אחרי כישלון בקנאביס, מנחם כהן קופץ לטרנד האנרגיה המתחדשת
אחרי כישלון בקנאביס, מנחם כהן קופץ לטרנד האנרגיה המתחדשת
לאחר שההרפתקה הציבורית הקודמת שלו בחברת מדיוי הביאה להסתבכות עם הרשויות במקדוניה ולהשמדת ערך של 200 מיליון שקל למשקיעים, מנחם כהן מבקש להביא את חברת ווינד באז לאחוזת בית באמצעות מיזוג עם חברת הנדל"ן אדרי אל
לאחר שהרפתקת הקנאביס הבורסאית שבה נטל חלק במדיוי סיבכה את החברה עם הרשויות במקדוניה והביאה להשמדת ערך של 200 מיליון שקל למשקיעים, מנחם כהן מבקש לקפוץ על טרנד נוסף, האנרגיה המתחדשת, ולהביא לבורסת ת"א חברה חדשה — ווינד באז (Wind Bazz) — וזאת באמצעות מיזוג עם חברת הנדל"ן אדרי אל, שתמכור את הנכסים והפעילות שלה לבעל השליטה גבי אדרי (75%), כדי להפוך למעין שלד שיוכל לקלוט את הפעילות של ווינד באז.
לפי ההסכם, בעלי המניות של ווינד באז, שמגיעה למיזוג עם הערכת שווי של 98 מיליון שקל, יקבלו 74.9% ממניות אדרי אל, ולאחר השלמת העסקה יבוצע גיוס הון בהיקף של 4 מיליון שקל. כהן מחזיק ב־85% ממניות ווינד באז, כך שהוא יהפוך לבעל השליטה בחברה הממוזגת, ככל שהמיזוג ייצא לפועל, והיא תשנה את שמה לווינד באז. שווי החברה הממוזגת צפוי להתקרב ל־40 מיליון שקל.
"אני מאמין בפטנט"
לכהן יש תוכניות גדולות עבור חברה, ובדומה לשם שלה, נראה שהוא שואף ליצור כמה שיותר באזז, ולכן מכוון הפעם את האנרגיה שלו לתחום הלוהט של האנרגיה המתחדשת. ווינד באז הוקמה לפני פחות משנתיים, במרץ 2019. לפי הזימון שהוציאה אדרי אל לאסיפה שבה בעלי המניות יידרשו לאשר את המיזוג, ווינד באז החלה לפעול לפני פחות משנה. החברה פועלת בתחום ההתייעלות האנרגטית. בימים אלה, לדבריה, היא מפתחת מנגנון לייעול והגברת תפוקת החשמל בטורבינות רוח.
מדובר בשני מוצרים דומים, שאחד מהם מתאים לטורבינות קטנות מאוד (שמפיקות 50־350 קילו־ואט בשעה) והשני מיועד לטורבינות שמפיקות עד 0.8 מגה־ואט. לפי הזימון לאסיפה, "נכון למועד פרסום המתאר, החברה התקינה את המערכות לצורך הוכחת יכולת על טורבינות קטנות של עד 3 קילו־ואט, וקיבלה מחברת הנדסה חיצונית חוות דעת מקצועית המאשרת כי מערכות החברה מביאות לשיפור בתפוקת האנרגיה של עד 500%". כלומר, המוצר שבפיתוח נוסה בתנאי מעבדה.
עוד עולה מהזימון כי בימים אלו מתנהל משא ומתן בנוגע לביצוע פיילוט בטורבינה אחת בחוות טורבינות בדרום איטליה, שבה פועלות 31 טורבינות שמפיקות 60 קילו־ואט כל אחת. החברה מעריכה שהפיילוט יימשך חודשיים, ושאם הוא יעלה יפה, ייתכן שהדבר יניב הסכמים עם בעל החווה, שלו 800 טורבינות ברחבי איטליה.
כמו כן, בסוף נובמבר 2021 חתמה ווינד באז על מזכר הבנות לשיתוף פעולה אסטרטגי עם יצרנית טורבינות איטלקית בשם NSP. הכוונה היא שהחברה תייצר טורבינה ייעודית שעליה תורכב המערכת של ווינד באז, שתשמש כפיילוט שיתחיל במאי השנה. אם הפיילוט לא יעלה יפה, ווינד באז תשפה את בעל הטורבינה על זמן ההשבתה. אם הפיילוט יעלה יפה, NSP תפנה לבעלי חוות באיטליה וארה"ב שהושבתו בשל הספק נמוך בהצעה לחזור לפעילות באמצעות המערכת של ווינז באז. בתמורה, NSP תקבל בהקצאה מניות של אדרי אל.
