חברת הגמל של אלטשולר שחם בדרך לשנה הקשה בתולדותיה
חברת הגמל של אלטשולר שחם בדרך לשנה הקשה בתולדותיה
אלטשולר שחם איבדה השנה את ההובלה בגיוסים בגמל, ורק בנובמבר ספגה ניודים שליליים בכמעט 3.3 מיליארד שקל. מינואר הניודים השליליים הם 2.3 מיליארד שקל, אך בשקלול תשואות והפקדות חדשות, הצבירה נטו חיובית: 6.7 מיליארד שקל
הכספים נוזלים מבין האצבעות: באלטשולר שחם, בית ההשקעות הגדול בישראל, ירצו לשכוח את 2021 ולשים אותה מאחור כמה שיותר מהר. בשנה זו חברת הגמל הציבורית של בית ההשקעות, אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החולשת על יותר מ־30% מהשוק, איבדה את ההובלה בכל הנוגע לגיוסי לקוחות וכספים חדשים.
לפי הנתונים של רשות שוק ההון, בחודש נובמבר לבדו, הניודים (כלומר העברות הכספים מהמתחרים לאלטשולר שחם גמל ופנסיה ולהפך) של פעילות הגמל היו שליליים ועמדו על כמעט 3.3 מיליארד שקל. מדובר באובדן הכספים הגדול בתולדות החברה. לשם השוואה, החברה היחידה שרשמה גם היא ניודים שליליים בחודש זה היא מנורה מבטחים, שאיבדה 52 מיליון שקל בלבד.
אלטשולר נכנסה לטריטוריה שלילית בסעיף הניודים ביוני האחרון, אז לראשונה היא הציגה ניודים שליליים של 435 מיליון שקל. מאז העמיק אובדן הכספים מדי חודש, עד שהגיע לשיא בחודש נובמבר. השיא שלילי הזה העביר אותה גם לטריטוריה שלילית בסעיף זה מתחילת השנה. מינואר ועד נובמבר, ספגה אלטשולר שחם ניודים שליליים של 2.3 מיליארד שקל. אם אלטשולר שחם גמל ופנסיה לא תצליח להציג בדצמבר ניודים חיוביים של יותר מ־2.3 מיליארד שקל, אז את 2021 היא תסיים עם ניודים שליליים לראשונה מאז 2016, אז עמדו אלה על 260 מיליון שקל. סביר שבדצמבר אלטשולר שחם תתקשה להציג ניודים של יותר מ־2.3 מיליארד שקל, שכן בימים שבהם החברה פעלה כמשאבת כסף, היא נטלה בכל חודש מהמתחרים שלה 1—2 מיליארד שקל.
ילין לפידות ספג מתחילת השנה יותר ניודים שליליים
כשבוחנים את הנתונים מתחילת השנה, אלטשולר שחם גמל ופנסיה לא מציגה את הביצועים החלשים ביותר. בית ההשקעות ילין לפידות מציג בתקופה זו ניודים שליליים של כמעט 3.5 מיליארד שקל, ולא הרחק מאחורי אלטשולר שחם נמצאת חברת הביטוח הראל, עם ניודים שליליים של 2 מיליארד שקל מתחילת השנה.
גם בכל הנוגע לצבירה נטו — כלומר, השקלול של הניודים, ההפקדות החדשות והתשואות שהושגו — התמונה אינה מזהירה. בנובמבר אלטשולר שחם גמל ופנסיה הציגה בפעילות הגמל שלה צבירה שלילית של 2.66 מיליארד שקל — כפול מהצבירה השלילית של החודש הקודם. לטריטוריה שלילית בצבירה נטו בפעילות הגמל נכנסה אלטשולר שחם גמל ופנסיה לראשונה בחודש יולי, כשהגיעה לצבירה נטו שלילית של 326 מיליון שקל.
במילים אחרות, לפי הנתונים, חברת הגמל הגדולה בישראל, שבראשה עומד המנכ"ל והשותף יאיר לוינשטיין, מתחילה להתכווץ בחודשים האחרונים. עם זאת, מתחילת השנה (ינואר־נובמבר) הצבירה נטו היא חיובית ומסתכמת ב־6.7 מיליארד שקל. כמו כן, סך נכסי הגמל של אלטשולר שחם גמל ופנסיה — 211 מיליארד שקל, נכון לסוף נובמבר — הוא הגדול ביותר בפער משמעותי. פעילות הגמל השנייה בגודלה היא זו של חברת הביטוח הפניקס, הגדולה בישראל במונחי שווי שוק, שמנהלת נכסי גמל ב־65 מיליארד שקל.
