סגור

בלעדי
שובן של החברות הירוקות: נופר אנרג'י גייסה 550 מיליון שקל

חברת האנרגיה הירוקה, שהנפקתה היתה הגדולה ב־2020, ביצעה היום גיוס הון באמצעות הנפקת מניות להפניקס, מור, מגדל, ספרה, חצבים ואלטשולר שחם, שלו זו השקעה ראשונה באקוויטי של חברת אנרגיה ירוקה. מניית נופר עלתה היום ב־8.8%, ולאחר הגיוס תשוב לשווי השוק שלפיו החלה להיסחר

כמעט שנה לאחר שנכנסה לבורסת תל אביב בהנפקה הגדולה של 2020, ביצעה נופר אנרג'י גיוס ענק נוסף. לכלכליסט נודע כי חברת האנרגיה הירוקה, שבשליטת היו"ר והמייסד עופר ינאי, הנפיקה היום מניות בהיקף כולל של 550 מיליון שקל.
בהנפקה השתתפו בית ההשקעות אלטשולר שחם, שרכש מניות ב־200 מיליון שקל ושלו זו השקעה ראשונה באקוויטי של חברת אנרגיה ירוקה; חברת הביטוח הפניקס, שרכשה מניות ב־190 מיליון שקל; בית ההשקעות מור, שרכש מניות ב־90 מיליון שקל; קרן הגידור ספרה, שרכשה מניות ב־30 מיליון שקל; חברת הביטוח מגדל, שרכשה מניות ב־30 מיליון שקל; וקרן הגידור חצבים, שרכשה מניות ב־10 מיליון שקל.
ינאי עצמו לא השתתף בהנפקה, ולכן חלקו בחברה ידולל. כיום מחזיק ינאי ב־37.5% ממניות החברה. מנכ"ל החברה נדב טנא מחזיק ב־7.8% וסמנכ"ל הכספים נעם פישר מחזיק בנתח זהה. המניות שהונפקו יהוו כ־21% ממניות החברה, כך שינאי, טנא ופישר ידוללו בשיעור זה ויחזיקו ב־30%, 6.3% ו־6.3% בהתאמה.
הגיוס נעשה לפי מחיר של כ־72 שקל למניה — בדומה למחיר המניה בבורסה בפתיחת המסחר היום. מניית החברה עלתה היום ב־8.8% ושווי השוק של החברה עומד על מעט יותר מ־2 מיליארד שקל.
גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף באלטשולר שחם, מסר כי "אני מברך על כניסתנו כבעל עניין משמעותי בנופר אנרג'י. בחרנו בחברה לאחר בחינה מדוקדקת של השוק והחברה עצמה".
מכיוון שמדובר בהנפקת מניות, יעמוד שווי החברה לאחר הגיוס על כ־2.55 מיליארד שקל — דומה לשווי שעל פיו החלה נופר להיסחר בבורסה המקומית לפני כמעט שנה: 2.6 מיליארד שקל.
2 צפייה בגלריה
גלעד אלטשולר מנכ"ל בית ההשקעות אלטשולר שחם 23.5.21
גלעד אלטשולר מנכ"ל בית ההשקעות אלטשולר שחם 23.5.21
מנכ"ל משותף של אלטשולר שחם, גילעד אלטשולר
(צילום: עמית שעל)
בחודש דצמבר האחרון גייסה החברה 613 מיליון שקל בהנפקת מניות ראשונית (IPO) לפי שווי של 2 מיליארד שקל, במה שהיתה ההנפקה הגדולה של השנה שעברה, אולם מאז ידעה מניית נופר עליות ומורדות, ורשמה ירידה של 38% מאז ההנפקה עד לתחילת המסחר היום. גם מניות יתר חברות האנרגיה הירוקה סובלות מסנטימנט שלילי מתחילת השנה.
הגיוס, שבו השתתפו גופים חזקים, הוא הבעת אמון של השוק בנופר אנרג'י, שבדומה למניה שלה, מערכת היחסים איתו ידעה גם היא עליות ומורדות.
בחודש שעבר נסוגה נופר אנרג'י מעסקה שבמסגרתה היתה אמורה לרכוש מידי קרן נוי — שמחזיקה בכמעט 20% ממניות נופר אנרג'י טרום ההנפקה שבוצעההיום — את תחנת הכוח מגלים ב־580 מיליון שקל.
התחנה היא חלק מפרויקט אשלים בנגב. העסקה זכתה לביקורת מצד שלל גורמים בשוק, בין היתר משום שלא אושרה כעסקת בעלי עניין, שכן זמן קצר קודם לכן ינאי ונוי ביטלו את הסכם בעלי המניות ביניהם — ביטול שבעקבותיו התירה רשות ניירות ערך לנופר לא לאשר את העסקה כעסקת בעלי עניין.
לפני שנסוגה מרכישת מגלים, צירפה אליה נופר אנרג'י את אלטשולר שחם כשותף לעסקה. בית ההשקעות אמור היה לרכוש 45% מהתחנה ונופר את יתרת 55% המניות. ביום שבו נודע דבר ההצטרפות של אלטשולר שחם לנופר אנרג'י בעסקה לרכישת התחנה עלתה מניית החברה בבורסה בקרוב ל־6.8%.
2 צפייה בגלריה
פרויקט סולארי צף של נופר אנרגיה ב קיבוץ אלונים
פרויקט סולארי צף של נופר אנרגיה ב קיבוץ אלונים
פרויקט סולארי צף של נופר אנרגיה בקיבוץ אלונים
(צילום: אבי אריש)
עוד קודם לכן, לאחר ההנפקה הראשונית, התעוררה ביקורת בשוק על כך שזמן קצר לפני ביצוע ההנפקה העניק ינאי במתנה 10% ממניות החברה למנכ"ל טנא ולסמנכ"ל הכספים פישר. בנוסף, טרום ההנפקה קיבלו המנהלים — טנא, פישר וסמנכ"ל הפיתוח העסקי שחר גרשון — מענקים בהיקף כולל של 49 מיליון שקל.
הדבר נכתב במפורש בתשקיף שהגישה החברה לפני ביצוע ההנפקה, ונעשה בעת שנופר אנרג'י היתה חברה פרטית בבעלותו המלאה של ינאי. הוא הסביר את המהלך בכך שטנא ופישר הם בעיניו שותפים שלו לכל דבר ועניין, אך השוק בכל זאת לא ראה את הדבר בעין יפה.
מהלך נוסף שעשוי היה להשפיע על עמדת השוק לגבי נופר אנרג'י, הוא העובדה שבהנפקה, שהניבה למשקיעים בה הפסד עד כה, מכר ינאי מניות ב־35 מיליון שקל.