סגור

בלעדי לכלכליסט
עזריאלי תרכוש את קניון מול הים לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל

ענקית הקניונים נמצאת במשא ומתן מתקדם עם בעלי הקניון האילתי - אלי ישראלי, אילן בן־דב והפניקס - לרכישת מלוא אחזקותיהם. במסגרת העסקה, עזריאלי תיטול גם את חובות מול הים, שעומדים על כחצי מיליארד שקל. רשות התחרות לא צפויה להערים קשיים

על סף עסקת ענק: ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת עזריאלי מנהלת משא ומתן מתקדם לרכישת קניון מול הים (Mall הים) באילת מידי אלי ישראלי (50%), אילן בן־דב (25%) וחברת הביטוח הפניקס (25%). המגעים מתקיימים לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל לקניון, אולם במסגרת העסקה, שמצויה על סף חתימה, עזריאלי צפויה ליטול את חובות הקניון, שעומדים על כ־400—500 מיליון שקל, כך שהתמורה נטו תהיה נמוכה יותר.


על מנת להשלים את העסקה יש צורך בקבלת אישור מרשות התחרות, שאינה צפויה להתנגד לעסקה, חרף היותה של עזריאלי חברת הקניונים הגדולה בישראל. הסיבה לכך היא שהרשות בוחנת עסקאות מסוג זה ברמה הגיאוגרפית, ונכון להיום לעזריאלי אין קניון באילת.

רשימת המתנה של שוכרים ורוח גבית מהקורונה

מול הים, ששוכן על קו המים של אילת, נחשב לאחד הקניונים המוצלחים במדינה. הוא נפתח ב־1997 ומשתרע על פני 19 אלף מ"ר בשלוש קומות מסחר. שיעור התפוסה בו עומד על פי רוב על קרוב ל־100%, כשישנה רשימת המתנה לשוכרים פוטנציאליים. הוא משרת בעיקר את התיירים שמגיעים לאילת וניתן למצוא בו רשתות מקומיות ובינלאומיות. שכר הדירה מוערך ב־100 דולר למ"ר והפדיונות הממוצעים עומדים על 1,200 דולר למ"ר – נתון שמציב את הקניון בצמרת הקניונים בישראל. בהתאם, הרווח המוערך של הקניון עומד על כ־70 מיליון שקל בשנה. מגפת הקורונה אף העניקה לו דחיפה משום שבשל ההגבלות על היציאה לחו"ל, תיירות הפנים קיבלה דחיפה, ואילת היא עיר תיירות הפנים המרכזית בישראל. על רקע זה הקניון רשם שיא מכירות, שחיפה על בלימת ההכנסות שהתרחשה בזמן סגרי הקורונה.

3 צפייה בגלריה
קניון מול הים אילת
קניון מול הים אילת
קניון מול הים אילת
(צילום: חן לבון)
עם זאת, בשנים האחרונות קמה למול הים תחרות באילת בדמות קניון אייסמול, ששוכן בלב אזור המלונות, ומרכז של ביג שנמצא מעט רחוק משם. כמו כן, באילת ישנם מרכזי קניות קטנים יותר ויוזמות להקמת קניונים נוספים שמתגבשות כעת.
רכישת מול הים היא עסקה מהותית עבור עזריאלי. לאחר שיעבור לידיה, הוא יהיה הקניון הרביעי בגודלו במונחי שווי. לעזריאלי יש שלושה קניונים ששווי כל אחד מהם עומד על כ־2 מיליארד שקל: עזריאלי תל אביב, קניון איילון ברמת גן ועזריאלי ירושלים. כמו כן, מדובר ברכישה הגדולה ביותר של קניון שביצעה עזריאלי. ב־2010 רכשה החברה את קניון חיפה ב־300 מיליון שקל. שתי עסקאות שלא יצאו לפועל נקבו גם הן בסכומים נמוכים יותר. ב־2011 עזריאלי עמדה לרכוש חצי מקניון עיר ימים בנתניה תמורת 200 מיליון שקל ולפי שווי של 400 מיליון שקל, וב־2015 חתמה על עסקה לרכישת 51% ממרכז G בעפולה תמורת 171 מיליון שקל ולפי שווי של 342 מיליון שקל, אולם שתי העסקאות לא יצאו לפועל.

