סגור

בלעדי
עמי אראל רואה ורוד: רכש עד 10% מחברה לגידול שרימפס

אראל, שמכהן כיו"ר וכמנכ"ל אקו שרימפס, רכש את חלקו בה לפי שווי של 100 מיליון שקל וצירף לעסקה גם את הפניקס, שרכשה 20%. החברה מתמחה בגידול חסילונים ביבשה ותחנוך בקרוב מתקן לגידולם באשלים

יו"ר סלקום ומנכ"ל דסק"ש לשעבר עמי אראל עזב לפני כשנה את דסק"ש אחרי שהצליח לשרוד ארבעה בעלי שליטה בחברה ‑ משפחת רקנאטי, נוחי דנקנר, אדוארדו אלשטיין, וקבוצת נחמיאס, זלקינד ורמי לוי, בעלי המניות הגדולים בדסק"ש כיום — וכעת הוא יוצא לדרך חדשה.
ל"כלכליסט" נודע כי אראל רכש מניות ואופציות לעד 10% בחברה שמתמחה בגידולי שרימפס ביבשה, אקו שרימפס, ומשמש כמנכ"ל ויו"ר החברה. עם כניסתו לחברה צירף את חברת הביטוח הפניקס, שמחזיקה ב־20% מהמניות. המניות של אראל והפניקס נרכשו לפי שווי של כ־100 מיליון שקל לאקו שרימפס, והעסקה בוצעה בחודשים האחרונים.
1 צפייה בגלריה
שרימפס
שרימפס
שרימפס
(צילום: מאנטה ריי)
אקו שרימפס עוסקת במכירת מתקנים מתועשים לגידול שרימפס בארץ ובחו"ל. החברה מפעילה מתקן ניסיוני בקיבוץ רביבים בהיקף 3 טונות בשנה, ותחנוך בקרוב מתקן מסחרי באזור אשלים, שיפיק 30 טונות בשנה. ההשקעה של אראל והפניקס נועדה להקים את המתקן באשלים, שאמור להיות ראשון בשורה של מתקנים גדולים בחו"ל, בהשקעה של עשרות מיליוני דולרים, שבהם אקו שרימפס מתכוונת להיות בעלת מניות בעצמה.
אקו שרימפס היא חברה־בת של קבוצת אקווה מעוף, שהקימו ב־2006 האחים יואב וניתאי דגן בני קיבוץ לביא, ונדר שניר מקיבוץ נווה איתן. השלושה עסקו בקיבוצים שלהם בענף ההדגה ושם שאבו את הידע הראשוני להקמת החברה, המתמחה בהקמת מתקנים סגורים לגידול דגים.
אקווה מעוף נשלטת על ידי קבוצת גלעד שבתאי וששת יזמיה: דוד חזות (מנכ"ל אקווה מעוף), יואב דגן, נדר שניר (סמנכ"ל הטכנולוגיות), לאוניד גולדשטיין, ניתאי גולדמן וגארי מאיירס, שסיפק את הבסיס והרעיונות הראשונים להקמתה, ומחזיק במניותיה. היו"ר הוא גדי ויינריב. לחברה מרכז מו"פ מערכות וגידול סלמון בפולין, ומרכז מחקר בקיבוץ רביבים. משרדי החברה ממוקמים בראש העין והיא מעסיקה 90 עובדים.
אקו שרימפס
הקמה: חברה־בת של קבוצת אקווה מעוף, שהוקמה ב־2006
פעילות: מכירת מתקנים מתועשים לגידול שרימפס בארץ ובחו"ל
שווי: מכירת המניות לאראל ולהפניקס נעשתה לפי שווי של כ־100 מיליון שקל
היקף מוערך של השוק: 19 מיליארד דולר בשנה
אקווה מעוף ניסתה לגייס הון לפי שווי של קרוב למיליארד דולר לפני שנה, ושכרה את שירותי בנק ההשקעות גולדמן זאקס לשם כך. אולם השווי היה גבוה מדי ובעלי המניות סירבו להתפשר לגביו, כך שהגיוס לא יצא לפועל. אקווה מעוף הקימה מאז פרויקטים ברוסיה, פולין, קנדה, דרום־מזרח אסיה וסלובקיה, ובימים אלה נמצאת בתהליכי תכנון והקמה של מתקנים בקנדה, יפן, רוסיה, צרפת, ארה"ב, סין, גרמניה ועוד, של כ־75 אלף טונות בשנה. פרויקטים רבים נמצאים לקראת חתימה בחודשים הקרובים. כ־80% מהמתקנים המתוכננים הם לגידול סלמון. יואב דגן נכח לפני שבועיים במשלחת של בנק הפועלים באבו דאבי, ככל הנראה כדי לבדוק אפשרות להקים מתקן באמירויות.
אקווה מעוף הקימה שתי חברות־בנות: אקו טונה בתחום הטונה הכחולה, ואקו שרימפס. שוק השרימפסים מוערך ב־19 מיליארד דולר בשנה. אקו שרימפס נעזרת באוניברסיטת וירג'יניה טק בארה"ב בנושא המו"פ.
ניסיונות לגדל שרימפס בבריכות פתוחות כשלו, לאחר שלבריכות חדרו מחלות. הצורך בגידול דגים במתקנים סגורים נוצר בשל התכווצות אוכלוסיית הדגים בימים ובנהרות הטבעיים למול גידול בצריכה העולמית, תחת רגולציה קשה ועלויות גבוהות. הפתרון של אקווה מעוף הוא מבוקר טכנולוגית, יעיל, כלכלי ולא תלוי בקרבה למקור מים או בתנאים אקלימיים. כך מתאפשרים גידול אחיד וטבעי, ללא חומרים אנטיביוטיים, ושיווק יעיל.
תחום החקלאות הימית, ובעיקר גידול דגים באזורי יבשה, צובר תאוצה בשנים האחרונות גם מצד גופים ישראליים. החברה לישראל שבשליטת עידן עופר השקיעה בחודש שעבר 65 מיליון דולר ברכישת 15% מאקווה הנורבגית, שמתמקדת במתן פתרונות לחקלאות הימית, בעיקר בדגי סלמון.