סגור
מימין מייסד יינות ביתן נחום ביתן והאחים דני זלקינד ו מייקי זלקינד בעלי השליטה באלקטרה צריכה על רקע סופרמרקט של קרפור
מימין: נחום ביתן והאחים דני ומיקי זלקינד (צילומים: ישראל הררי, עמית שעל, בלומברג)

בלעדי
האחים זלקינד מחפשים שותף שיזרים הון לקרפור ויקטין את אחזקתם

בעלי השליטה בקרפור לא שבעי רצון מביצועיה ומנהלים מגעים להכנסת שותף שיזרים הון ויקטין משמעותית את אחזקותיהם בחברה. במקביל נחום ביתן, שמחזיק ב־41% ממניות הרשת, מחפש רוכש למניות אלקטרה צריכה. ועם יחסים רעועים בין הצדדים, הנפקת קרפור צפויה להתארך

האחים דני ומייקי זלקינד, בעלי השליטה ברשת הקמעונאות קרפור ישראל, לא רווים נחת מביצועי החברה ומחפשים להכניס שותף לחברה. ככל הידוע, הם אף לא פוסלים מכירה של נתח משמעותי מהאחזקות שלהם בחברה, אם בדרך של מכירה ישירה ואם בדרך של הזרמת הון לחברה ודילול אחזקותיהם בה. החיפושים אחר שותף החלו לפני כמה חודשים, אולם בשבועות האחרונים הם התחדשו וקשת האפשרויות שבוחנים האחים התרחבה.
ל"כלכליסט" נודע כי האחים, שמחזיקים ב־35% ממניות קרפור ישראל (שמה הנוכחי של רשת יינות ביתן) באמצעות אלקטרה צריכה שבשליטתם, בוחנים כמה מהלכים ביחס לקרפור ישראל. בין היתר, הם בוחנים אפשרות להכניס שותף משמעותי מתחום הקמעונאות, שיאפשר להם לייצב את קרפור ישראל ולהעלות אותה על פסים של רווחיות. אלקטרה צריכה מחזיקה בשליטה בקרפור ישראל יחד עם הפניקס החזקות, החברה האם של חברת הביטוח הפניקס, שמחזיקה ב־15% ממניות החברה.
בקבוצת נחום ביתן, שמחזיקה ב־41% ממניות הרשת, מחפשים רוכשים פוטנציאליים למניות של אלקטרה צריכה וטוענים שהן עומדות למכירה. ביתן עצמו פנה לכמה משקיעים במטרה לעניין אותם ברכישה כזו, שתהפוך אותם לשותפים החדשים שלו, אך בינתיים לא הצליח למצוא גורם שיבצע את המהלך. אנשי עסקים שונים שבחנו את רכישת המניות או השקעה ברשת בדרך אחרת - ביניהם בעלי יבואנית מוצרי החשמל מיניליין, אבי אשר – וכן גורמים מתחום הקמעונאות שמולם נבדקו אפשרויות אחרות, דוגמת מיזוג, החליטו לא להתקדם במגעים הראשוניים מול קרפור ישראל. הגורמים האלו מעריכים את השווי של קרפור ישראל ב־300–400 מיליון שקל – מחצית מהשווי שלפיו מעריכה אותה אלקטרה צריכה בשיחות פנימיות.

