סגור
ביטקוין סלבדור
סומך על הביטקוין. נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה (צילומים: רויטרס)

צוחקות כל הדרך לבנק: מה קרה לשתי המדינות שהימרו על הביטקוין

אל סלבדור מחזיקה לפי ההערכות ב-6,000 מטבעות ביטקוין, והשווי שצברה המדינה תחת כהונתו של הנשיא נאיב בוקלה מהמטבע טיפס לכ-600 מיליון דולר; מדינה נוספת שהצטרפה לחגיגה היא בהוטן באסיה - שם שווי הארנקים הדיגיטליים המקושרים לממשלה טיפס כבר ליותר ממיליארד דולר

"אמרתי לכם", כך צייץ נשיא אל סלבדור נאיב בוקלה ב-11 בנובמבר, כשבוע לאחר הבחירות בארה"ב וניצחונו של דונלד טראמפ שדחף את מחיר הביטקוין לשיא.
הפוסט המרוצה מעצמו נועד לעיניו של כל מי שזלזל בחזון הביטקוין של בוקלה - ביוני 2021 הוא חשף במהלך כנס קריפטו במיאמי את תוכניתו להפוך את אל סלבדור ל"גן עדן של ביטקוין".
התוכנית הזו כללה אימוץ הביטקוין כמטבע רשמי, הנפקת אג"ח מגובה ביטקוין בשווי מיליארד דולר ואף הקמת עיר ביטקוין ראשונה.
מרבית היעדים שהציב הנשיא הנבחר אמנם לא התגשמו, אך בוקלה מיהר לחגוג לפחות חלק אחד מהתוכנית שלו: השווי של הביטקוין שאל סלבדור צברה במהלך כהונתו טיפס במהירות ל-600 מיליון דולר.
אל סלבדור הייתה החלוצה ההולכת בפני המחנה, ובינתיים הצטרפה אליה עוד מדינה קטנה - בהוטן במרכז אסיה, שההשקעה שלה בקריפטו גם היא השתלמה לא רע. השווי של ארנקים דיגיטליים המקושרים לממשלה טיפס כבר ליותר ממיליארד דולר.
הזינוק בשבועיים האחרונים במחיר הביטקוין, שהגיע כבר ליותר מ-97 אלף דולר, החל מייד לאחר זכייתו של טראמפ בנשיאות ארה"ב, והבטחתו לקדם מדיניות שתהא ידידותית לקריפטו.
מדינות אחרות כמו ארה"ב, סין ובריטניה, מחזיקות גם הן במלאי מטבעות ביטקוין, אך הן לא עושות זאת כחלק מאסטרטגיה כלכלית רשמית, אלא תוצאה של תפיסות והחרמות מטבעות קריפטו מארגוני פשיעה שהובאו לדין.
אל סלבדור לעומת זאת רכשה במכוון ביטקוין כחלק מאותו חזון קריפטו גדול של בוקלה. לפי אתר ממשלת אל סלבדור, המדינה, השוכנת במרכז אמריקה, מחזיקה קרוב ל-6,000 ביטקוין. אם כי, לפי מדד אחר המתבסס על הציוצים התדירים של בוקלה, מספר הביטקוין שבידי המדינה עומד על קרוב ל-6,200.
ההון הלאומי של אל סלוודור אמנם צמח באמצעות החזקות הביטקוין שלה, אך החזון כולו עוד רחוק מלהתגשם. כך, שיעור זעום בלבד מקרב התושבים אימץ את הביטקוין כמטבע רשמי.
באופן כללי, כהונתו של בוקלה בראש המדינה היא מאד דרמטית, זאת בין השאר מכיוון שיישם תוכנית מחמירה במטרה לצמצם את הפשיעה, וספג ביקורת מצד ארגוני זכויות אדם.
הצעדים שלו, גם אם לא תמיד מצליחים, מעניקים לו שיעור תמיכה גבוה של כ-90% בקרב הציבור שמאס בפשיעה הגוברת, והוא אף זכה לתשבוחות מצד דמויות בימין הקיצוני בארה"ב כמו שדרן פוקס לשעבר טאקר קרלסון ובנו של הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ ג'וניור.
בניגוד להצהרות המתוקשרות והמיוחצנות של בוקלה, האימוץ של הביטקוין ע"י בהוטן עבר מתחת לרדאר, אף שהוא כפול משל אל סלבדור. באפריל 2019 החלה המדינה ממרכז אסיה לכרות ביטקוין בעצמה. זרוע ההשקעות של המדינה אף אישרה לעיתון מקומי כי היא פועלת בתחום, ומשתמשת לשם כך במשאבים ההידרו-אלקטריים של המדינה.
ההשקעות של המדינה בנכסים דיגיטליים באצעות פלטפורמות הקריפטו הקורסות, בלוקפי וצלסיוס, נחשפו במסמכי פשיטת הרגל שלהן.
חברת המחקר Arkham החלה בספטמבר לעקוב אחר הארנקים הדיגיטליים המקושרים לבהוטן, ומצאה כי המדינה מחזיקה בביטקוין בשווי של למעלה ממיליארד דולר, וכן בהחזקות קטנות יותר של מטבעות קריפטו נוספים כמו אתריום.
השבוע רשם הביטקוין שיאים חדשים מדי יום, ואתמול התקרב לרמה של 100 אלף דולר - זינוק של 130% מתחילת השנה. כלל שווי השוק של הביטקוין כבר מתקרב ל-2 טריליון דולר, ולא מעט פעילים ולוביסטים של תעשיית המטבעות הדיגיטליים לוחצים על ממשלות לאמץ את הקריפטו כחלק מההשקעות האסטרטגיות של מדינות כמו זהב ונפט.