ניתוחמניית בית הזיקוק נפלה, משקיעי פז הרוויחו כחצי מיליארד שקל
ניתוח
מניית בית הזיקוק נפלה, משקיעי פז הרוויחו כחצי מיליארד שקל
מניית פז בית זיקוק אמנם צללה ב־32% ביומה הראשון באחוזת בית, אך זאת בשל תמחור של הבורסה. כעת, השווי המצרפי של בית הזיקוק ופז עומד על 4.7 מיליארד שקל והשיא למשקיעים 15% מיום ההכרזה על הפיצול ב־21.6, לעומת 2.7% של ת"א־90
מניית פז בית זיקוק סיימה אתמול את יום המסחר הראשון לאחר שפוצלה מפז בירידה חדה של 32% ביחס למחיר הפתיחה. מדובר בירידה טכנית בעיקר, בשל תמחור שווי גבוה יחסית שקבעה הבורסה לבית הזיקוק כדי לא לזעזע את קרנות הסל.
צירוף השווי הבורסאי של פז ללא בית הזיקוק לשווי בית הזיקוק מגלה כי הפיצול הניב הצפת ערך למשקיעים. יום המסחר המלא הראשון של שתי המניות בנפרד: בסוף יום המסחר השווי של פז עמד על 3.3 מיליארד שקל והשווי של בית הזיקוק עמד על 1.37 מיליארד שקל. כלומר, השווי המצרפי של שתי החברות עמד על 4.7 מיליארד שקל, ובניכוי השקעת שפיר בבית הזיקוק השווי המצרפי עומד על 4.53 מיליארד שקל. מטעם פז הובילו את המהלך המנכ"ל ניר שטרן והיו"ר הראל לוקר.
לשם השוואה, ב־21.6 דיווחה פז על תיקון להסכם עם שפיר והודיעה כי הפיצול יקרה במהלך אוגוסט. שווי מניית פז באותה עת, כולל בית הזיקוק, עמד על 3.98 מיליארד שקל. ביום פרסום תשקיף בית הזיקוק וההחלטה הפורמלית על חלוקת בית הזיקוק כדיבידנד בעין, ב־17.8, שווי החברה עמד על 4.27 מיליארד שקל.
למעשה, בעלי המניות של פז באותם ימים מורווחים 15% אחוז ו־7% אחוז בהתאמה מיום ההכרזה ויום השלמת הפיצול. לשם השוואה מדד ת"א 90 עלה בתקופה זו ב־2.7% אחוז ו־0.7% אחוז בלבד בהתאמה. במילים אחרות, מהלך הפיצול כבר הציף לבעלי מניות פז ערך בהיקף של 550-250 מאות מיליון שקל.
לאחר השלמת הפיצול והרישום למסחר, בעלי המניות הנוכחיים של פז, שנסחרת ללא גרעין שליטה, מחזיקים ב־85.1% מבית הזיקוק, שפיר מחזיקה ב־10% ופז עצמה מחזיקה ב־4.9%.
מעבר להצפת השווי, כעת הוסרה המגבלה הרגולטורית להשתלט על פז, וישנם כבר שחקנים בשוק ההון שלוטשים אליה עיניים, כמו זוהר לוי מסאמיט, שכבר מחזיק 10% בחברה.
סאמיט של זוהר לוי לא זקוקה עתה לאישור רגולטורי להחזיק בשליטה בפז, וכשחקנית נדל"ן יתכן שהיא מכוונת להגדיל את החזקותיה בחברה. שחקנים נוספים בתחום הנדל"ן לוטשים עין לפז לאור הסרת המכשול.