סגור

לקפל שכבה בפירמידה: אקויטל של קובי מימון רוצה למחוק את נפטא מהמסחר

ההצעה למיזוג ולמחיקת נפטא מהמסחר לא נובעת מאילוץ או מחוק הריכוזיות, וככל הנראה מושפעת מביצועים גרועים של מניית נפטא בשנים האחרונות

חברת אקויטל, שבשליטת קובי מימון ושותפו העסקי חיים צוף, נכנסת למו"מ עם החברה-הבת נפטא במטרה להגיע למיזוג ולמחוק את נפטא מהמסחר בבורסה. נפטא מחזיקה באמצעות ישראמקו בנתח משדה הגז תמר.
עוד לפני שפורסם תג המחיר שיוצע על מניות נפטא, קופצת החברה בבורסה בכ-10%, ומנגד מניות אקויטל נסוגות מעט.
1 צפייה בגלריה
גז ה טבעי מ קידוח מאגר תמר
גז ה טבעי מ קידוח מאגר תמר
מאגר תמר
(צילום: אלבטרוס)
באופן רשמי המהלך למחיקת אקויטל מהמסחר אינו נובע מאילוץ רגולטורי כמו דרישה לקיפול שכבה בפירמידה בשל חוק הריכוזיות. כך שככל הידוע הסיבה היא עסקית בלבד.
אף שאקויטל לא פירטה את השיקולים למהלך, מבט על מסכי המסחר מעניק הסבר אפשרי. מניית נפטא אמנם התאוששה ועלתה מתחילת החודש ב-21%, לאחר ההתאוששות הדרמטית במחירי הנפט בעולם. אבל במבט רב-שנתי מדובר במניה צולעת במיוחד. בשלוש השנים האחרונות השיאה נפטא תשואה שלילית של 19%, גם אחרי ההתאוששות החודש.
דירקטוריון אקויטל דן בהצעה ביום חמישי האחרון והגיש את ההצעה. המו"מ ינוהל לגבי מיזוג אפשרי של נפטא אל תוך ישראמקו, לרבות בדרך של מיזוג משולשי הופכי – הפרקטיקה הנהוגה במחיקת חברה ציבורית מהמסחר. התמורה לבעלי המניות של נפטא תהיה במניות של אקויטל או במזומן, מה שעשוי להצריך גיוס חוב על ידי אקויטל כחלק מהמהלך.
נפטא תקים ועדה בלתי תלויה של מומחים שינהלו מטעמה את המו"מ לגבי התמורה שתשולם בעבור מניותיה.
נפטא מחזיקה בפעילויות בתחום הגז והנפט בארץ ובארצות הברית. היא גם משכירה נכסים מניבים בישראל ובגרמניה ומפעילה מספר בתי מלון באירופה.
נפטא מחזיקה בחברה בשם חנל, שמחזיקה ב-18.24% משותפות ישראמקו, שלה נתח בשדה הגז תמר. לאקויטל, החברה-האם של נפטא, יש אחזקה אחרת שאינה קשורה לתחום האנרגיה אלא לנדל"ן המניב, והיא נתח של 47.6% באיירפורט סיטי.
בעלת המניות העיקרית באקויטל (31.13% בהון) היא שותפות בשם יח"ק, שבה שולטים צוף ומימון באמצעות שרשור מפותל עם ישויות משפטיות שונות.
בנוסף לכך לילדיו של מימון מניות שמוחזקות בנאמנות בשם גייט סטלמנט, שמחזיקה בהון של אקויטל עוד 6.06%. באקויטל גם שני גופים מוסדיים שהם בעלי עניין – חברת הביטוח מנורה מבטחים, שמחזיקה ב-5.94% מהון המניות של החברה, וחברת הביטוח הראל, שמחזיקה ב-5.37%.
נפטא מחזיקה גם ב-13.27% ממניות אקויטל, החברה-האם שלה. גם יואל, שכבה בפירמידה שקופלה בעבר בשל חוק הריכוזיות, מחזיקה ב-3.86% נוספים מאקויטל. בשני המקרים מדובר במניות רדומות של אקויטל, ומשמעות האחזקות האלה הן ביצור השליטה בפועל בשותפויות של מימון, צוף ושותפות ילדי מימון.