סגור
מימין מייסדי וסטו יניב ברטלה אלון ליפשיץ ו בן ציקל
מימין: מייסדי וסטו בן ציקל, יניב ברטלה ואלון ליפשיץ ( צילום: באדיבות וסטו)

בלעדי
לאחר הפרידה משור־טק, וסטו תגייס בשווי 1.5–2 מיליארד דולר

חברת הפינטק שכרה שני בנקי השקעות בארה"ב לניהול הגיוס. במכתב לעובדיו הסביר המנכ"ל יניב ברטלה שמכירת האחזקה של שותפות המו"פ נעשתה לפי שווי נמוך ממיליארד דולר, כמקובל בשוק המשני, וכי הוא תמך ביציאתה, שכן היתה קשה להתנהלות

לא מוותרת על החד–הקרן שלה: מתברר כי לא כל הפרידות קשות. חברת הפינטק וסטו (vesttoo) תצא בחודשים הקרובים לגיוס רביעי לפי שווי של 2–1.5 מיליארד דולר, לאחר שנפרדה מאחת המשקיעות הוותיקות שלה, שותפות המו"פ שור־טק.
במכתב ששלח שלשום מנכ"ל וסטו יניב ברטלה לעובדיו הוא ציין כי "החברה כבר התחילה תהליך של גיוס לפי שווי גבוה משמעותית מזה של הגיוס הקודם. גיוס שיסתיים בחודשים הקרובים", כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בעלייה של 75% לעומת השווי שלפיו גייסה וסטו לפני חצי שנה - סבב שהפך אותה ליוניקורן, לאחר שגייסה 80 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד דולר. ל"כלכליסט" נודע גם כי החברה, שעוסקת בביטוח ונהפכה ליוניקורן באוקטובר האחרון, כבר שכרה שני בנקי השקעות אמריקאיים לניהול הגיוס הענקי.
את וסטו הקימו ב־2018 יניב ברטלה, בן ציקל ואלון ליפשיץ. החברה פיתחה פלטפורמה דיגיטלית להערכת הסיכון בהשקעות ביטוחיות, המאפשרת לחברות ביטוח להשיג כיסוי ביטוח משנה באמצעות שוק ההון. בלב המוצר שלה עומדת טכנולוגיה שמזינה מידע היסטורי מחברות הביטוח אל תוך מודלים ליצירת התפלגות הסתברותית של הסיכון וההפסד בכל השקעה.
ל"כלכליסט" נודע עוד כי את שנת 2022 סיימה החברה עם הכנסות של כ־110 מיליון דולר לעומת 30 מיליון דולר שנה קודם לכן. ה־EBITDA של החברה ל־2022 מוערך ב־60 מיליון דולר לעומת 20 מיליון דולר ב־2021. לווסטו משרדים בתל אביב, ניו יורק, לונדון, הונג קונג, סיאול, טוקיו ודובאי, שבהם היא מעסיקה 200 עובדים - 75% מהם בישראל.
שור־טק מכרה 2% לפי שווי של 785 מיליון דולר: בסוף השבוע שעבר מכרה שותפות ההשקעות שור־טק את אחזקותיה בווסטו, בשיעור של 2%, לפי שווי של 785 מיליון דולר לחברה, ומדובר במחיר שמהווה הנחה של 21.5% על המחיר האחרון שנקבע לחברה בשוק. וסטו היא חברה פרטית, ששווייה מתבסס על הגיוסים שלה, שכוללים מכירת מניות באופן פרטי לפי שווי מסוים. מכירת המניות בידי שור־טק באה בעקבות מכירה קודמת של 2% ממניות וסטו שביצעה השותפות בינואר 2022 לפי שווי של 300 מיליון דולר.
שור־טק מכרה את מניות וסטו בשבוע שעבר בשוק המשני, בכוונה לגזור רווחים על רקע הפיכת וסטו ליוניקורן באוקטובר 2022 כחלק מגיוס סבב C שלה.
במכתב של המנכ"ל ל־150 עובדי וסטו בישראל הוא הסביר גם כי כאשר בעל מניות מוכר את אחזקותיו בשוק המשני, כלומר לא כחלק מסבב גיוס של החברה ולא בבורסה הציבורית, מקובל שהמכירה מתבצעת בהנחה על שווי החברה.
"בשבוע שעבר נחתמה עסקת סקנדרי, שבה שותפות המו"פ שור־טק מכרה את שארית אחזקותיה בחברה תמורת פי 15 על ההשקעה המקורית שלה", כתב המנכ"ל. "שור־טק, כבעלת מניות, מכרה את האחזקה שלה בחברה בהנחה של 20% על השווי של סבב C, שעמד על מיליארד דולר". ברטלה הוסיף וכתב כי "שור־טק היו בעלי מניות קשים מאוד בהתנהלות השוטפת שלהם מולנו. ההתמודדות עימם חשפה מאפיינים שלעתים יכולים, לכאורה, להצביע על מניעים שאינם עולים בקנה אחד עם התנהלות תקינה של חברה ציבורית בישראל. בעקבות זאת פעלתי באופן אישי כדי לוודא שהמכירה של המניות שלהם תהיה ודאית. הקונה הוא בעל מניות קיים שלנו, מה שמגדיל עוד יותר את אמון השוק ובעלי המניות בנו".

