרה, אך באופוזיציה אמרו כי "כל הושטת יד שלנו למען אחדות ישראל נתקלה בדריסה וסירוב"; לידר: "ללא פשרה סבירה בנושא המשפטי, הלחץ לפיחות השקל צפוי להתחדש"

הדולר נסחר מתחת ל-3.58 שקלים אחרי שרשם התאוששות זמנית וטיפס ל-3.61 שקלים. בבוקר עוד נסחר תמורת 3.65 שקלים. השער היציג אתמול עמד על 3.66 שקלים.
לפני זמן קצר יצאה הודעה משותפת של יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד ובני גנץ, שבה נאמר כי "כל הושטת יד שלנו למען אחדות ישראל נתקלה בדריסה וסירוב. ישראל ניצבת בפתחו של מצב חירום לאומי, ונתניהו מסרב לעצור. אנו מכבדים ומעריכים מאוד את מאמצי נשיא המדינה להגעה להידברות והסכמות רחבות. אך כדי להגיע להידברות כנה ואפקטיבית שתביא לשמירה על הדמוקרטיה ועל אחדות העם, על נתניהו להודיע על עצירה מוחלטת, מקיפה ואמיתית של תהליך החקיקה. כל הניסיונות לקיצורי דרך הם דריסה של הידברות אמיתית".
מוקדם יותר נתמך השקל בהודעת הנשיא הרצוג על התקרבות לפשרה במחלוקת החריפה על החקיקה המשפטית.
בנק ישראל פרסם היום את עיקרי הדיון המוניטארי שבו החליט על העלאת ריבית של 50 נקודות בסיס, מ-3.75% ל-4.25%. "בתום הדיון ארבעה מתוך חמישה חברי הוועדה סברו שיש להעלות את הריבית ב- 0.5 נקודות האחוז לרמה של 4.25% על רקע התמדת האינפלציה והפיחות המתמשך בחודשים האחרונים. חבר ועדה אחד תמך בהעלאה של 0.25 נקודות האחוז.
חברי הוועדה ציינו כי במשק הישראלי נרשמת פעילות כלכלית איתנה, המלווה בשוק עבודה הדוק תוך עלייה בסביבת האינפלציה. לכן, הוועדה החליטה להמשיך בתהליך העלאת הריבית. קצב העלאת הריבית ייקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת עלמנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות".
כלכלני לידר בראשות יונתן כץ מציינים בסקירה השבועית שלהם כי "המשך הריסון המוניטארי והפיחות בשקל צפויים להעיב על הצריכה הפרטית. בכול מקרה, נתוני ינואר (צריכה + תעסוקה) יתמכו בהמשך העלאת ריבית באפריל, כאשר שיעור ההעלאה תלוי במגמת הפיחות בשקל בחודש הקרוב.
בשבוע שעבר השקל התייצב (פיחות של 0.2% בלבד מול סל המטבעות), אך ללא פשרה סבירה בנושא המשפטי הלחץ לפיחות צפוי להתחדש. האיום העיקרי לסביבת האינפלציה נותר המשך הפיחות בשקל, כפי שמראה הניסיון הפולני וההונגרי", אומרים בלידר. החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל צפויה ב-3 באפריל.
אשר להתפתחויות בארה"ב, אומר אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, כי ההתפחויות בשוק האשראי האמריקאי מלמדות של העלאות הריבית המהירות והחדות של הפד אכן מקררות את הכלכלה.
"סקר קציני האשראי מלמד שבכל הסגמנטים תנאי האשראי הוקשחו ושיעור הבנקים שדיווחו על צפי לגידול בחדלות פירעון של הלוואות ובהפרשות ממשיך לעלות. לפי S&P שיעור ההלוואות הסאבפריים לרכב בפיגור של 60 יום ומעלה כבר עומד על 6.05%, גבוה מהרמה של 2009 ולפי בלומברג, בחודשיים הראשונים של השנה 59 חברות הגישו בקשה לפשיטת רגל בהיקף גדול (יותר מ-50 מיליון דולר התחייבויות). מדובר על הקצב הכי מהיר בחודשיים הראשונים של השנה מאז 2009, אז נרשמו 63 כאלו", אומר גרינפלד.
"בשורה התחתונה, קשה לראות תמונה שבה הכלכלה האמריקאית לא נכנסת למיתון לקראת אמצע השנה. מיתון שיביא להאטה בשוק העבודה ולצינון של האינפלציה בענפי השירותים. עם זאת, כפי שציינו לפני שבועיים, היקף החסכונות של משקי הבית מתקופת הקורונה והחובות הארוכים בריבית נמוכה של הסקטור העיסקי יעכבו ויחלישו כנראה את כל התהליך מה שיאפשר באמת נחיתה רכה", מוסיף גרינפלד.