האתגר של חוזי השכירות

האחים זלקינד לא קיבלו החלטה באיזה אפיק להתקדם, אם בכלל, כשבתקופה הקרובה קרפור ישראל אמורה אף להגיש תשקיף לקראת הנפקה. ייתכן שהתשקיף יוגש כבר בשבוע הקרוב. ההנפקה, שמתחייבת מתוקף ההסכם בין הזלקינדים ונחום ביתן, מחייבת גם את העברת המניות של קרפור ישראל שבידי אלקטרה צריכה לחברה האם שלה אלקו, שבה שולטים האחים זלקינד, וזאת על מנת שלא תתבצע הפרה של חוק הריכוזיות.
האחים זלקינד אמנם מכחישים נמרצות את האפשרות שהם ימכרו את האחזקות שלהם בקרפור ישראל וטוענים שאלקו תמשיך להחזיק בשליטה ולנהל את קרפור ישראל גם בעתיד. עם זאת, בשוק מעריכים מספר רב של גורמים כי אם יימצא רוכש, האחים לא יהססו למכור את האחזקות ברשת שהסבה לאלקטרה צריכה הפסד של 130 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה.
בשבוע שעבר הודיעה אלקטרה צריכה סופית ורשמית לביתן שאין בכוונתה לממש את האופציה שהוענקה לה לרכוש את המניות שלו בקרפור ישראל. ההחלטה המסתמנת נחשפה לראשונה ביולי האחרון ב"כלכליסט". אז פורסם כי דני זלקינד הודיע בעל פה ובצורה לא רשמית לביתן שאין בכוונת אלקטרה צריכה לממש את האופציה.
באמצע 2021 רכשו אלקטרה צריכה והפניקס החזקות את השליטה ביינות ביתן לפי שווי של כ־450 מיליון שקל. ביתן נאלץ לבצע את העסקה לאחר שהרשת נאנקה תחת העול הפיננסי שנוצר עקב רכישת רשת מגה הקורסת ב־2016. במסגרת ההסכם נקבע כי לאלקטרה צריכה יש אופציה לרכוש את המניות של ביתן עד ספטמבר לפי שווי של 900 מיליון שקל, ובכפוף להתאמות שונות. בהתאם להתאמות אלו, השווי המדובר הוא 942 מיליון שקל. אלא שהמועד חלף.
אלקטרה צריכה לא רצתה לממש את האופציה במחיר המדובר, ובשני סבבים של שיחות הציעה שוויים נמוכים יותר של 600 מיליון שקל ו־750 מיליון שקל. במהלך החודשים האחרונים אף נדונה בין הצדדים אפשרות שאלקטרה צריכה תרכוש רק חלק מהמניות של ביתן, וזאת בתמורה להארכת האופציה.ההסכם קובע שאם אלקטרה צריכה לא מממשת את האופציה, עליה להניע מהלך להנפקת קרפור ישראל עד לסוף השנה. אולם הדבר יוצר סיבוך שכן אז תיווצר פירמידה אסורה בת שלוש שכבות מדווחות, ועל כן יש להעביר את המניות לידי אלקו בעסקת בעלי עניין שתהיה מורכבת לביצוע גם כן ותדרוש ביצוע של הערכות שווי.
1 צפייה בגלריה
מוטי בן משה מגזין 100 המשפיעים
מוטי בן משה מגזין 100 המשפיעים
מוטי בן־משה. נחשב למועמד מרכזי להשקעה בקרפור, אולם לא מגלה התלהבות רבה בשלב זה, זאת על אף שכ־50 סניפים שייכים לחברה שבבעלותו
(צילום: אוראל כהן)
אחד האתגרים שניצבים בפני קרפור ישראל, ושמהווים סלע מחלוקת בנוגע לשווי של החברה בין אלקטרה צריכה לביתן, הוא חוזי השכירות של קרפור ישראל. קרפור ישראל שוכרת שליש מ־150 הסניפים שלה מרבוע כחול נדל"ן של מוטי בן־משה, ששולט גם ברשת AM:PM ודור אלון שמפעילה את המוצג הקמעונאי אלונית. החוזה ביחס לסניפים האלו, שנושא דמי שכירות גבוהים, יפוג ב־2031. ישנה סכנה שבן־משה יבחר לא להאריך את ההסכם, להסב את הסניפים למותגים שבבעלותו, ובכך יפגע קשות במצבת הסנפים של קרפור ישראל. לכן בחודשים האחרונים מנסה צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה צריכה ויו"ר קרפור ישראל, להגיע להסכמות מול בן־משה על חוזה ל־10 שנים.
זו אחת הסיבות לכך שבן־משה נחשב למועמד מרכזי לרכישה או השקעה בקרפור ישראל, אולם ככל הידוע הוא לא מגלה התלהבות רבה בשלב זה, לפחות לא כלפי חוץ. זאת על אף שכ־50 סניפים שייכים לחברה שבבעלותו, מה שמעניק לו יתרון בולט בכל הנוגע להעברת הרשת לרווחיות.
נושא חוזי השכירות הוא אחד מסלעי המחלוקת בכל הנוגע לשווי בין ביתן לזלקינד, אבל הוא לא הנושא היחיד. ככל הידוע, ביתן סירב למכור את הנתח שלו לזלקינדים לפי שווי נמוך מזה שבהסכם מכיוון שהגיע למסקנה שלאחר תשלום מס הסכום שיוותר בידיו יהיה נמוך משחשב. בנוסף, ייתכן שביתן שואף לחזור לשלוט ברשת, לאחר שאת השליטה בה נאלץ למכור. בתרחיש מסוים הנפקה של קרפור ישראל תוכל לאפשר לו את המצב הזה.
בסוף אוגוסט הודיעה אלקטרה צריכה רשמית שהיא בוחנת אפשרות לרשום את קרפור ישראל למסחר או להנפיק אותה בבורסת ת"א. מהלך כזה דורש להעביר את המניות מידי אלקטרה צריכה לאלקו, מה שיאפשר ביצוע של רישום ישיר. במקרה של הנפקה, בוחנים גיוס של 150–200 מיליון שקל, מה שידלל את אחזקות בעלי המניות הקיימים.

