סגור

בנק ישראל מגביר את רכישות המט"ח? הדולר זינק עד ל-3.24 שקלים

החשש מהמשך צניחת הדולר שיוביל להפסדים בסקטור הייצור דוחפים את הבנק לבצע רכישות מט"ח, כך לפי ההערכות; לאחר שבינואר רשם המטבע שפל של 25 שנים מול השקל - הבנק הכריז כי ירכוש השנה 30 מיליארד דולר; שוק המט"ח נושא עיניו למפגש של בכירי הפד בסופ"ש: אם יוחלט לצמצם את הסיוע, הדולר עשוי לזנק מול המטבעות העיקריים

השקל נחלש משמעותית היום מול המטבעות העיקריים, בזמן שבנק ישראל, כך לפי ההערכות, מבצע רכישות של מטבע חוץ, במטרה למנוע את המשך הייסוף בשקל מול הדולר וסל המטבעות העיקריים. הדולר קפץ מוקדם יותר ב-0.7% עד ל-3.24 שקלים, היורו התחזק בשיעור דומה עד לרמה של 3.8 שקלים, הליש"ט טיפס עד ל-4.44 שקלים.


יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "היה ברור שבנק ישראל יבצע רכישה לפני שהדולר יגיע לרמות של 3.215 שקלים וימשיך לצנוח עד לרמות של תחילת ינואר. הבנק ראה את השחיקה ברווחיות הייצוא, והבין שכדי למנוע את קריסת הדולר מול השקל הוא חייב להתערב. בתקופה האחרונה הוא התערב בהיקפים מאד קטנים יחסית לחודשים הראשונים, אך מהיום בבוקר הוא מבצע רכישות".

1 צפייה בגלריה
פרופסור אמיר ירון נגיד בנק ישראל
פרופסור אמיר ירון נגיד בנק ישראל
אמיר ירון נגיד בנק ישראל
(צילום: אלכס קולומויסקי)

פריימן הוסיף כי "הבנק רצה להחזיר אותנו לרמות שקדמו לירידות האחרונות - לכיוון של 3.24 שקלים. הבנק נמצא כבר לפני מיצוי הרכישות בסכום של 30 מיליארד דולר, כך שהוא יהיה צריך בקרוב לרכוש סכומים נוספים כדי להימנע מרמה של מתחת ל-3.20 שקלים".
באמצע ינואר השנה, במטרה למנוע את המשך הנפילה בדולר לעומת השקל (נפל לשפל של 25 שנים כשנסחר תמורת 3.11 שקלים), יצא בנק ישראל בהצהרה כי ירכוש השנה סכום של 30 מיליארד דולר.
סכום רכישות המט"ח של הבנק עומד נכון לאוגוסט על יותר מ-25 מיליארד דולר, כשנותרו עוד מספר חודשים עד לתום 2021, ומכסת ה-30 מיליארד דולר מתקרבת. בחודש יולי, בנק ישראל רכש סכום נמוך יחסית של כ-500 מיליון דולר.
ובראייה בינלאומית אמר פריימן כי "כל העיניים נשואות עתה לכנס ג'קסון הול בארה"ב - אם הפד יצמצם את הרכישות, אז הדולר צפוי לקפוץ, בעוד שוקי המניות צפויים לרשום ירידות".
בכירי הבנק המרכזי של ארה"ב יקיימו מחר ומחרתיים (באונליין) את כנס ג'קסון הול ששיאו בנאום היו"ר פאוול בשישי. בשוק המט"ח יעקבו אחר הדיונים כשהשיא בשישי בנאום היו"ר ג'רום פאוול.
הבנק עשוי להודיע על עיתוי קרוב מהצפוי (כל תאריך שיקדים את דצמבר יפתיע) לתחילת צמצום הרכישות שהבנק מבצע, או לדחייתו, כשברקע קיים חשש להאטה כלכלית בשל התפשטות הווריאנטים. בנק ישראל יעקוב אחרי המהלכים של הפד.