מנחם כהן אמר ל"כלכליסט" כי התוכנית העסקית היא "לא למכור את המערכת, אלא להתחלק עם היזם בדלתא שנוצרת מתפוקת האנרגיה. אנחנו מקבלים 40% מהעודף. נגיד שהטורבינה של היזם הפיקה חשמל שאותו מכרה ב־33 אלף יורו בשנה, ובזכות המערכת המכירות גדלו ל־100 אלף יורו. אנחנו מקבלים 40% מהדלתא, כלומר, 26.8 אלף יורו. התקנת המערכת עולה לנו 100 אלף שקל באופן חד-פעמי".
בנוגע לשאלה האם חברה צעירה כל כך, שהמוצר שלה עדיין בפיתוח, טרם נרשם עליו פטנט, ולא זכה להוכחה מסחרית, בשלה להגיע לשוק ההון, השיב כהן כי "אנחנו כבר שנה עובדים. אני מאמין בפטנט. אפשר לראות את המכשיר ואיך הוא עובד. זה לא מסובך. ההשקעה פר־טורבינה נמוכה וההכנסות גבוהות. זה ממש מתאים לשוק ההון. אנו מאמינים שבתוך שלושה חודשים נתחיל להציג תוצאות עסקיות".
המשקיעים נותרו מאוכזבים
כאמור, הסיבוב הציבורי הקודם של כהן הותיר את המשקיעים בעיקר עם אכזבה. ב־2017 הוא רכש את השלד הבורסאי מדיוי, שאליו שאף לצקת פעילות קנאביס ולהפוך אותו לחברה שתייצא קנאביס לחו"ל. תחת שליטתו, החברה בחרה במקדוניה במטרה לייצא קנאביס לאירופה. בתוך כך, הספיק כהן להסתבך עם מערכת אכיפת החוק במקדוניה שהאשימה אותו בייצור של מוצר שמכיל יותר חומר פעיל (THC) מהמותר, מה שמהווה אינדיקציה לכך שהמוצרים של החברה משמשים גם לפנאי, ולא רק למטרות רפואיות, כפי שהחוק מתיר. התיק נסגר והחברה שילמה קנס. גם רשות ני"ע בישראל העלתה טענות נגד החברה, שנוגעות לגילויים חלקיים שהאחרונה סיפקה למשקיעים על אודות שריפה במפעל שלה.
הנושא הסתיים בעיצום כספי של 200 אלף שקל שהושת על מדיוי. בסופו של דבר, פעילות הקנאביס הגיעה לסופה ומדיוי התמזגה עם חברת אנרגיה מתחדשת בשם סטורג' דרופ, תוך השמדת ערך גדולה למשקיעים. בשיא שלה, מדיוי נסחרה ב־213 מיליון שקל, אך כישלונה להפוך למובילה בתחום הקנאביס הביא לדעיכת השווי שלה עד ל־11 מיליון שקל במרץ 2020. בעת המיזוג שווי החברה עמד על כ־60 מיליון שקל, כאשר בעלי המניות הקודמים קיבלו 25% בלבד מהחברה (קרי 15 מיליון שקל). אבל כהן לא יצא חבול במיוחד. במסגרת המיזוג הוא קיבל 12.3% ממניות החברה הממוזגת וכן אופציות לרכישת 50 אלף מניות נוספות. הנתח שלו בחברה שווה כיום 14 מיליון שקל, ובמשך חצי שנה הוא גם שימש כיועץ לחברה ב־40% משרה ובשכר חודשי של 55 אלף שקל. כשכהן נשאל על הדברים, הוא משיב בנונשלנטיות: "ברגע שראיתי שהרגולציה בישראל בתחום הקנאביס לא נפתחת, מבחינתי היה חבל על הזמן. לא היה לזה תוחלת. אני חושב שפרשתי בשיא ובזמן הנכון. עברתי למקום הרבה יותר בטוח ויציב. אנרגיה ירוקה מבוקשת בכל העולם, והרגולציה בנושא ברורה".
אדרי אל עצמה אינה סיפור הצלחה. החברה הונפקה ב־2007 לפי שווי של 135 מיליון שקל, ואילו כיום שווייה עומד על 33 מיליון שקל בלבד. באמצע העשור הקודם נקלעה למשבר בעקבות גיוס אג"ח של 370 מיליון שקל שבפירעונן התקשתה לעמוד ונפרדה ממרבית נכסיה, שכללו קניון בקריית שמונה ונתחים מדיזנגוף סנטר ובית האופרה בת"א. מאז לא הצליחה לפתח פעילות באחד התחומים הלוהטים במשק בשנים האחרונות. אדרי ירכוש את נכסי החברה שנותרו ב־25 מיליון שקל.