ההנפקה לאן

המהלך המורכב הופך למורכב עוד יותר נוכח היחסים הרעועים בין האחים זלקינד לביתן ובנו יוסי, כשבאמצע ניצבים שווימר – שלא ברור אם ימשיך לכהן בתפקיד כלשהו בקרפור ישראל לאחר יציאתה מאלקטרה צריכה – ומנכ"ל קרפור ישראל אורי קילשטיין, שהיה בעבר המשנה למנכ"ל שופרסל. היחסים הרעועים עשויים להוביל לכך שמהלך ההנפקה יארך זמן רב. לדברי גורם בכיר בשוק הקמעונאות, אם בעלי המניות של אלקו לא יאשרו את עסקת בעלי העניין שתעביר לידיהם את מניות קרפור ישראל, הליך ההנפקה יתעכב עד מאוד. אם המהלך לא יונע עד סוף השנה, ביתן צפוי לפנות לבית המשפט ולדרוש פיצוי כספי גבוה מאלקטרה צריכה.
ככל שההנפקה תצא לפועל בסופו של דבר ותצליח להתבצע לפי שווי של 600 מיליון שקל – בדומה לזה שבו החברה מוערכת במסדרונות קבוצת אלקו - הזלקינדים ירוו מעט נחת. זאת מכיוון שכיום קרפור ישראל רשומה בספרי אלקטרה צריכה לפי שווי של 420 מיליון שקל. הנפקה לפי השווי המדובר תניב רווח הון של קרוב ל־200 מיליון שקל. קרפור ישראל בינתיים מסבה בעיקר הפסדים לאלקטרה צריכה, אולם כדי להמשיך ולהסב עוד ועוד סניפים של יינות ביתן לקרפור ישראל, מעבר ל־70 שכבר הוסבו, יהיה צורך בהשקעות עתק של עשרות מיליוני שקלים. הנפקת החברה בבורסת ת"א אמורה לממן את ההשקעות האלו. ולאחר כל זאת, בקרפור ישראל ממשיכים להביע ביטחון שברבעון השלישי של השנה היא כבר תעבור לרווחיות, ואז התמונה הכללית תהיה שונה לחלוטין.