3 צפייה בגלריה
אינפו מבנה האחזקות בקניון מול הים
אינפו מבנה האחזקות בקניון מול הים
אינפו מבנה האחזקות בקניון מול הים


רכישת מול הים מגיעה לאחר שבפברואר האחרון עזריאלי מכרה קניון לראשונה בתולדותיה. מדובר על קניון קריית אתא שנמכר תמורת 90 מיליון שקל.
ככלל, עסקאות למכירת קניונים אינן דבר נפוץ משום שעל פי רוב, הבעלים מעדיפים להישאר עם נכס שמניב תשואה קבועה. במקרה של מול הים מדובר על תשואה דו־ספרתית.
עזריאלי, שמנוהלת על ידי אייל חנקין ובראש הדירקטוריון שלה עומדת בעלת השליטה דנה עזריאלי, עתידה לחתום על העסקה בשבוע הבא, מיד לאחר תשעה באב. העסקה נרקמת חרף עליית המסחר המקוון והצמיחה החדה ברכישות האונליין, שעל פניו מאיימות על הקניונים הפיזיים. רכישת הקניון באילת נעשית על רקע ההערכה שמדובר באחת מאטרקציות הבילוי בעיר, ושלכן המסחר המקוון לא יבוא על חשבון המכירות של הקניון הזה.
את הקניון האילתי הקים ישראלי. בן־דב - בעל השליטה לשעבר בפרטנר שהגיע להסדר חוב בחברת סקיילקס שבאמצעותה שלט בחברת הסלולר – והפניקס, שכיום מצויה בשליטת הקרנות סנטרברידג' וגלאטין, רכשו בחלוקה שווה 50% מהקניון ב־2006 תמורת 462.5 מיליון שקל, ולפי שווי של 925 מיליון שקל. על פניו, העסקה עם עזריאלי כעת משקפת תשואה לא גבוהה במיוחד, אולם מאז 2006 חילק הקניון דיבידנדים בהיקף של מאות מיליוני שקלים לבעליו.


3 צפייה בגלריה
מימין אילן בן דב מבעלי הקניון ו דנה עזריאלי יו"ר עזריאלי
מימין אילן בן דב מבעלי הקניון ו דנה עזריאלי יו"ר עזריאלי
אילן בן דב מבעלי הקניון ודנה עזריאלי יו"ר עזריאלי
(צילום: שאול גולן, זיו קורן)
בתחילת 2015 נטלה חברת הקניון הלוואה פרטית בהיקף של 684 מיליון שקל מחברות הביטוח הראל, כלל ביטוח והפניקס. הראל וכלל ביטוח העמידו 40% מההלוואה כל אחת, והפניקס, שהיתה אז בשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, העמידה 20% מהסכום. בתמורה קיבלו החברות שעבוד מלא על מלוא המניות של החברה וכן של חוזי השכירות של הקניון. ההלוואה שימשה למיחזור חוב בהיקף דומה שניטל בצורת הנפקת אג"ח לכמה מוסדיים וקבלת הלוואה פרטית מבית ההשקעות מיטב דש. מימון זה ניטל ב־2004 למשך תשע שנים בריבית של 3% הצמודה למדד, שנחשבה לריבית נוחה באותה התקופה.
ישראלי, שהעתיק לאחרונה את מרכז חייו לחו"ל, הוא הראשון מבין בעלי הקניון הנוכחיים שהחליט על המכירה. במשך שנים עזריאלי אותתה בצינורות המקובלים שתהיה מעוניינת לרכוש את הקניון, ולכן המגעים מולה נפתחו באופן טבעי והתקדמו במהירות, תוך שהפניקס ובן־דב מחליטים להצטרף למכירה.

19 קניונים בשווי של יותר מ־12 מיליארד שקל

לקבוצת עזריאלי, שהוקמה על ידי דוד עזריאלי ומנוהלת לפי חזונו, יש 19 קניונים בשטח של 340 אלף מ"ר. שווי הקניונים עומד על 12.5 מיליארד שקל והם מהווים 36% מנכסי עזריאלי. משבר הקורונה פגע בהכנסות הקניונים, וכן בשווי השוק של קבוצת עזריאלי, שצנח לכ־20 מיליארד שקל, אולם מאז המניה התאוששה והחברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של 28 מיליארד שקל, שהופך אותה לחברה השישית בגודלה בבורסת תל אביב במונחי שווי שוק.