אלטשולר שחם גמל ופנסיה חווה קשיים החודש גם עם קרן הפנסיה שלה. החברה משקיעה מאמצים גדולים בשיווק הקרן, שאותה סימנה כמנוע צמיחה לאחר שהגיעה לנתח שוק חסר תקדים בגמל. והמאמצים נשאו פרי: בתוך שלוש שנים הנכסים בקרן הפנסיה צמחו מ־4 מיליארד שקל ל־30 מיליארד שקל. הקרן ממשיכה לצמוח מדי חודש, אולם גם שם החברה חווה האטה. בנובמבר זרמו לקרן נכסים ב־140 מיליון שקל — הסכום הנמוך ביותר מאז מאי 2019, שבו ניהלה הקרן נכסים בקצת פחות מ־5 מיליארד שקל.
באלטשולר סימנו את קרן הפנסיה כמנוע צמיחה, ובתוך שלוש שנים נכסיה צמחו פי 7.5. אך בנובמבר זרמו לקרן נכסים ב־140 מיליון שקל, הסכום הנמוך ביותר מאז מאי 2019
קרן הפנסיה של אלטשולר שחם היא קרן ברירת מחדל מאז 2018. כלומר, כזו שמצורפים אליה אוטומטית עובדים שהמעסיק שלהם לא דאג להם להסדר משתלם. כיום פועלת בענף עוד קרן ברירת מחדל אחת, של מיטב דש. עד חודש אפריל הקרוב יצטרפו עוד שתי קרנות — אחת של בית ההשקעות מור, הכוכב הנוכחי בשוק הגמל, ואחת של בית ההשקעות אינפיניטי. כלומר, התחרות תגדל.
יציאת הכספים מאלטשולר שחם מתרחשת בצל התשואות החלשות שהשיגה השנה ביחס למתחרים. בנובמבר, למשל, קרן ההשתלמות של החברה נותרה ללא שינוי ומתחילת השנה התשואה עומדת על 9%. זאת בשעה שהממוצע שהשיגו הקרנות הגדולות, המנהלות 7 מיליארד שקל ומעלה, עמד על 12% מתחילת השנה.
הסיבה המרכזית לתשואת החסר היא החשיפה של אלטשולר שחם לשוק הסיני, שאליו מופנים 7% מנכסיה. אלטשולר שחם הוא המוסדי הבולט בחשיפה לסין, בשל אמונה מבוססת אנליזה ששוק זה יוביל את הכלכלה העולמית בעתיד. אולם השנה, בעיקר בשל פעולות של הממשל הריכוזי בבייג'ינג נגד ענקיות הטכנולוגיה הסיניות ונגד גופים גדולים אחרים, השוק הסיני הציג ירידות משמעותיות. מדד FTSE China A50, שכולל את 50 המניות הגדולות בסין, ירד 13% מינואר עד סוף נובמבר, זאת בשעה שמדדים מרכזיים בעולם הציגו תשואות גבוהות ונסקו לרמות שיא.
כמו כן, אלטשולר שחם ידוע כבית השקעות שמשקיע באג"ח שקליות במח"מ ארוך. הפוזיציה הזו הטיבה עם אלטשולר שחם כל זמן שהציפיות לאינפלציה נמוכה נותרו על כנן; אולם כעת התהפכו הציפיות, ובהתאם מחיר האג"ח השקליות יורד.
מור בראש: שניים מכל שלושה שקלים נוידו אליו
החולשה שמפגין אלטשולר שחם בחמשת החודשים האחרונים באה לידי ביטוי בהתחזקות המתחרים. המתחרה העיקרי שלו על לקוחות חדשים בשנתיים האחרונות הוא בית ההשקעות מור. מתחילת השנה בית ההשקעות התמקם בראש טבלת הניודים עם ניודים של 11.7 מיליארד שקל. מדובר בשני שליש מהניודים בענף הגמל כולו ב־2021. כלומר, מור לקח אליו שני שקלים מכל שלושה שקלים שנויידו בענף. עם זאת, היקף הנכסים בגמל של מור עוד לא קרוב לזה של אלטשולר שחם ועומד על 27 מיליארד שקל.
גם הפניקס נהנית מהחולשה של השחקן הגדול בגמל, ובנובמבר הציגה ניודי שיא של 842 מיליון שקל. מיטב דש הציג אף הוא שיא חודשי עם ניודים של כמעט מיליארד שקל. ילין לפידות והראל, מובילי הניודים השליליים מתחילת השנה, הציגו בנובמבר, לראשונה השנה, ניודים חיוביים.