רוכשת המניות משור־טק היא הקרן האמריקאית BRV, שכבר יש לה אחזקות בווסטו, ולכן, לדעת ברטלה, העסקה מצביעה על האמון שרוחשים המשקיעים הקיימים לשווייה הנוכחי של וסטו ולפוטנציאל העתידי שלה.
שור־טק רכשה כ־4% ממניות וסטו באפריל 2021 תמורת מיליון דולר ולפי שווי של 20 מיליון דולר לפני הכסף. לפי ההערכות של השותפות, המכירה הניבה לה רווח של 9.2 מיליון דולר - נמוך מסכום המכירה - שכן היא כבר שיערכה כלפי מעלה את שווי וסטו בדו"חותיה ל־2022. סכום הרווח שבו נקבה הנהלת שור־טק אינו כולל הוצאות עסקה, עמלות ומס.
שור־טק היא שותפות השקעה שהונפקה באפריל 2021 לאחר שגייסה 26 מיליון שקל מהציבור. השותפות הוקמה על ידי המייסדים יוסי תמר ושי יצחק ליאור, שמכהנים גם כמנכ"לים משותפים בחברה הציבורית קפיטל פוינט, ששכרם בה נע סביב 8 מיליון שקל.
בעבר הועלו טענות נגד התשקיף שעל פיו פועלת שור־טק השקעות, שמבטיח כי השותף המוגבל יהיה רשאי לגבות דמי יוזמה בשיעור של 14% על כל השקעה ששילשה את שווייה, ודמי יוזמה של 18% על כל השקעה מעבר לכך. הגבייה תיעשה גם אם מספר ההשקעות הרעות עולה על מספר ההשקעות המוצלחות. במילים אחרות, השותף הכללי בשור־טק ייהנה מכל השקעה מוצלחת, בלי קשר להיקף הכישלונות שנחל בפורטפוליו ההשקעות שלו. לאחר מכירות מלוא אחזקותיה בווסטו נותרה שור־טק עם אחזקות בשלוש חברות פינטק נוספות.
הדיבידנד של שור־טק יהיה מפחות מ־9.2 מיליון דולר: על פי מדיניות הדיבידנד של שור־טק היא אמורה לחלק למשקיעים 15%–40% מהרווח הנקי שהיא גוזרת מהשקעותיה, בכפוף להחלטת דירקטוריון. 9.2 מיליון הדולרים - הרווח שעליו דיווחה שור־טק ממכירת מניות וסטו - אינו הרווח הנקי, לכן צפוי הדיבידנד שיחולק להיות קטן יותר.
שור־טק היא אחת מ־14 שותפויות שהונפקו ב־2021-2020, כשמטרת רשות ניירות ערך והבורסה הייתה לחשוף את הציבור למנהלים המתמחים בעיקר בהשקעה בחברות פרטיות, בדגש על הייטק. 10 מתוך 14 השותפויות הסבו למשקיעיהן הפסדים, בעקבות צניחה של כ־70% במחיר יחידות ההשתתפות שלהן. שור־טק, רשמה מאז הנפקתה באפריל 2021 תשואה שלילית של 31% (נכון לתחילת שבוע המסחר) לעומת ירידה של 17% במדד מניות היתר. את 2022 סיימה שור־טק ללא הכנסות ועם הפסד של 2 מיליון שקל. מתחילת השנה עלתה מניית השותפות ב־2% והיא נסחרת לפי שווי של 22 מיליון שקל.
משור-טק נמסר בתגובה לדברי ברטלה: "אנו מאחלים לווסטו הצלחה בהמשך התפתחותה העסקית ומודים על ההזדמנות שניתנה לנו להשקיע בה".