נחשף בכלכליסטהמירוץ לשופרסל מגיע ליום המכריע: האחים אמיר, דלק או הקבוצה האמריקאית
נחשף בכלכליסט
המירוץ לשופרסל מגיע ליום המכריע: האחים אמיר, דלק או הקבוצה האמריקאית
במקביל להצטרפות של דלק ישראל להצעה של צבי ויליגר לרכישת השליטה, הקבוצה מארה"ב מתכוונת להגיש הצעה בשווי 6.5 מיליארד שקל
אבי לוי, אורי מנצור ויצחק תשובה מצטרפים למרוץ לרכישת שופרסל. כפי שנחשף ב"כלכליסט", דלק ישראל חוברת לצבי ויליגר בהצעה לרכישת השליטה ברשת הקמעונאות. דלק ישראל נמצאת בבעלות של להב אל.אר (40%) שבשליטת לוי ואלי להב, חברת ב.ג.מ של מנצור (35%), וקבוצת דלק שבשליטת תשובה (25%). תשובה עצמו מגלה מעורבות משמעותית בנושא ודוחף לביצוע העסקה.
במקביל, הקבוצה האמריקאית שמתמודדת על רכישת שופרסל היתה אמורה לעדכן אמש את הצעתה ונפגשה אתמול עם מוסדיים שמחזיקים בחברה. בשיחות אמרו האמריקאים כי יגישו הצעה גבוהה משמעותית מההצעה הקודמת, סביב שווי של 6.5 מיליארד שקל.
כמו כן, היום פוקע תוקף ההצעה של האחים אמיר לרכישת השליטה בשופרסל. חלק מהמוסדיים סבורים שהם המתאימים ביותר להשביח את החברה, ואחרים סבורים שהשווי שהציעו אינו גבוה מספיק. האחים הבהירו שאין בכוונתם לשפר את הצעתם.
חבירת דלק ישראל לוויליגר מייצרת הצעה חדשה – רכישת 24.9% ממניות שופרסל, לפי שווי של 6.3 מיליארד שקל. זאת, בשונה מההצעה הקודמת של ויליגר, במסגרתה הציע עסקה פיננסית מורכבת, שמבוססת על שלד ציבורי שעתיד להחזיק בשליטה בשופרסל. מכיוון שוויליגר מחזיק כבר ב־4.9% ממניות שופרסל, קבוצת דלק ישראל-ויליגר מציעה לקנות 20% מהמניות מהמוסדיים.
שווי השוק של שופרסל עומד על 6 מיליארד שקל, וזינק במיליארד שקל מהשבוע שעבר על רקע התחרות המתחממת. הצעת ויליגר ודלק ישראל אינה נעדרת קשיים, משום שאם המוסדיים יבחרו בה, יהיה צורך לקבל את אישור רשות התחרות. זאת, משום שוויליגר הוא מבעלי השליטה ביבואנית ומשווקת המזון נטו. ויליגר מציע להפקיד את מניותיו בנטו בנאמנות בידי אחיו יוסי, ולחדול מלכהן בכל תפקיד בחברה על מנת לקבל את האישור. אתגר נוסף יהיה חוסר יכולת עתידי להנפיק את שופרסל נדל"ן, משום שזו תהיה חברת שכבה שלישית, שאסורה עפ"י חוק הריכוזיות.
בשבוע שעבר הציעו האחים אמיר לרכוש מידי המוסדיים 24.9% ממניות שופרסל לפי שווי של 6 מיליארד שקל, וקבוצת משקיעים אמריקאית, שבראשה עומד מייקל אלפרט, הגישה הצעה לרכישת אותו נתח לפי שווי של 6.1 מיליארד שקל. השותף שלו הוא אנדו ספודק, מייסד קרן ריט אמריקאית קטנה, שנסחרת בשווי של 300 מיליון דולר.
המוסדיים מחזיקים באופן מצרפי ב־64% ממניות שופרסל, שנסחרת ללא גרעין שליטה מאז יוני 2018. מאז, מניית שופרסל הניבה תשואת חסר של יותר מ־40% בהשוואה למדד ת"א־90. בעלי המניות הגדולים בשופרסל הם הפניקס (13.4%), מגדל ביטוח (12.6%), מנורה מבטחים (10%), הראל ביטוח (9.9%), אלטשולר שחם (9.6%) וכלל ביטוח (8.5%).
בשלב זה אין תמימות דעים בין המוסדיים ביחס להצעה המועדפת, וגם לא ביחס לשאלה אם הגיעה העת ליצור גרעין שליטה חדש בשופרסל. כל המתמודדים מציעים להגיע להחזקה של עד 24.9% משום שזה הנתח המקסימלי שניתן לרכוש בלי לבצע הצעת רכש. במהלך 2022 דלק ישראל ניסתה לרכוש את השליטה בשופרסל, כשהציעה למזג בין שתי החברות. אם ויליגר ודלק ישראל יצליחו לרכוש את השליטה בשופרסל, זו תהיה סגירת מעגל סימבולית, משום שעד 1998 קבוצת דלק היתה חלק מגרעין השליטה בחברה.